Operations Manager adatbázis méretezés


A bevezetések során az egyik legfontosabb tervezési kérdés az adatbázis méretére és teljesítményére vonatkozik. A hivatalos méretezési ajánlás alapján a legtöbb esetben elég jól meg lehet tervezni a rendszert, de akinek pontos számításra van szüksége annak inkább az alábbi képleteket ajánlom.

Adatbázis méret

Az adatbázis méretezéséhez használjuk egész nyugodtan a fenti Sizing Guide-ot. A méretezéshez szükséges paraméterek (adatmegorzés, agent szám, stb.) egyszeruen megadhatóak az Excel táblában, az eredményként kapott értékek alapján méretezheto az SQL adatbázis.

 

Szükséges IOPS

Az IOPS-ra csak tól-ig értékek vannak a méretezési ajánlásban. Jellemzoen jó értékek vannak, de fontos megjegyezni, hogy ezek csak becsült értékek az ügyfeleknél tapasztaltak alapján. Ha ennél több kell, akkor az alábbi képlet segítségével a szükséges spindle (nem tudom mi a helyes magyar kifejezés erre) számot tudjuk kiszámolni, majd ebbol a szükséges diszkek számát.

n = (%R + f (%W))(IOPS)/150

n = diszkek száma

f = 2: RAID-1, 4: RAID-5
%R = olvasási muveletek aránya.  Jellemzoen 20% az Operations Manager esetén

%W = írási muveletek aránya.  Jellemzoen 80% az Operations Manager esetén

Példa:

(0.2 + 2*0.8)(1000 IOPS)/(150 IOPS/disk) = 12 spindle

SAS 15k diszkek: 180 RAW IOPS

SAS 10K és SCSI 15K diszkek: 150 RAW IOPS

Ahhoz, hogy meghatározzuk a helyes diszk konfigurációt a rendszerünkhöz és a jövobeni növekményeknek megfeleloen méretezzük a szükséges IOPS értéket javasolt, hogy használjuk az SQLIO-t. Továbbá a diszkek teljesítményének folyamatos monitorozása is javasolt, ugyanis a megnövekedett agent szám, a változó konzol kapcsolatok szám, az új management pack-ek importálása mind-mind olyan muvelet, amely jelentosen kihathat a mögöttes SQL adatbázisok teljesítmény igényére.

- Marci

Comments (0)

Skip to main content