Management Pack életciklus kezelési alapok


A Management Pack-ek bovítik ki az Operations Manager funkcionalitását. Ideális esetben egy csomag pontosan azt mondja meg egy felügyelt technológiáról, amit tudni szeretnénk és semmi olyat, amire nincs szükségünk. Ezek a csomagok úgy lettek tervezve, hogy hasznos információkat nyújtson a felügyelt infrastruktúráról, azonban mindig szükséges azokat tesztelni, finom hangolni és testre szabni annak érdekében, hogy az optimális eredményt érjük el.

A Management Pack-ek életciklusát az alábbi táblázatban jelölt fázisokban javasolt kezelni, melyeket a késobbiekben részletezek:

Fázis

Leírás

Management Pack vizsgálat és értékelés teszt környezetben

Az éles környezetbe való bevezetés elott meg kell ismerni az adott MP muködését.

Finomhangolás és testre szabás

Override-ok használatával be kell hangolni a szabályokat.

Bevezetés éles környezetbe

Teszt és éles rendszer közötti átjárás.

Karbantartás

Az éles környezetbe való bevezetés után is szükséges lehet a csomagok módosítása

Management Pack vizsgálat és értékelés teszt környezetben

Minden kiadott Management Pack-hez kell, hogy legyen egy hivatalos leírás, amely tartalmazza a támogatottsággal, a telepítéssel, a konfigurációval, illetve az üzemeltetéssel kapcsolatos információkat. Továbbá ismertetnie kell, hogy milyen osztályokat és objektumokat képes felfedezni, azokat hogyan felügyeli, illetve az egyes objektumok milyen kapcsolatban állnak egymással, azok állapota, hogyan hat a többi felügyelt objektumra. Management Pack importálás elott minden esetben részletesen el kell olvasni ezt a leírást. Ez a Microsoft által kiadott csomagok esetén a TechNet-en elérheto (http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd347500.aspx).

Amennyiben egy új Management Pack bevezetését kell elvégezni, úgy azt minden esetben egy tesztkörnyezetben javasolt elozetesen tesztelni. A tesztkörnyezetben a szükséges konfigurációk és testre szabások elvégezhetoek, majd a módosított egyedi csomag átviheto a produktív környezetbe.

Finomhangolás és testre szabás

A Management Pack-ek Discovery eljárásai határozzák meg a felügyelendo objektumokat, amint ez megtörténik az adott szabályok és monitorok életbe lépnek és elkezdik az adott alkalmazást vagy technológiai komponenst felügyelni. Minden esetben javasolt egy fejlesztoi rendszer fenntartása arra a célra, hogy a Management Pack beállításokat elvégezzük, majd a véglegesített állapotot terjesszük ki a produktív környezetre.

A Management Pack finomhangoláshoz erosen javasolt az adott technológiai szakértok vagy a szolgáltatásért felelos vezeto bevonása, továbbá az üzemeltetési csapat tagjai, akik mélyen ismerik az adott technológia elemeit és a vállalati infrastruktúrában elfoglalt helyét. Végül szükséges az Operations Manager kezeléséért felelos szakember bevonása is.

Bevezetés éles környezetbe

A tesztkörnyezetben való tesztelések eredményeként eljutunk egy olyan állapotba, amikor a testreszabott Management Pack már áttelepítheto az éles rendszerbe. Ebben az esetben a lezárt, eredeti Management Pack, illetve a hozzátartozó egyedi változásokat tartalmazó Management Pack együttes telepítése szükséges.

Karbantartás

A felügyeleti szabályok alkalmazása után idorol idore szükséges azok teljesítmény és operatív eredményeinek vizsgálata, hogy az továbbra is az elvárt igényeknek megfeleloen muködjön. Az alábbi lista tartalmazza a leggyakoribb eseményeket, amelyek egy Management Pack karbantartási muveleteit érintik:

 • Környezeti változások, pl.: új hardver: Új hardver vagy operációs rendszer produktív környezetbe való illesztése esetén célszeru ezeket a rendszereket a teszt rendszer alá is bevonni, hogy megvizsgáljuk az üzemben lévo Management Pack-ek muködését.
 • Új alkalmazások üzembe állítása a produktív környezetbe: Új alkalmazások esetén szükséges az alkalmazáshoz tartozó Management Pack importálása és tesztelése.
 • Produktív alkalmazás frissítése: Egy alkalmazás frissítése esetén leggyakrabban fázisokban történik annak és az alkalmazás több verziója is elérheto az infrastruktúrában; illetve történhet helyben frissítéssel, mikor csak a legfrissebb verzió marad a hálózaton. Az alkalmazáshoz tartozó frissített Management Pack-ek tesztelési lépései megegyeznek az elozoekben leírtakkal. Amennyiben mindkét verzió elérheto, úgy a Management Pack több verzióját kell egy idoben használni. Amennyiben az alkalmazás frissítése helyben történik és csak a legújabb verzió érheto el, úgy a korábbi verzióhoz tartozó Management Pack-et el kell távolítani a rendszerbol.
 • Újabb verziójú Management Pack érheto el: A korábban leírt “Management Pack vizsgálat és értékelés teszt környezetben” részben leírtak szerint kell eljárni.

Változás kezelési gyakorlatok és javaslatok

Az alábbiakban találhatóak a legfontosabb gyakorlati tanácsok a Management Pack változások kezelésével kapcsolatban:

 • Archiváljuk az egyes Management Pack verziókat, hogy szükség esetén vissza tudjunk állni adott verzióra. Jó megoldás lehet erre egy SharePoint site vagy akár egy File Share is.
 • Az egyedi Management Pack-eket minden esetben jól megkülönböztethetoen, egységes névkonvenció mentén nevezzük el.
 • Ha egy Management Pack-et frissítünk, akkor a hozzátartozó egyedi Management Pack verzióját is és a leírását is változtassuk meg.
 • Minden egyes Override esetén tegyünk megjegyzést a módosításra vonatkozóan.

-Marci

  Comments (0)

  Skip to main content