Atean Simolin: XP-käyttäjillä ei ole enää yhtään päivää hukattavaksi


Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä alkaa olla todella kiire vaihtaa vanhentuva Windows XP -käyttöjärjestelmä uudempaan Windows-versioon. XP:n laajamittainen tuki loppuu 8.4.2014, jonka jälkeen itse käyttöjärjestelmään ei tehdä enää yleisiä päivityksiä. Vaikka XP:n virustunnistetietoja päivitetään vielä ensi vuoteen, ei XP:tä voi enää pitää yrityskäyttöön soveltuvana järjestelmänä. Kuinka siis tarttua toimeen, jos XP vielä kummittelee kotona tai työpaikalla? Jututin kumppanimme Atean Microsoft-asiantuntijaa Joonas Simolinia aiheen tiimoilta.

Mihin käyttöjärjestelmään XP kannattaisi nyt vaihtaa?

Tietoturvasyistä tärkeintä on siirtyä pois XP:stä, jolloin vaihtoehtoja ovat uudemmat Windows-sukupolvet.  Jos konekanta on suhteellisen uusi tai koneet on mahdollista vaihtaa, niin suosittelen Windows 8.1 -käyttöjärjestelmää. Se sisältää paljon tietoturvaan, hallintaan ja tiedonsiirtoon liittyviä parannuksia, ja tuen uusimmille sovelluksille. Käyttäjät ovat kiittäneet esimerkiksi koneiden nopeaa käynnistystä, mikä tuo myös suoraan kustannussäästöjä. Jos konekanta on vanhempi, niin Windows 7:stä löytyy vanhoihin koneisiin helpoiten tarvittavat ajurit.

Kuinka vaihdon voi tehdä ja pitääkö myös koneet vaihtaa?

Riippuu koneiden määrästä ja iästä. Suosittelen joka tapauksessa kokeneen kumppaniyrityksen käyttämistä apuna erityisesti nyt kun yrityksillä on alle kolme kuukautta aikaa toimia. Vanhoissa koneissa oleva tieto saadaan kyllä talteen, mutta työ vaatii suunnitelmallisuutta. Itse tietokoneita ei välttämättä tarvitse vaihtaa, mikäli käytössä on noin kolme vuotta vanha laitekanta.

Mitä kumppanilta kannattaa vaatia?

Kumppanin pitää osata kertoa, miten päästään maaliin. Enää ei voida alkaa miettiä, miten muutos mahdollisesti tehdään. Kumppanin pitää tehdä myös suunnitelma niille työasemille, joita ei voida siirtää uudempaan käyttöjärjestelmään. Nämä koneet pitää eristää, sillä ne voivat haitata muuta liiketoimintaa.

Millaiset kotiläksyt pitää olla tehtynä ennen kuin on yhteydessä it-kumppaniyritykseen?

Olisi hyvä tuntea oma sovellusympäristö. Pienemmissä yrityksissä on yleensä käytössä perustoimistosovelluksia, joihin on saatavilla uudemmat versiot. Tällaisessa ympäristössä siirtyminen ei edellytä suurempia kotiläksyjä ja vaihdon ehtii vielä tehdä 8.4. mennessä. Tilanne mutkistuu, mikäli käytössä on liiketoiminnalle tärkeitä erikoissovelluksia, joiden toimivuutta uudessa ympäristössä ei ole testattu. Näiden sovellusten siirto uuteen ympäristöön edellyttää aina testausta, mikä vie oman aikansa ja nostaa myös kustannuksia.

Osaatko antaa yhtään osviittaa kustannuksista: Minkä verran maksaa esimerkiksi vaikkapa 10 hengen toimistotyötä tekevän 10 tietokoneen vaihtaminen XP:stä Windows 8 –käyttöjärjestelmään?

Valitettavasti tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä hinta riippuu esimerkiksi muiden Microsoft-lisenssien määrästä ja hallinnan automatisoinnista. Yrittäjänä en miettisi niinkään vaihtoon liittyviä kustannuksia, vaan XP-ympäristön käytön jatkamiseen liittyviä riskejä. Kukaan ei tiedä mitä huhtikuun jälkeen tapahtuu, mutta itse en vaarantaisi liiketoiminnan jatkuvuutta tilanteessa, jossa it-ympäristö on potentiaalisesti hyvin haavoittuva. Tilanne poikkeaa täysin vuosituhannen vaihteen Y2K-haasteesta, jolloin kukaan ei ollut välittömästi käyttämässä tilannetta hyväkseen.

Vieläkö kumppaniyrityksillä on kaistaa ottaa uusia asiakkaita, vai onko kaikki henkilökunta jo varattu meneillään oleviin XP-talkoisiin?

Monet asiakkaat ovat heränneet tilanteeseen vähän myöhään, mutta kysyntää on varmasti koko ajan enemmän. Itse en odottaisi enää päivääkään, vaan etsisin itselleni sopivan kumppanin ja lähtisin kartoittamaan vaihtoehtoja.

Olisiko tämä hyvä hetki ottaa yrityskäyttöön myös Windows 8 -tabletit?

Ehdottomasti, mikäli yrityksessä tehdään paljon liikkuvaa työtä ja halutaan kulkea kilpailijoiden edellä. Tableteissa on monia hyviä puolia, kuten kaikki Windows 8 -tietoturvaominaisuudet ja virtuaalinen työpöytä. Samoin modernit kosketusnäytölle suunnitellut yrityssovellukset helpottavat ja tehostavat arkea, ja hyvä kumppani osaa auttaa myös näiden löytämisessä. Tablettien hankinta tulee kuitenkin miettiä 2-3 vuotta eteenpäin, jolloin se todennäköisesti korvaa kannettavan tietokoneen. Näin yrityskäyttöön tuleva tabletti luonnollisesti myös maksaa saman verran.

Miksi vanhentuvan XP:n korvaaminen on niin tärkeää?

Tällä hetkellä XP:hen kohdistuneet verkkohyökkäykset ovat laskeneet minimiin. Oma näkemykseni on, että verkkorikolliset odottavat Microsoftin tuen päättymistä ja iskevät mahdollisesti sitten käytössä oleviin koneisiin. Toiseksi on mahdollista, että saastuneet XP-koneet myös kuormittavat turhaan tietoverkkoja. Näin tuen loppuminen vaikuttaa myös muihin verkon käyttäjiin.

 

Kiitos hyvistä vinkeistä Joonas!

Tanja Säde
Tuotemarkkinointipäällikkö, Windows
Microsoft Oy

 

           

Tanja Säde                                     Joonas Simolin

Comments (2)

  1. Tutkimus: Yli puolella pk-yrityksistä vielä käytössä Windows XP -tietokoneita. Triuvare Oy teetti tutkimuksen, joka suunnattiin 5-100 henkilöä työllistäville Pirkanmaalaisille pk-yrityksille. Tulos oli aika karua kerrottavaa, kiire tulee! Lisätietoja:
    http://www.triuvare.fi/140213_Tiedote.pdf.

  2. Anonymous says:

    Monilla pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on suunnitelma Windows XP -käyttöjärjestelmän

Skip to main content