Microsoft (vagy egyéb 3rd party) termékek támogatottsága felhő IaaS virtuaális gépekben.


Egy fontos dolgot tennék hozzá a korábban megjelent „Microsoft szerver termékek támogatottsága Azure IaaS-ban” cikkünkhöz, amire egy kedves partnerünk hívta fel a figyelmemet:

Ahogy a hivatkozott Microsoft tudásbázis cikkbol is kiderül, az Exchange Server jelenleg nem támogatott a Windows Azure IaaS-ben. Ezzel ellentétben az Amazon Web Services oldalán a következo áll:

Customers may also rely on the global infrastructure of AWS to power everything from custom .NET applications to enterprise deployments of Microsoft Exchange Server, SQL Server or SharePoint Server

Egy dolgot fontosnak tartok ezzel kapcsolatban tisztázni: nem a felho szolgáltatató dönti el hogy mely termékek támogatottak a felhoben hanem a termék gyártója. A fent említett példában tehát nem az Amazon dönti el vagy mondja ki hogy az Exchange támogatott-e az AWS-ben, mert nem övék a kód és nem ok végzik a terméktámogatást, hanem a Microsoft-ban az Exchange product group.

Mi fog történni ha probléma merül fel egy Exchange-el ami az AWS-ben fut? Az Amazon nem fogja megírni a szükséges kód módosítást az Exchange-ben, vagy nem fog tudni segíteni felderíteni a JET adatbázishoz kapcsolódó hibák felderítésében. Exchange-hez kapcsolódó kérdésekben az MS premierhez fognak irányítani, akik azt fogják mondani, hogy best effort jelleggel támogatják az esetet, mert az AWS-ben való Exchange futtatás nem tesztelt és nem támogatott. Kérni fogják a probléma reprodukálását fizikai, vagy az Exchange PG által támogatott virtualizációs környezetben.

Vagyis visszatérve jelen pillanatban pontosan ugyan annyira támogatott az Exchange futtatása az Azure IaaS-ben mint amennyire az AWS-ben: Semmenyire.

Amit ebbol az Azure IaaS használat kapcsán érdemes konklúzióként leszurni: Bármilyen termék Azure IaaS-ben futtatásánál a teljes köru támogatottsághoz a szoftver gyártójának kell támogatnia az Azure IaaS-ben futtatást. A Microsoft termékek esetében ez a korábban említett cikk, egyéb termékek esetében pedig a gyártó állásfoglalását kell beszerezni.

Comments (0)

Skip to main content