En IT unprofessional på Nordic Infrastructure Conference 2015


Jeg heter Erlend Westbye og er student ved høgskolen i Oslo og Akershus og er engasjert som Microsoft student partner. Det begynner å bli en liten stund siden NIC nå, men det er fortsatt veldig spennende å få dele min opplevelse der.

I midten av november 2014 var jeg heldig å få tildelt en billett til Nordic Infrastructure Conference. “Dojo for IT professionals”, men jeg er jo ingen professional, eller hvertfall ikke enda. Jeg er student, og jeg må si jeg føler meg veldig priviligert som fikk en gratisbillett til en samling som strengt tatt ligger godt utenfor budsjettet til en gjennomsnittlig student.

Dette med “IT professionals” var noe som ble tydelig da jeg så gjennom programmet i tiden før konferansen. Men jeg våget, jeg turte, å lage en liste over hva som kanskje kunne være relevant  som en person med neglesjerbar fartstid innen IT. Og verre enn det, ingen erfaring med server og infrastruktur. Men jeg endte med å stupe med hodet først inn i to veldig lærerike dager, og fikk veldig mange ideer til hva jeg skal lese om fremover.

 

 

Den første dagen startet med en veldig flott key-note av en engasjert amerikaner, han snakket mye om hvordan cloud kommer til å utvikle seg i årene fremover. Her var det stort fokus på det han kalte for mobility. Dette handler om å justere mengden maskiner et selskap kjører etter hvor mye maskinkraft man trenger. Selger du julenisser via nettet trenger du neppe den drøyeste prosesseringskraften i juli. Kick-off med cloud som tema var veldig spennende, i og med at mitt mål var å suge opp ting jeg kan ha som fokuspunkter for resten av utdanningen min. Under denne keynoten hang jeg godt med, jeg skjønte alt. Ingen mørke skyer i siktet!

Keynote - Mark Minasi

I sesjonen etter ble min nybegynnerlykke snudd på hodet. “The Skype, hybrid and Skype for business”, yes, rebrandingen av Lync til Skype for business, dette har jeg hørt om. Dette kan jeg lære om! Vel... nei. Migrering av brukere fra Lync-server 2010 til Skype for business, swoosh sa det over hodet mitt da jeg satt der og så smålig forvirret ut. Men ingen fare, jeg plukket sikkert opp en eller annen ny forkortelse og noen bra forklaringer på nye og spennende funksjoner som kommer i Skype for business.

Skype - Ståle Hansen

Veien gikk videre til en fantastisk presentasjon fra to ansatte i Hafslund. Dette var et veldig spennende foredrag om en massiv oppgave som ligger foran selskapet. Det er verdt å nevne at jeg hadde hørt om dette prosjektet tidligere, men fikk litt bakoversveis av hvor mye jobb de faktisk har foran seg. De skal sette opp 800 000 smart-metere for strømmåling, selv om det høres ut som et trivielt produkt som skal inn i husene til innbyggere i Stor-Oslo, hadde de mye fokus på den enorme datamengden som kommer til å bli generert av denne løsningen. Det mest inspirerende med dette foredraget å se hvor mange bransjer som har behov for dyktige og kreative IT folk, noe som er veldig betryggende å se for en IT-student.

 

 

(Hvorfor var det en bil til 2,9 millioner hos standen til Microsoft Norge?)

Ny sal, nye muligheter. Her møtte jeg en presentasjon av en veldig energisk finne, Sami Laiho. For en fyr, veldig artig å høre på. Jeg har kjørt Windows 10 siden previewen ble sluppet, så jeg må inrømme at jeg trodde jeg hadde litt peiling, men han klarte fortsatt å vise meg ting som jeg ikke visste om med sesjonen “what’s new in Windows 10”. Gjennom dette foredraget og hans senere foredrag om sikkerhet i W10 lærte jeg masse nyttig om ett operativsystem jeg vet kommer til å bli viktig å følge med.

Whats new in Windows 10 - Sami Laiho

Windows 10 security - Sami Laiho

Dagens siste var et gjensyn med den engasjerte amerikaneren, Mark Minasi. Her var også temaet Windows 10. Her snakket Minasi mye om servere og skyene, dette er jo alltid spennende. Han hadde også mange artige teorier om hvor det egentlig ble av Windows 9. Jeg hadde veldig sansen for denne presentasjonen, og som tidligere ga det veldig gode peker på temaer jeg helt klart skal lese mer om. Så turet hjem og prøve å kverne alt jeg hadde lært på NICs første dag.

Dag nummer to var noe kortere enn den første, det var ingen stor keynote i starten men det så ut til å være noen veldig ålreite ting å få med seg på denne dagen også. Igjen startet dagen min med den engasjerte amerikaneren fra tidligere. For min del dro jeg på denne sessionen fordi jeg var veldig imponert over hans presentasjon om Windows 10, og at jeg ønsket å høre mer om temaet han skulle presentere. “Windows cluster for beginners”, dette var også en av de presentasjonene jeg følte at jeg gamblet litt med å dra på. Beginners er jo veldig relativt og jeg regnet med at beginner betydde mye erfaring i denne sammenhengen. Men jeg fikk en fantastisk grundig gjennomgang, jeg hadde nok ikke vært hundre prosent komfortabel med å sette opp ett Windows cluster nå. Men det var veldig interessant å se hvordan virituelle maskiner kan brukes til å skape en så nært feilsikker maskin som mulig.

Cluster - Mark Minasi

(Abv.)

Cloud er jo ganske godt oppe på “technology adoption life cycle”, men det er fortsatt spennende å se hva slags banebrytende ting folk foretar seg med. Flere ganger i de tidligere presentasjonene ble det nevnt at Microsoft ser ut til å være på et lite korstog for å fjerne passordet som vi kjenner det i dag fra bedrifter og mine skoleprosjekter. Morgan Simensen hadde ett veldig lærerikt innlegg om Azure rights management. Jeg klarer ikke helt å videreformidle det tekniske. Men han demonstrerte hvordan man kunne bruke templates til å styre hvem som har tilgang til hva innenfor en fiktiv bedrift. Helt klart veldig kult og en utvikling jeg liker i og med at jeg ikke er kongen av å bytte passord.

Azure rights management - Morgan Simonsen

Det som for min del ble den siste sessionen jeg var på under NIC 2015 handlet om sikkerhet, ett annet tema som jeg håper å bygge kompetanse innenfor. Jeg skal ærlig inrømme at det var litt forfriskende å få en ikke teknisk presentasjon på slutten av en lang uke. Jeg hadde veldig sansen får måten denne karen presenterte på. Andy Malone var en super fyr, han var skotsk og veldig artig å høre på. Han snakket mye om hvor lett det egentlig er å ta noens identitet, hva som er insentivene bak å gjøre det og hvor mye vi egentlig gir ut av sensetiv informasjon vi deler frivillig med verden. Typisk er vi fæle til å dele (jeg er også skyldig i dette) fødselsdatoer, hvor vi gikk på skole og hvem som er i familien vår. For min del var det veldig oppmerksomhetsvekkende fordi jeg er vant med at folk har et relativt liberalt forhold til deling av informasjon. Jeg har alltid sett på meg selv som relativt forsiktig når det kommer til hvilken info jeg publiserer om meg selv, men jeg må si jeg ble imponert over hvor mye han har gjort med bare fødselsdatoen og grunnleggende informasjon om familien til noen. Og selv om jeg mest sannsynlig ikke kommer til å stramme opp sikkerheten min, var det helt klart en tankevekker.

Alt i alt to fullstendig knalle dager. Jeg skal ærlig innrømme at det var noen ganger jeg satt der og sikkert så litt forvirret ut. SSNOSFS, DASD, det var mange forkortelser jeg ikke rakk å goo.. binge, men jeg fikk stort sett med meg hovedpoengene i det meste. Jeg vil virkelig annbefale alle som har muligheten til å være med neste år, det er veldig mange muligheter mange studenter ikke er klare over og jeg håper jeg kanskje har inspirert noen til å tråle etter gode muligheter som dette!

Er du en student som meg og vil lære deg de grunnleggende? Få det gjennom Microsoft Virtual Academy, gratis.

MSC HiOA

Comments (0)

Skip to main content