Tietoturvaraportti 2013 kertoo: Suomelle kultaa tietoturvassa!Olympialaisten päätösseremoniat koittavat hetken päästä Sotshissa. Kotiin tuomisena on viime päivien jälkeen komea mitalisaldo. Eilen Suomi nousi mitalisijalle myös uudessa lajissa: tietoturvassa.

Suomi oli jälleen ylivoimainen kansainvälisessä tietoturvavertailussa, kertoo Microsoftin viimeisin Security Intelligence Report. Kahdesti vuodessa julkaistava, tuttavallisemmin SIR-raporttina tunnettu julkaisu on laaja kyberturvallisuutta ja -rikollisuuden ehkäisyä käsittelevä raportti, jonka tietoturvakatsaukset kertovat ajankohtaisista tietoturvauhista. Raportin tulokset ovat suomalaisittain juhlallista luettavaa, sillä juuri suomalaisten päätelaitteista löydettiin vähiten haittaohjelmatartuntoja vuoden 2013 alkupuoliskolla.

Tartuntojen määrässä mitattuna Suomi on kiitänyt eteenpäin voittoisalla ladulla vuonna 2007 julkaistusta ensimmäisestä raportista lähtien. Voitto tuntuu erityisen makealta muiden kärkimaiden tuloksiin verrattuna. Suomessa haittaohjelmatartuntoja löydettiin miltei kolmannes (27 %) vähemmän kuin hopealle yltäneessä Japanissa ja puolet vähemmän kuin pronssimitalistimaa Norjassa. Suomalaisista päätelaitteista vain noin kuusi prosenttia kohtasi haittaohjelman tarkastelujaksolla, kun vastaava kansainvälinen keskiarvo on jopa 17 prosenttia.

Itse tartunnat olivat Suomessa hyvin samanlaisia kuin naapurimaassa Norjassa. Suurimmat yksittäiset ryhmät olivat sekalaiset troijalaiset (4 %), hyväksikäyttömenetelmät (Exploits, 2,3 %) sekä virusten upotustyökalut (Trojan Downloaders, Droppers, 2,3 %). Tarkat tartuntatilastot Suomen osalta ovat nähtävissä täältä.

Onnistumisen edellytykset löytyivät yhteiskunnallista lähtökohdista ja valveutuneesta lainsäädännöstä. Erityisesti eri tahojen välinen järjestelmällinen yhteistyö tietoturva-asioissa sai kiitosta. Microsoftin teknologiajohtaja Aki Siponen uskoo, että onnistumiset kantavat hedelmää myös jatkossa.

– Suomessa tuntuu olevan varsin sopiva perusta tietoturvaystävälliselle kulttuurille. Koulutus, tekninen osaaminen ja sopiva yhteistyöhenki yksityisen ja julkisen sektorin välillä luovat hyvät puitteet laadukkaalle tietoturvalle. Aikojen saatossa olemme kohdanneet lukuisia haasteita, mutta niistä on selvitty ja opit on otettu hyötykäyttöön.

– Tämä ykkössija kansainvälisessä vertailussa on hieno muistutus siitä, että ponnistelu kannattaa. Voimme kaikki olla ylpeitä tästä saavutuksesta. Kansallisen kyberturvallisuuskeskuksen perustaminen ja muut uudet resurssit vahvistavat edelleen sekä kansallisen että kansainvälisen yhteistyön tekemistä. Myös Microsoft voi olla suomalaisen osaamisen avulla olla entistä merkittävämmässä roolissa puolustamassa tietoturvaa, Siponen pohtii.

Mukaan tarttuu myös ajankohtainen muistutus.

– Toivon, että kaikki suomalaiset muistavat Windows XP:n tuen loppuvan 8.4. ja siirtyvät Windows 8.1 -versioon, jotta pidämme tietoturvan mitalisijan jatkossakin.

Lue lisää tietoturvasta Microsoft Security Blogista.

Comments (0)

Skip to main content