Mallikoulu ponnistaa tuloksiin teknologian ja oppijakeskeisyyden liitolla – Oppilaat ohjelmoivat tien tulevaisuuteen yhdessä


Suomen menestys edellyttää laaja-alaista teknologista osaamista sekä tulevaisuuden työssä tarvittavien taitojen rakentamista jo koulussa. Huolellisesti mietitty teknologian hyödyntäminen yhdistettynä oppimiskeskeiseen pedagogiikkaan motivoi myös oppimaan. Microsoft esitteli tänään kouluyhteistyötään espoolaisella Viherkallion koululla. Tilaisuudessa julkistettiin myös uusi käyttäjäystävällinen Wilma-sovellus Windows 8 -alustalle.

Kouluja ympäröivä maailma ja tavat tehdä työtä muuttuvat.

”Jotta Suomi pärjää kansainvälisessä kilpailussa ja digitaalisessa ympäristössä, on meillä kaikilla oltava monipuolista ja aidosti arjen elämään linkittyvää teknologista osaamista. Tätä osaamista rakennamme Suomeen yhdessä koulujen kumppanina”, sanoo Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Ari Rahkonen.

Tekniikkaa oppilaiden ehdoilla

Teknologia voi monipuolistaa oppimista ja motivoida oppijoita, mutta sen tueksi tarvitaan laajempi toimintakulttuurin muutos.

”Viime aikoina peräänkuulutettu teknologia, uusimmat laitteet ja ohjelmistot eivät yksin riitä motivaation kasvattamiseen. Teknologian käytön tulee olla järkevästi mietittyä ja sen oikeanlainen käyttö on yhdistettävä oppijakeskeiseen pedagogiikkaan. Oppilaiden tulee itse olla aktiivisina toimijoina, tiedon tuottajina, analysoijina ja visualisoijina sekä päästä ratkomaan heille relevantteja ongelmia. Juuri niitä taitoja tulevaisuuden työelämässäkin tarvitaan”, sanoo Microsoftin opetustoimi-yksikön päällikkö Petri Elsilä, joka itsekin on opettaja koulutukseltaan.

Teknologia tuo myös aivan uuden ulottuvuuden koulun ja kodin väliseen yhteistyöhön.

”Läpinäkyvyys vanhempien suuntaan lisääntyy, kun oppilaat voivat pilvipalvelusta näyttää mitä kaikkea ovat koulussa tehneet”, Elsilä jatkaa.

Viherkallio kansainvälinen huippukoulu - opettajia myöten

Espoolaisessa Viherkallion alakoulussa teknologiaa käytetään oppimisen monipuolistamiseen sekä ilmaisun välineenä. Päätelaitteita ja ohjelmistoja osataan hyödyntää osuvasti kaikilla luokka-asteilla. Tilaisuudessa oppilaat näyttivät, miten annetun tehtävän voi esimerkiksi ohjelmoida peliksi Kodu-ohjelmalla tai tehdä visuaalisena toteutuksena OneNotessa.

”Parhaimmillaan teknologia on läsnä ryhmätöissä ja yhteistyön mahdollistajana. Oppilaat voivat esimerkiksi aloittaa tehtävän koulussa ryhmässä ja pilvipalvelun ansiosta jatkaa sitä kukin itsenäisesti millä tahansa päätelaitteella. Meillä on myös saatu hyviä kokemuksia siitä, kun esikoululaiset ovat suunnitelleet pelin ja isommat oppilaat toteuttaneet sen Kodulla”, kertoo Viherkallion rehtori Mikko Leppänen tietotekniikan hyödyntämisestä koulussa.

Viherkallion koulu on ollut mukana Microsoftin maailmanlaajuisessa Partners in Learning -oppilaitosyhteistyöohjelmassa vuodesta 2011 lähtien. Ohjelman tavoitteena on tukea koulukulttuuria, jossa tieto- ja viestintäteknologia on luonnollinen osa oppimista, koulujen arkipäiväistä toimintaa ja pedagogista kehittämistä.

”Osana Microsoftin kansainvälistä verkostoa olemme saaneet tukea toimintamme kehittämiseen sekä mahdollisuuden vaihtaa kokemuksiamme ja hyviä käytäntöjä toisten innovatiivisia oppimismenetelmiä kehittävien koulujen kanssa Suomessa ja ulkomailla”, summaa Leppänen.

Leppäsen luotsaama Viherkallion koulu on valittu ainoana suomalaisena kouluna vuoden 2014 mentor-kouluksi Microsoft Partners in Learning -ohjelmassa. Luokanopettaja Tomi-Pekka Niukkanen palkittiin Microsoft Innovative Educator Expert -tittelillä tietotekniikan hyödyntämisestä opetuksessa.

Uusi Wilma-sovellus tuo helpotusta lukemattomien suomalaisten lapsiperheiden arkeen

Tänään julkistettu uusi Windows 8 -sovellus nostaa Wilman käyttökokemuksen täysin uudelle tasolle ja helpottaa järjestelmän käyttöä näytöllä huomattavasti. Wilma tunnetaan suomalaisessa koulujärjestelmässä laajasti käytössä olevana www-liittymänä, jossa opettajat, oppilaat ja heidän huoltajansa voivat tarkastella koulunkäyntiin liittyviä asioita ja kommunikoida keskenään. Wilmasta löytyvät muun muassa henkilötiedot, työ- ja lukujärjestykset, arvosanat sekä reissuvihkon virkaa toimittavat pikaviestit.

Windows 8 -sovelluksessa Wilman uusia ominaisuuksia ovat automaattinen sisäänkirjautuminen, viesti-ilmoitukset sekä mahdollisuus usean oppilaan Wilma-tunnusten yhtäaikaiseen tarkasteluun. Nämä ominaisuudet tekevät sovelluksesta erittäin näppärän ja helppokäyttöisen.

Lue lisää Wilmasta lehdistötiedotteesta.

Lisätietoja:

Petri Elsilä, yksikön päällikkö, opetustoimi, Microsoft, p. 050 44 787 44, petri.elsila@microsoft.com
Marianna Halonen, ohjelmapäällikkö, Partners in Learning, p. 050 358 2267, marianna.halonen@microsoft.com
Mikko Leppänen, rehtori, Viherkallion koulu, p. 09 816 32650, mikko.leppanen@espoo.fi

Microsoft

Vuonna 1975 perustettu Microsoft on maailman johtava ohjelmistotuotteiden, -ratkaisujen ja -palveluiden toimittaja, joka auttaa yrityksiä, organisaatioita ja ihmisiä hyödyntämään tietotekniikan mahdollisuuksia uusilla innovatiivisilla tavoilla. Suomessa Microsoftin palveluksessa työskentelee 280 henkilöä, joiden visiona on yhdessä yli 3000 yhteistyökumppanin kanssa auttaa asiakasta menestymään Microsoftin ratkaisujen avulla. Maailmanlaajuisesti Microsoftilla on noin 99 000 työntekijää yhteensä yli 110 maassa. Heinäkuussa 2013 päättyneenä tilivuonna Microsoftin liikevaihto oli 77,85 miljardia US dollaria.


Comments (0)

Skip to main content