Pilvilaskennasta uutta apua Helsingin yliopiston syöpätutkimukseen


Helsingin yliopiston tutkimusryhmä on saanut uudenlaista tehoa rintasyöpätutkimukseensa Microsoftin Azure -pilvialustalle kehitetystä uudesta teknologiasta. Techila Technologies Oy:n kehittämän innovaation avulla voidaan sairauden etenemistä ennustaa aiempaa paremmin.

Rintasyövän etenemiseen vaikuttavien geenien ja niiden kombinaatioiden määrä on valtava, mikä asettaa etäpesäkkeitä aiheuttavien geenien laskennalle suuria haasteita. Suurteholaskentaan erikoistuneen Techila Technologies Oy:n avulla Helsingin yliopiston tutkimusryhmä on hyödyntänyt nyt ensimmäistä kertaa Windows Azure -pilvipalvelun laskentakapasiteettia. Laskentaurakkaan kuluva aika on vähentynyt noin 15 vuodesta vajaaseen viiteen päivään.

Tehostunut laskentakapasiteetti auttaa löytämään potilaista ne, joilla on suurempi todennäköisyys saada etäpesäkkeitä. Kun sairauden etenemistä pystytään ennustamaan paremmin, on potilaan hoito mahdollista suunnitella yksilöllisemmin jo sairauden havaitsemisvaiheessa.

Azure-pilvipalvelua ei ole koskaan aiemmin pystytty hyödyntämään yhtä massiivisesti ja skaalautuvasti. Käyttökohteita on yliopiston ulkopuolellakin − samanlaista laskentaa voidaan hyödyntää esimerkiksi vakuutusyhtiöissä riskienhallintaan. Lisäksi Azure voidaan valjastaa puhtaasti laskennan käyttöön, minkä vuoksi sen hyötysuhde on niinkin korkea kuin 99 prosenttia.

Techila Technologies on ratkaisullaan mukana Microsoftin aloitteleville ohjelmistoyrityksille järjestämässä BizSpark Summitissa Brysselissä 14.6.2011.

Comments (0)

Skip to main content