Izšla je končna različica strežnika SQL Server 2008


SQL Server 2008 je izšel in je ta trenutek na voljo samo narocnikom MSDN in TechNet. Od danes ali jutri bo Na TechNetu in MSDNju na voljo tudi preizkusna razlicica. V naslednjem tednu pa še SQL 2008 Express (sedaj je na strani še SQL 2005 Express) ter dopolnitve za Visual Studio Team System in Professional.

Spodaj si lahko preberete obširnejše sporocilo za javnost povezano z izidom SQL Serverja 2008, podrobnejše informacije pa si oglejte na http://www.microsoft.com/sqlserver/.

Pred nekaj dnevi sem se dogovoril z Dejanom Sarko, da bomo skupaj organizirali enodnevno tehnicno izobraževanje - Pregled novosti v SQL 2008. Izobraževanje bo potekalo tako v Mariboru kot v Ljubljani in sicer med septembrom in novembrom 2008. Tocne datume in lokacije bom sporocil naknadno. Prav tako bomo organizirali še kakšna izobraževanja povezana s poslovno inteligenco v SQLu.

TechNet Magazine je pred kratkim objavil pregled kljucnih sprememb in novosti v SQL Server 2008. Poglejte si tudi

Za konec še ena informacija - nov SQL bo tudi del prihajajocega Small Business Serverja 2008 in Essential Business Serverja 2008. Za tiste, ki poznate SBS 2003 R2 naj povem, da se je v SBS 2008 vrnila standardna razlicica SQL 2008, kar pomeni, da bo vkljucen tudi OLAP.

Tomaž

-------------------------

http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/novice/microsoft/2008/08/2008080702.mspx

Microsoft predstavil SQL Server 2008

Objavljeno: 7. avgust 2008

*
*Microsoft je predstavil novo razlicico strežnika SQL Server 2008, celovito platformo za upravljanje podatkov in poslovno obvešcanje. Med novostmi so podpora upravljanju strežnikov na podlagi pravilnikov, podpora revizijskim pregledom, možnost vzpostavitve velikih podatkovnih skladišc, geoprostorski podatki in napredne storitve za porocanje in analizo podatkov. Strežnik SQL Server 2008 je kot vodilni izdelek na podrocjih razširljivosti in zanesljivosti dosegel že vec objavljenih rekordov pri razlicnih meritvah organizacije TPC in meritvah s programsko opremo razlicnih ponudnikov. Strežnik SQL Server 2008 je dostopen v sedmih razlicicah, ki pokrivajo razlicne potrebe in velikosti podjetij.

Podjetje Microsoft je v proizvodnjo predalo novo razlicico svoje platforme za upravljanje podatkov in poslovno obvešcanje Microsoft SQL Server 2008. Nova razlicica prinaša vec novosti, kot so podpora upravljanju na podlagi pravilnikov, podpora revizijskim pregledom, možnost vzpostavitve velikih podatkovnih skladišc, geoprostorski podatki in napredne storitve za porocanje in analize podatkov. Microsoft SQL Server 2008 zagotavlja zaupanja vredno, storilno in inteligentno platformo, potrebno za poslovno kriticne aplikacije.

»Microsoft je to razlicico strežnika SQL izdelal kot odgovor na potrebe uporabnikov,« je povedal Ted Kummert, podpredsednik skupine za platforme za shranjevanje in upravljanje podatkov v podjetju Microsoft. »Strežnik SQL Server 2008 je edina pomembnejša podatkovna zbirka, ki vsebuje celovito, tesno integrirano funkcionalnost za upravljanje podatkov in že ob namestitvi vkljucuje napredne možnosti poslovnega obvešcanja. S celotno rešitvijo uporabniki prihranijo pri casu in denarju in se lahko osredotocijo na pridobivanje vrednosti iz podatkov.«

Preizkusne razlicice platforme Microsoft SQL Server si je doslej preneslo že vec kot 450.000 strank in partnerjev, vec kot 1000 neodvisnih ponudnikov programske opreme pa je zanjo že razvilo okoli 1350 aplikacij. Med številnimi poslovnimi uporabniki z razlicnih podrocij, ki so preizkušali strežnik SQL Server 2008, so Clear Channel Communications, Fidelity Investements, Hilton Hotels, Simon & Schuster, Siemens, Xerox in mnogi drugi.

Strežnik SQL Server je bil dobro sprejet tudi med analitiki. Noel Yuhanna iz raziskovalnega podjetja Forrester Research je v svojem porocilu »The Forrester Wave: Information As-A-Service« zapisal: »Microsoft je eno izmed redkih podjetij, ki nudi vrhunske funkcionalnosti za iskanje podatkov in porocanje v poslovnih okoljih. Ponuja odlicno podporo za zbiranje in pregledovanje informacij ter iskalnik in nadzorne plošce. Transakcije, ki vkljucujejo distribuirane podatkovne vire in dolgotrajne transakcije (long-running transactions), so prav tako Microsoftova odlika.«

Strežnik SQL Server 2008 je vodilno orodje na podrocju razširljivosti in zanesljivosti. Gre za prvi in edini sistem za upravljanje podatkovnih zbirk, ki je dokazal razširljivost na preizkusu TPC-E organizacije Transaction Processing Performance Council. Objavljenih je sedem meritev na strežniku Windows Server 2008 s strežnikom SQL Server 2008. Preizkusi so potekali na sistemih, ki so jih pripravili razlicni ponudniki strojne opreme, in dokazujejo odlicno razmerje med ceno in zmogljivostjo. Odlicen rezultat na tem preizkusu je med drugimi dosegelo tudi podjetje IBM z uporabo strežnika SQL Server 2008 na strežniku System x3950 M2 s 64 jedri. Podjetji Unisys in Microsoft sta postavili nov rekord na podrocju zmogljivosti pri preizkusu obdelave podatkov ETL. V 30 minutah je bilo pri uporabi integracijskih storitev SQL Server 2008 Integration Services v podatkovno skladišce naloženih 1 TB podatkov. Strežnik SQL 2008 je poleg tega z novim rekordom dokazal svojo razširljivost pri velikih podatkovnih skladišcih v preizkusu TPC-H, ki vkljucuje obdelavo 10 TB podatkov.

Microsoft je dosegel rekorde tudi pri meritvah z rešitvami neodvisnih ponudnikov programske opreme. Na strežniških rezinah s štirimi procesorji je postavil rekord na trinivojskem preizkusu SAP Sales and Distribution (SD) Standard Application Benchmark. Prav tako je strežnik prikazal odlicne rezultate pri uporabi rešitev Siemens za upravljanje življenjskega cikla izdelkov ter izdelkov Microsoft Dynamics CRM, Microsoft Dynamics AX in Camstar Manufacturing Execution System.

Strežnik SQL Server je kljucni gradnik aplikacijske platforme podjetja Microsoft, zbirke izdelkov in tehnologij, ki uporabnikom pomagajo pri razvoju, izvajanju in upravljanju dinamicnih poslovnih aplikacij. Strežnik SQL Server 2008 je dostopen v naslednjih razlicicah:

  • SQL Server 2008 Enterprise je celovita platforma za upravljanje podatkov in poslovno obvešcanje, ki omogoca konsolidacijo strežnikov in izvajanje obdelave velikih kolicin transkacij. Razlicica nudi veliko razširljivost, podatkovno skladišcenje, varnost, napredne analiticne možnosti in podpira poslovno kriticne aplikacije.
  • Razlicica SQL Server Standard je celovita rešitev za upravljanje podatkov in poslovno obvešcanje, namenjena predvsem izvajanju aplikacij v oddelkih.
  • SQL Server 2008 Workgroup je zanesljiva platforma za varno oddaljeno sinhronizacijo in upravljanje, namenjena predvsem aplikacijam v podružnicah. Vkljucuje kljucne funkcije podatkovne zbirke in omogoca preprosto nadgradnjo na razlicici Standard ali Enterprise.
  • Razlicica SQL Server 2008 Web je zasnovana za visoko razpoložljiva, v splet usmerjena okolja, ki delujejo na strežniku Windows Server. Vkljucuje orodja, potrebna za vzdrževanje cenovno ugodnih, obsežnih in visoko razpoložljivih spletnih aplikacij in storitev gostovanja.
  • SQL Server 2008 Developer omogoca razvijalcem razvoj in preizkušanje aplikacij za strežnik SQL Server. Vkljucuje vse funkcionalnosti izdaje Enterprise, vendar je licencirana samo za razvoj, preizkušanje in demonstracije. Aplikacije in podatkovne zbirke, razvite s to razlicico, je mogoce enostavno nadgraditi na razlicico SQL Server Enterprise.
  • SQL Server 2008 Express je brezplacna razlicica s kljucnimi funkcionalnostmi podatkovne zbirke, vkljucno z novimi tipi podatkov. Idealna je za ucenje in razvoj namiznih in majhnih strežniških aplikacij ter redistribucijo s strani ponudnikov rešitev.
  • SQL Server Compact 3.5 je brezplacna vgradna podatkovna zbirka za razvijalce, ki razvijajo samostojne in obcasno povezane aplikacije za mobilne naprave, namizja in spletne odjemalce. Deluje na vseh platformah Microsoft Windows, vkljucno z operacijskimi sistemi Windows Vista in Windows XP, ter na sistemih Pocket PC in pametnih telefonih.

Dostopnost

SQL Server 2008 je že na voljo narocnikom MSDN in TechNet. Razlicici SQL Server 2008 Express in SQL Server Compact sta na voljo kot brezplacna prenosa na naslovu http://www.microsoft.com/sqlserver

Comments (0)

Skip to main content