Joulututkimus: teknologia apuna tylsyyteen ja kaipaukseen


Lehdistötiedote 14.11.2011

Videotervehdys, sähköinen valokuva-albumi tai kyläily Kinectin kautta – jaettu joulu Microsoftin palveluilla

Tuoreessa Microsoftin kansainvälisessä MSN-tutkimuksessa selvitettiin eurooppalaisten joulunviettotottumuksia ja lahjatoiveita. Tutkimukseen otti osaa yli 10 000 vastaajaa 12 Euroopan maasta – Suomessa kyselyyn vastasi 1 297 ihmistä. Tutkimuksessa selvisi, että suomalaiset kaipaavat talviseen juhlaan lisää hauskuutta pelien pelaamisella, ja että suomalaisia joulutervehdyksiä lähetetään perinteisten tapojen lisäksi paljon myös sosiaalisen median tai sähköpostin välityksellä. Välimatkat ovat ongelma myös joulupyhien aikaan ja tekniset palvelut tuovat tähän helpotusta. Lisäksi tekniset laitteet ovat suosittuja etenkin miesten lahjatoivelistoilla.

Yli viidennes (21 %) tutkimukseen vastanneista kertoi, että he viettävät joulua pienemmällä joukolla välimatkojen ja matkustusongelmien vuoksi. Etenkin 25–29-vuotiailla on ongelmia välimatkojen kanssa: 29 % kertoo, ettei osa niistä, joiden kanssa he haluaisivat viettää joulua pääse paikalle.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset kaipaavatkin jouluun enemmän hauskuutta. Kysyttäessä, miten omia jouluperinteitä haluttaisiin muuttaa, 28 % vastaajista kertoi, että he toivoisivat joulun ajalle enemmän pelien pelaamista ja hauskanpitoa. Saman vastauksen antoi jopa 42 % 14–24-vuotiaista, ja miltei viidennes (18 %) heistä pitääkin videopelien pelaamista yhtenä lempitavoistaan viettää joulua.

"Tämä tutkimus osoittaa, että teknologia on korvaamaton keino pitää perheenjäsenet ja ystävät lähellä ja pitää hauskaa – vaikka välimatkat olisivatkin suuria. Uudenlaisien ratkaisujen, kuten Xbox Kinect -pelien ja Windows Live Messenger -palvelun videopuhelutoiminnon avulla koko perheen on helppoa pitää hauskaa yhdessä", kertoo Windows-liiketoiminnasta vastaava johtaja Tom Toivonen.

Joulutoivotukset sosiaalisessa mediassa ja sähköpostitse

Sosiaalisesta mediasta on tullut tärkeä joulutervehdysten lähetyskanava etenkin nuorten keskuudessa. Yli neljännes (26 %) 14–24-vuotiaista kyselyyn vastanneista lähettää hyvän joulun toivotukset mieluiten juuri internetin yhteisöpalvelujen välityksellä. Naiset (14 %) kuitenkin suosivat sosiaalista mediaa tervehdysten lähettämisessä miehiä (7 %) tuplasti enemmän.

Myös Microsoftin palveluihin tutustunut designer Tiia Vanhatapio luottaa teknologiaan joulunakin.

"Teknologia tekee yhteydenpidosta vaivattomampaa ja monipuolisempaa – joulunakin. Esimerkiksi valokuvien lähettäminen on yksinkertaista, eikä SkyDriven kautta lähetettyjen kuvien koosta tarvitse huolehtia. Lisäksi Windows Live -elokuvatyökalun avulla voi helposti luoda yksilöllisiä joulutervehdyksiä valokuvista ja videoista", Vanhatapio toteaa.

Iäkkäämmät valitsevat yhä useammin sähköisen tervehdyksen perinteisen asemesta – kolmannes (32 %) yli 60-vuotiaista mainitsi sähköpostin yhdeksi lempitavoistaan lähettää joulutervehdyksiä, ja saman verran myös vastaanottaa tervehdyksiä mieluusti juuri sähköpostin kautta.

Tekniset toivelahjat

Etenkin miehet innostuisivat saadessaan pukilta teknisiä lahjoja: yli neljännes (26 %) miehistä ilahtuisi eniten teknisestä joululahjasta, kuten älypuhelimesta, tietokoneesta tai tablet-laitteesta. Naisista samoja laitteita toivoo vain joka kymmenes.

Tutkimuksen mukaan sekä suomalaisten että eurooppalaisten tämän joulun kaikkein halutuimmat tekniset toivelahjat ovat:

1. Tietokone

2. Älypuhelin

3. Tablet-laite

4. Pelilaite tai peli

Teknisten lahjojen joukosta monet nuoret valitsisivat tietokoneen: 29 % 14–24-vuotiaista toivoo juurikin tietokoneen paljastuvan joulupaketista. Miesten keskuudessa suosittuja teknisiä lahjoja ovat pelit ja pelilaitteet, sillä miltei viidennes (17 %) tutkimukseen osallistuneista miehistä pitää teknisenä toivelahjanaan uutta peliä tai pelilaitetta, naisista vain 8 %.

Microsoftin vinkit hauskempaan ja helpompaan joulunviettoon

Yhteys muualla joulua viettäviin läheisiin videopuhelun avulla

Vaikka mikään ei voitakaan joulua kotona, voivat perheet juhlia yhdessä ainakin virtuaalisesti Windows Live Messenger -palvelun videopuhelutoiminnon kautta. Palvelun kautta voi jakaa myös valokuvia ja tiedostoja, sen kautta voi katsoa yhdessä online-videoita ja selata internetiä. Xbox 360:n Video Kinect -videopuhelutoiminnon avulla on myös mahdollista pitää yhteyttä läheisiin suoraan kotisohvalta televisioruudun välityksellä. Palvelu on korvaamaton tapa saada muualla olevat perheenjäsenet mukaan joulujuhlaan.

Jouluiset tervehdykset perille videokortilla

Windows Liven elokuvatyökalulla on helppoa luoda hauska vaihtoehto perinteiselle joulutervehdykselle. Maksuttoman elokuvatyökalun voi ladata Microsoftin kotisivuilta. Videotervehdyksellä voi kätevästi välittää joulutunnelmaa muualla asuville ystäville.

Jouluotokset jakoon valokuvavalikoiman kautta

Windows Liven valokuvavalikoiman avulla on helppoa jakaa joulun valokuvat ja editoida otoksista täydellisiä, vieläpä ilmaiseksi. Valokuvavalikoiman avulla voi myös luoda kuvaesityksiä ja yhdistää useita kuvia upeiksi panoraamoiksi. Valokuvat saa napin painalluksella jaettua Facebookissa tai ladattua Windows Live SkyDrive -palveluun, josta ne saa kätevästi esimerkiksi Windows Phone -älypuhelimeen tai muihin laitteisiin.

Maksuttomat Windows Live -ohjelmat ovat ladattavissa osoitteessa

http://explore.live.com<http://media.ne.cision.com/l/gaffdkxg/explore.live.com/>.

MSN:n kyselyyn vastasi yhteensä 11 658 ihmistä 12 Euroopan maasta: Itävallasta, Belgiasta, Tanskasta, Kreikasta, Irlannista, Italiasta, Hollannista, Puolasta, Portugalista, Venäjältä, Espanjasta ja Suomesta ajalla 17.–25.10.2011.

Lisätietoja:

Tom Toivonen, liiketoimintajohtaja, puh. +358503429998,  sähköposti tom.toivonen@microsoft.com<mailto:tom.toivonen@microsoft.com>

Tanja Säde, tuotemarkkinointipäällikkö, puh +358407330750 sähköposti tanja.sade@microsoft.com<mailto:tanja.sade@microsoft.com>

Microsoft

Vuonna 1975 perustettu Microsoft on maailman johtava ohjelmistotuotteiden, -ratkaisujen ja -palveluiden toimittaja, joka auttaa yrityksiä, organisaatioita ja ihmisiä hyödyntämään tietotekniikan mahdollisuuksia uusilla innovatiivisilla tavoilla. Suomessa Microsoftin palveluksessa työskentelee 280 henkilöä, joiden visiona on yhdessä yli 3000 yhteistyökumppanin kanssa auttaa asiakasta menestymään Microsoftin ratkaisujen avulla. Maailmanlaajuisesti Microsoftilla on noin 92 000 työntekijää yhteensä 102 maassa. Heinäkuussa 2011 päättyneenä tilivuonna Microsoftin liikevaihto oli 69.94 miljardia US dollaria.

Comments (0)

Skip to main content