Korjaus VML-haavoittuvuuteen julkistettu


Microsoft on eilen 26.9.2006 n. klo 22.00 normaaliaikataulusta poiketen julkistanut korjauksen Windowsissa viime viikolla havaittuun VML-haavoittuvuuteen. Korjauksesta on lisätietoja alla.  Samassa yhteydessä on julkaistu uudelleen myös tietoturvatiedotteen MS06-049 mukainen korjaus. Alkuperäisessä, elokuussa julkaistussa korjauksessa havaittiin tietyissä tilanteissa ongelmia, jotka saattoivat aiheuttaa tiedon korruptoitumista, ja nämä ongelmat on korjattu nyt uudelleenjulkaistussa korjauksessa. Myös uudelleenjulkaistusta tiedotteesta on lisätietoja alla.  


 


=======================


1. Tietoturvatiedote MS06-055


=======================


 


Luokitukseltaan kriittiset (Critical) tietoturvatiedotteet:


MS06-055 Haavoittuvuus Windowsin VML-toteutuksessa (925486)


 


Käyttöjärjestelmät, joita tiedote koskee:


=================================================


| Tiedote  | Windows | Windows | Windows Server |


|          | 2000    | XP      | 2003           |


-------------------------------------------------


| MS06-055 |  XXXX   | XXXX    |  XXXX          |


=================================================


 


Tietoja Microsoftin tietoturvatiedotteisiin liittyvästä tiedottamisesta löytyy osoitteesta http://www.microsoft.com/finland/security/info/. Yleisiä huomioita tietoturvatiedotteista löytyy osoitteesta http://www.microsoft.com/finland/security/info/bulletins.asp.


==============================


MS06-055 - Vulnerability in Vector Markup Language Could Allow Remote Code Execution (925486)


Luokitus: Kriittinen (Critical)


 


Tiedote MS06-055 sisältää korjauksen viime viikolla havaittuun haavoittuvuuteen Windowsin  VML-tiedostojen (Vector Markup Language) käsittelyssä.


 


VML-tiedosto on XML-muotoinen kuvatiedosto, jonka avulla voidaan välittää vektorimuotoista kuvainformaatiota. Vihamielinen hyökkääjä voi hyödyntää haavoittuvuutta luomalla tietyllä tavalla muotoillun, VML-tietoa sisältävän web-sivun, ja houkuttelemalla käyttäjän avamaan sivun Internet


Explorer -selaimessa, tai välittämällä kuvan käyttäjälle sähköpostin välityksellä, jolloin kuvan avaaminen tai esikatselu Outlook-sähköpostisovelluksessa voi aiheuttaa puskuriylivuodon VML-tiedostoja käsittelevässä VGX.DLL-komponentissa.


 


Haavoittuvuus antaa hyökkääjälle mahdollisuuden suorittaa haluamaansa ohjelmakoodia kohteena olevassa järjestelmässä (Remote Code Execution –tyyppinen haavoittuvuus). Ohjelmakoodi suoritetaan järjestelmään kirjautuneen käyttäjän käyttöoikeuksilla.


 


Huomautuksia:


- Microsoft on aiemmin julkaissut haavoittuvuudesta Security Advisoryn 925568. Sekä Advisoryssä että tiedotteessa MS06-055 kuvataan keinoja, joilla haavoittuvuuden aiheuttamaa riskiä voidaan pienentää. Näitä keinoja ovat mm. VGX.DLL-tiedoston rekisteröinnin peruutus regsvr32-komennolla tai tiedoston käyttöoikeuksien muuttaminen.


 


ON EHDOTTOMAN TÄRKEÄÄ HUOMATA SEURAAVAA:


- Mikäli järjestelmässä on tehty Advisoryn mukaiset toimet – poistettu VGX.DLL-tiedoston rekisteröinti JA/TAI muutettu VGX.DLL-tiedoston käyttöoikeuksia - nämä toimet ON PERUUTETTAVA, eli palautettava tiedoston rekisteröinti regsvr32-komennolla JA/TAI palautettava VGX.DLL-tiedoston oletuskäyttöoikeudet. Muussa tapauksessa korjaus ei ehkä asennu oikein järjestelmään.


Lisätietoja on englanninkielisen tiedotteen Workarounds-osiossa.


 


* Korjaus vaatii yleensä järjestelmän uudelleenkäynnistyksen asennuksen jälkeen.


* Korjauksen asennus voidaan peruuttaa.


 


- Organisaatiot voivat hakea korjauksen Microsoftin Downloads-sivustosta (linkit korjauksen eri versioihin löytyvät englanninkielisestä tietoturvatiedotteesta osoitteessa


http://www.microsoft.com/technet/security/Bulletin/MS06-055.mspx) tai käyttämällä Windows Server Update Service- (WSUS) tai Software Update Service –palvelua (SUS).


- Korjaus voidaan asentaa Systems Management Server -palvelimen (SMS) avulla.


- Loppukäyttäjät voivat asentaa korjauksen käyttämällä Windowsin automaattista päivitystoimintoa tai lataamalla korjauksen Microsoft Update –sivustosta osoitteesta http://update.microsoft.com/microsoftupdate.


- Korjaus voidaan tunnistaa käyttämällä Microsoft Baseline Security Analyzer –ohjelmistoa (MBSA). Lisätietoja MBSA-ohjelmistosta löytyy osoitteesta http://www.microsoft.com/technet/security/tools/mbsahome.mspx.


 


Haavoittuvuus koskee seuraavia käyttöjärjestelmiä:


- Microsoft Windows 2000 (Service Pack 4)


 - Erillinen korjaustiedosto sekä IE 5.01- että IE 6 Service Pack 1 -selaimille


- Microsoft Windows XP (Service Pack 1 ja Service Pack 2)


- Microsoft Windows XP Professional x64 Edition


- Microsoft Windows Server 2003 (alkuperäinen versio ja Service Pack 1)


- Microsoft Windows Server 2003 for Itanium-based Systems (alkuperäinen versio ja Service Pack 1)


- Microsoft Windows Server 2003 x64 Edition


 


Korjaus ja haavoittuvuuteen liittyviä lisätietoja löytyvät myös Microsoftin Web-sivustosta seuraavista osoitteista:


http://www.microsoft.com/technet/security/Bulletin/MS06-055.mspx


http://support.microsoft.com/kb/925486


 


===============================


2. Uudelleenjulkaistu tiedote MS06-049


===============================


 


Microsoft julkaisi elokuussa tiedotteen MS06-049, joka koski Windowsin Kernelissä havaittua Elevation of Privilege -haavoittuvuutta. Tiedotteen mukaisessa Windows 2000 Service Pack 4 -järjestelmille tarkoitetussa korjauksessa havaittiin myöhemmin ongelma, joka saattoi aiheuttaa tiedon korruptoitumista tietyissä tilanteissa. Lisätietoja ongelmista on Knowledge Base - artikkelissa 920958 osoitteessa http://support.microsoft.com/kb/920958.


 


Korjaus on nyt julkistettu uudelleen Windows 2000 Service Pack 4 -käyttöjärjestelmällä varustettuja järjestelmiä varten. Mikäli näihin järjestelmiin on asennettu tiedotteen mukainen alkuperäinen korjaus, on niihin syytä asentaa uudelleenjulkistettu korjaus.


 

Comments (0)

Skip to main content