Bitne informacije o podršci za nove procesore na Windows platformi


Microsoft je 15.1.2016. godine objavio blog clanak pod nazivom "Windows 10 Embracing Silicon Innovation", gdje su navedeni odredeni podaci koji se ticu adaptacije Windows 10 operativnog sistema medu poslovnim korisnicima, poput cinjenice da je Windows 10 vec instaliran na preko 22 miliona poslovnih uredaja te da je u aktivnom pilotu kod cak 76% naših poslovnih korisnika, odnosno novostima koje Windows 10 pruža za takvo okruženje, ali i o planu Microsofta kada je u pitanju podrška za uredaje sa novim procesorima.

Naime, Windows 7 je sada u fazi produžene podrške te ce nastaviti biti podržan sa nadogradnjama koje se tice sigurnosti i pouzdanosti do 14.1.2020. godine na procesorima iz prethodnih generacija, dok ce Windows 8.1 imati istu podršku do 10.1.2023. godine.

U buducnosti, novi procesori koji se pojave na tržištu ce zahtijevati korištenje aktuelne verzije Windows platforme. Na primjer, Windows 10 ce biti jedina podržana Windows platforma za nadolazece procesore i platforme kao što su Intel "Kaby Lake", Qualcomm "8996", AMD "Bristol Ridge", itd.

U isto vrijeme, aktuelna Intel platforma, poznata pod nazivom "Skylake", odnosno šesta generacija Intel Core procesora, ce na Windows 7 i Windows 8.1 operativnim sistemima biti podržana do 17.7.2018. godine, nakon cega ce uredaji bazirani na spomenutoj platformi koji se zadrže na Windows 7 i Windows 8.1 operativnim sistemima dobivati samo najkriticnije sigurnosne nadogradnje koje ce biti izdane samo u slucaju da ne narušavaju pouzdanost ili kompatibilnost Windows 7 / 8.1 platforme na drugim uredajima. U tom smislu, preporuka Microsofta je da se svi uredaji na ovoj platformi nadograde na Windows 10 prije spomenutog datuma.

Na ovoj stranici možete pronaci listu Skylake-baziranih modela koji su podržani uz Windows 7 i Windows 8.1 operativne sisteme.

Dodatak: Uvažavajuci komentare naših korisnika, 18.3.2016. godine je objavljena da se podrška za Skylake procesore sa Windows 7 i Windows 8.1 operativnim sistemima produžava za dodatnih godinu dana te završava zakljucno sa 18.7.2018. godine, o cemu više informacija možete pronaci ovdje.

Dodatni resursi za Windows 10:

- Planiranje Windows 10 deploymenta
- Održavanje i nadogradnje Windows 10 platforme
- Windows 10 IT Pro FAQ

Comments (0)

Skip to main content