Microsoft izdal Internet Explorer 9


Docakali smo izid novega spletnega brskalnika Internet Explorer 9.

Na voljo je seveda tudi v slovenskem jeziku, najbolj pomembni elementi, ki so bili vodilo pri razvoju, pa so hitrejše delovanje brskalnika, preglednejša uporaba ter varnost in zaupanja vredno spletno brskanje.

 

Iz sporocila za javnost (vir: Microsoft – Središce za novinarje)

Microsoft je na konferenci SXSW Interactive najavil, da je na voljo nova razlicica najbolj priljubljenega spletnega brskalnika na svetu. Internet Explorer 9 prinaša hitrejše delovanje, prijazen in pregleden uporabniški vmesnik ter številne izboljšave zasebnosti, varnosti in združljivosti s sodobnimi  spletnimi standardi. Kot edini spletni brskalnik lahko izkoristi celotne zmogljivosti sodobnih racunalnikov Windows in omogoci graficno bogate in privlacne spletne izkušnje, ki so tako hitre in odzivne kot obicajne namizne aplikacije. Microsoft je zabeležil vec kot 40 milijonov prenosov preizkusnih razlicic, kar je najvec v zgodovini Internet Explorerja. Novi spletni brskalnik  je že na voljo tudi v slovenskem jeziku, in sicer na spletni strani www.ie9.si.

clip_image002

Dean Hachamovitch, poslovni podpredsednik za Windows Internet Explorer pri Microsoftu:

»Spletna izkušnja je najboljša z Internet Explorerjem 9. Sedaj lahko splet s pomocjo sistema Windows in brskalnika Internet Explorer 9 odklene zmogljivosti in hitrost najboljše strojne opreme osebnih racunalnikov, spletne strani pa s funkcijami, kot so pripeta spletna mesta, delujejo podobno kot obicajne aplikacije za Windows 7. Internet Explorer 9 je s pomocjo partnerjev s podrocja strojne opreme in spletne skupnosti v manj kot enem letu prehodil pot od prvega predogleda do koncne izdaje.« 

V središcu so spletne strani

Internet Explorer  9 je zasnovan tako, da s pomocjo operacijskega sistema Windows 7 v središce postavi spletne strani in uresnici obljubo lepšega spleta. Funkcije, kot so pripeta spletna mesta in seznami JumpList, postavijo spletne strani na opravilno vrstico operacijskega sistema Windows 7. S pripetimi spletnimi mesti lahko uporabniki do priljubljenih strani dostopajo neposredno iz zagonske vrstice operacijskega sistema Windows in poskrbijo za hitro in preprosto izvajanje vsakodnevnih opravil, kot so preverjanje e-poštnega nabiralnika, spreminjanje glasbene postaje ali prebiranje zadnjih novic.

Mnoge spletne strani obiskovalcem so že podprle novosti brskalnika Internet Explorer 9. Med njimi najdemo tako svetovno znane spletne strani, kot so Facebook, Amazon, Twitter, WordPress, eBay, kot tudi priljubljena slovenska spletna mesta.

»S prihodom Internet Explorerja 9 je Microsoft izdal odlicen brskalnik, ki se s svojimi dodanimi lastnostmi uvršca med najboljše ali celo pred konkurenco. Hitro iskanje in spletni izrezki, katerih smo vajeni že iz starejše razlicice, ter sedaj nove lastnosti, kot so pripeta spletna mesta ter opravila in integracija s spletnimi stranmi neposredno iz opravilne vrstice Windows 7, smo na www.zurnal24.si tudi uporabili in z njimi še izboljšali uporabniško izkušnjo naših obiskovalcev,,« je povedal Miha Popovic, tehnicni urednik portala zurnal24.si

»IE9 predstavlja precejšen napredek pri podpori spletnim standardom, njegove dodatne možnosti pa omogocajo boljšo integracijo spletnih aplikacij in tako popestritev uporabniške izkušnje,« ocenjuje Jernej Kos, vodja razvoja pri spletnem portalu Podnapisi.NET.

Internet Explorer 9 je že postavil nov rekord, saj je Microsoft zabeležil vec kot 40 milijonov prenosov preizkusnih razlicicih brskalnika, ki ga že ob predstavitvi dokoncne izdaje uporabljata dva odstotka vseh uporabnikov operacijskega sistema Windows 7.

Celovito strojno pospeševanje

Nova razlicica Microsoftovega spletnega brskalnika izkorišca celotno zmogljivost sodobne strojne opreme racunalnikov Windows. Strojno pospeševanje besedila, videa in grafike zagotavlja, da spletne strani odlikujejo enake zmogljivosti kot obicajne namizne aplikacije za operacijski sistem Windows. Internet Explorer 9 kot edini spletni brskalnik s celotnim strojnim pospeševanjem za HTML5 uporablja moc graficnih procesorjev in tako odklepa 90 odstotkov zmogljivosti, ki jih spletni brskalniki prej niso mogli uporabiti.

Razvijalci lahko razvijejo hitrejše, bolj privlacne spletne strani, ki delujejo kot obicajne namizne aplikacije, s pomocjo HTML5 ali z uporabo vticnikov Adobe Flash Player in Microsoft Silverlight. Slednja bosta strojno pospeševanje v Internet Explorerju 9 omogocila v naslednjih razlicicah.

Najvec varnosti in zasebnosti

Internet Explorer 9 je s pomocjo vgrajenih tehnologij za vecjo varnost, zasebnost in zanesljivost najbolj zaupanja vreden nacin za spletno brskanje.

Lani decembra najavljena funkcija Tracking Protection daje uporabnikom vec nadzora nad tem, kako se njihove informacije izmenjujejo med razlicnimi spletnimi stranmi. Uporabnike varuje pred mnogimi oblikami spletnega sledenja, pri cemer jim s pomocjo posebnih seznamov, poimenovanih Tracking Protection Lists, daje vec nadzora nad dolocanjem, katerim stranem dovolijo ali ne dovolijo sledenje.

Internet Explorer 9 ima tudi prvi upravljalnik prenosov, ki je integriran s tehnologijo SmartScreen za zašcito pred škodljivo programsko opremo. Upravljalnik prav tako uporablja povsem novo ocenjevanje varnosti datotek na podlagi njihovega slovesa, kar zmanjša število opozoril pri poznanih datotekah in prikaže vidnejša opozorila, ce je varnostno tveganje višje.

Raziskave so pokazale, da Internet Explorer 9 blokira 99 odstotkov napadov, ki za širjenje škodljivih programov uporabljajo tehnike socialnega inženiringa. S tem ustavi petkrat vec tovrstnih napadov kot Firefox in 33-krat vec kot Chrome.

Comments (0)

Skip to main content