Privát felhő üzemeltetés: Pénzügyi menedzsment


Ebben a cikksorozatunkban a privát felho megoldások üzemeltetéséhez kapcsolódó megközelítést tekintjük át. Ez a cikksorozat nem technikai hanem üzemeltetés módszertani megközelítést, filozófiát mutat be, azt hogy az ITIL/MOF alapú üzemeltetési módszertant mivel érdemes kiegészíteni, milyen területeket érdemes újra gondolnia olyas valakinek aki egy privát feljo infrastruktúra üzemeltetésében gondolkodik. Ez a cikkünk a pénzügyi menedzsment témájáról szól.

Pénzügyi menedzsment (Financial Management)

A pénzügyi menedzsment (Financial management) tartalmazza azokat a funkciókat és folyamatokat, amik felelosek a szolgáltatás költségek nyilvántartása és könyvelése és költség visszaterhelésért.

Az ideális fogyasztói szokások támogatása

A transzparens költségekkel, fogyasztás alapú költségekkel és ár alapú szolgáltatás költségekkel a felhasználók jobban átláthatják és megérthetik a költségét a felhasznált kapacitásoknak és jó eséllyel csak olyan eroforrásokat igényelnek meg amire valóban szükségük van. Ez a modell nem csak támogatja az ideális fogyasztási szokásokat, de biztosítja is a szükséges ösztönzést a fogyasztóknak és fejlesztoknek az eroforrás optimalizált megoldások használatára.

Átlátható költségek

A privát felho alapú szolgáltatás lehetoséget biztosít az IT számára, hogy átlátható költségeket biztosítson a szolgáltatás igénybe vevok számára.  Hagyományos adatközpont szolgáltatás esetén a közösen használt eroforrások és dedikál eroforrások közti határ gyakran elmosódik, megnehezítve annak kimutathatóságát, hogy egy adott szolgáltatás milyen költségbe kerül. A költségek követése - akár vállalaton belül is azért -  kiemelten fontos mert ha az igénybe vevo számára nincs költsége a szolgáltatás igénybe vételének akkor nincs kényszeríto ero hogy takarékosan bánjon ezekkel az eroforrásokkal és ne pazaroljon. Egy üzleti területnek „nem fáj” akkora kapacitást kérni amit csak el tud képzelni addig amíg ez az IT költségvetését érinti és nem a sajátját. A szolgáltatásmérés képessége teszi lehetové, hogy jobban megértsük, hogy az egyes szolgáltatások, terhelések, és így az egyes üzleti területek, szervezeti egységek milyen infrastruktúra költségeket és kapacitásokat használnak.

Comments (0)

Skip to main content