Asiantuntijat keskustelivat Windows XP -tuen päättymisen riskeistä yrityksille


Microsoft on jo pitkään kertonut lopettavansa Windows XP -käyttöjärjestelmän tuen 8.4.2014. Sen jälkeen Windows XP -käyttäjille ei enää tarjota yleistä tukea, kuten tietoturvapäivityksiä. Vanhentuva käyttöjärjestelmä altistaa organisaatiot merkittäville riskeille, ellei päätöstä uuden käyttöjärjestelmän käyttöönotosta tehdä pian. Marketvision ja Atean markkinakatsauksen mukaan jopa 40 % suomalaisyrityksistä ja julkishallinnon organisaatioista käyttää yhä Windows XP:tä. Joukossa on erityisen paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Eturivin asiantuntijat kokoontuivat Helsingissä keskustelemaan aiheesta perjantaina 13.12.2013. Tietoturvaviranomainen CERT-FI:n ykiskön päällikkö Erka Koivunen toivoo, että ohjelmistonkehittäjät eivät käyttäisi aikaa Windows XP:n ylläpitoon, sillä jo vuonna 2001 julkaistua XP:tä ei suunniteltu nykyajan suurelle Internet-käytölle. Pelkkiin virustorjuntaohjelmiin ei voi tuudittautua.

Dellin tietoturvaratkaisuista vastaava Miikka Kanto varoitti, että verkkorikolliset ovat valmistelleet haittaohjelmia, joita he pistävät myyntiin ja jotka aktivoituvat 8.4.2014 jälkeen.

Tietokirjailija Petteri Järvinen korosti myös, että jos Windows XP:n haluaa saada turvalliseksi, niin joutuu tekemään paljon töitä sen eteen. Ihmiset luontaisesti vastustustavat muutoksia ja vanhoja järjestelmiä halutaan siksi ylläpitää, myös IT-asioissa, Järvinen pohtii.

IT-arkkitehtuurin asiantuntija Pasi Mäkinen Microsoftilta puki tilanteen analogiaksi, jossa 12 vuotta sitten meillä oli sisävesilaiva, jossa pystyi kuljettamaan mitä vaan. Maailma on sittemmin muuttunut, ja liikumme nyt avomerellä, jossa on uudenlaisia riskejä. Nyt merellä tarvitaan konttilaivaa, jossa lastin eri osat pysyvät toisistaan erillään. Verkkorikollisuus on ammattimaistunut, Internetin rooli on kasvanut ja työn tekeminen erilaista.

Microsoft ilmoitti jo 2011 lopettavansa Windows XP:n tuen ensi vuonna. Myös Microsoft Office 2003 -ohjelmistopaketin tuki päättyy 8.4.2014. Microsoft suosittelee asiakkaitaan siirtymään Windows XP:stä uudempaan käyttöjärjestelmään. Uusin, erityisesti yrityksille suunnattu käyttöjärjestelmä on vuonna 2012 julkaistu Windows 8 Pro.

Esimerkiksi Lomarengas Oy päivitti hiljattain Windows XP:n suoraan Windows 8:aan. Myyntihenkilöstöllä oli käytössä vanhentunut laitekanta, joten oli korkea aika kartoittaa uutta laitteistoa. Lomarenkaan toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola sanoo, että yritykselle oli itsestään selvää ryhtyä toimiin, kun kerrottiin, että Windows XP:n tuki loppuu. Windows 8:n hyödyt Lomarenkaalle ovat erityisesti tietoturvassa asiakkaiden verkkotransaktioiden vuoksi.

Lue lisää lehdistötiedotteesta. Katso Lomarenkaan kokemukset alla olevasta videosta.

[View:https://youtu.be/5hbbHAfrF1E:0:0]

Comments (2)

  1. höh says:

    Miten saatte ohjelmatoimittajat päivittämään ohjelmansa Windows 8 yhteensopiviksi?

  2. Anonymous says:

    Monilla pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on suunnitelma Windows XP -käyttöjärjestelmän

Skip to main content