Prestanak podrške za starije verzije Internet Explorer browsera


Ovim putem skrenuo bih vam pažnju na ranije objavljeni podatak o tome da ce 12.1.2016. godine zvanicno prestati podrška za Microsoft Internet Explorer 10 i starije verzija IE browsera, što ukljucuje tehnicku podršku, kao i izdavanje sigurnosnih zakrpi, te da ce se podrška nastaviti samo za Internet Explorer 11, koji je dostupan za instaliranje na Windows 7 SP1, Windows 8.1 i Windows 10 Enterprise operativnim sistemima, o cemu više možete procitati ovdje.

Osim zbog sigurnosnih razloga i novih mogucnosti koje donosi Internet Explorer 11, migracija na IE11 te osiguranje kompatibilnosti poslovnih web aplikacija vam omogucavaju i nesmetanu migraciju na Windows 10 operativni sistem u datom trenutku, buduci da je u Windows 10 Enterprise operativnom sistemu upravo IE11 jedina Internet Explorer verzija koju je moguce instalirati i koristiti. Više informacija o razlozima za nadogradnju, kao i o samom procesu nadogradnje, možete pronaci ovdje ili u sklopu ove prezentacije.

Korisnici koji u svom okruženju trenutno koriste neku stariju verziju Internet Explorer browsera zbog zahtjeva specificnih poslovnih aplikacija, u najvecem broju slucajeva kompatibilnost sa takvim aplikacijama u Internet Explorer 11 mogu osigurati kroz Enterprise Mode podršku, koja se aktivira zasebno (lokalno ili kroz group policy).

Takoder, vrijedi napomenuti da nadogradnja (KB3123303) za IE8/IE9/IE10 na Windows 7 SP1 i Windows 2008 R2 operativnim sistemima, koja ce biti ponudena 12.1.2016. godine, kod korisnika koji se zadrže na nepodržanim verzijama Internet Explorera, može dovesti do otvaranje novog taba u browseru sa obavještenjem o preuzimanju Internet Explorer 11 verzije svaka 72 sata.

Ukoliko nakon instalacije nadogradnje želite da onemogucite pojavu ovog obavještenja kod korisnika u svom okruženju, potrebno je da pratite upute sa ove stranice.

Comments (0)

Skip to main content