Exchange 2010 baaside varukoopiad ja taastamine: Osa 1/2


Järgmises kaheosalises artiklis on vaatluse all, kuidas Exchange 2010-ga teha varukoopiaid ja kuidas taastada baasid,  mingit konkreetset kirja või teatud kriteeriumile vastavaid kirjasid. Esimeses osas siis backup ja teises taastamine. Loogiline Smile

Kõigepealt tuleb meelde tuletada, et Exchange 2010 ei ole enam võimalik teha streaming backup, mida sai kõigi varasemate Exchange versioonidega teha. Selle asemel toetab Exchange 2010 ainult VSS-põhist (snapshot põhist) backupi lahendust (tegelikult on sama probleem ka Exchange 2007 SP2-ga, kui see on installeeritud Windows 2008 peale). Kellel raha rohkem, võib kasutada backup/restore lahenduse jaoks Microsofti System Center Data Protection Manager tarkvara (DPM) või mõnda kolmanda parteri toodet. Neil on tavaliselt võimalused oluliselt suuremad ja ka kasutusmugavus väga hea. Teine odavam valik on kasutada Windows 2008 ja R2-ga kaasatulevat Windows Server Backup-i (see asendab siis varasemates Windows versioonides kasutusel olnud NTBackup versiooni). Exchange Server 2010 installeerimisel lisatakse juurde plug-in, mis võimaldab Windows Server Backup abil teha varukoopiaid Exchange serverist ja kärpida ära ka üleliigsed /kasutatud transaktsioonide logid. Erinevalt DPM-st ei saa teha varukoopiat passiivsest baasist (juhul kui kasutusel on DAG). Selleks, et see backup läbi viia, tuleb teha serveril, kus me Exchange backupi teeme, aktiveerida kõik baasid (näiteks käsuga Move-ActiveMailboxDatabase käsuga). Teine võimalus on, et keelate registri muutusega Microsoft Exchange Replication service VSS writer võimaluse. Kes soovib seda teed minna, siis võib vaadata Technet artikli lõpust lõiku Using Windows Server Backup on Database Availability Group Members, kus seda protsessi kirjeldatud.

Windows Server Backup kasutamise jaoks tuleb Windows Serveril see omadus (feature) kõigepealt installeerida. Seda võib teha Server Manager abil või Powershellist. Igal juhul tuleks mitte installeerida Windows Server Backup command-line tools omadust, mis ei ole ühilduv Exchange Server 2010-ga. Kõige lihtsam on seda teha administratiivsetes õigustes avatud Powershellis:

Import-Module Servermanager

Add-WindowsFeature Backup

Vaatame läbi, kuidas taastada üksikut või üksikuid kasutaja kirju (kuivõrd tavalise kogu baasi taastamine on märksa lihtsam). Järgmisel pildil on näha Holly postkast, kus on Peteri saadetud kiri subjektiga “Before backup”:

image

Kuivõrd teen varukoopia eraldi serveri küljes olevale kettale, siis vaatan Disk Manager-st kettad üle:

image

Antud serveril on nii Exchange baasid kui transaktsioonid kettal D. Backup on plaanis teha kettale F. Nüüd tuleks käivitada Windows Server Backupi alt Scheduled backup (võib ka ühekordse backupi, aga seal valikuid vähem). Antud hetkel pole kogu serveri varundamine oluline, siis valime Custom:

image

Selleks, et toimiks transaktsioonide ära lõikamine (tühjendamine), siis tuleb valida kogu volume, mitte ainult kataloog, kus stored või transaktsioonid asuvad:

Selection

Nüüd on näha kõik voluumid ja kataloogid, millest varukoopiat teeme:

image

Advanced Settings alt tuleb valida VSS full Backup (jällegi oluline valik, et logide tühjendamine toimiks):

image

Järgnevalt tuleb valida, millal tehakse varukoopia:

image

Edasi jälle mõtlemiskoht – kuhu varukoopia tehakse (target). Valikud on lokaalse ainult selleks määratud kettale (dedicated disk), lokaalsele kettale või kuhugile võrgukettale. Kui valida esimene valik selleks määratud ketas, siis formaaditakse ja seatakse see ketas ainult Windows Server Backupi jaoks loetavaks. Meil oligi plaanis kasutada eraldi ainult selleks määratud ketast, mis oli tähe F all.

image

image

image

Viimane hoiatus ennem kui ketas kaob:

image

Ja ongi tehtud (ei tasu mu demobaasi suurusest heidutada lasta):

image

Disk Manageris uuesti kettaid vaadates on näha, et endine F ketas disk 3 on nüüd ümber organiseeritud:

image

Windows Server Backupi üks ebamugav asi on, et ei saa scheduldada harvemini kui kord päevas ja seada erinevaid varundamise töid (näiteks teisest kohast või teise asukohta). Sellisel korral tuleb kasutada Windowsi Task Manager abi, kus lisate ise wbadmin koos vajalike parameetritega. See protseduur on kenasti piltidega ära seletatud Paul Cunningham artiklis How to Schedule Windows Server Backup.

Järgmises osas üritame taastada kustutatud kirja just tehtud varukoopiast. Vaata ka:

Comments (0)

Skip to main content