Operations Manager – Global Service Monitoring


Az Operations Manager és a Windows Azure házasságából született a Global Service Monitoring (GSM). Célja, hogy a Microsoft világszerte található adatközpontjaiban elhelyezett dedikált eszközöket használva http alapú méréseket végezzünk az Internet felol elérheto weboldalak felé. Ebben a cikkben bemutatom, hogyan lehet konfigurálni a szolgáltatást és hogyan tudjuk a mért adatokat megjeleníteni a konzolon.

GSM-hez szükséges komponensek és feltételek:

  • GSM Subscription
  • Windows Identity Foundation komponens
  • GSM Management Pack-ek
  • System Center 2012 – Operations Manager SP1
  • Management Server http kapcsolat az Internet irányába (proxy-n vagy közvetlenül)

GSM Subscription

A szolgáltatás jelenleg még 90 napos trial verzióban üzemel. SA ügyfelek számára a szolgáltatás teljesen ingyenesen igénybe veheto lesz. Feliratkozni a szolgáltatásra és ingyenesen létrehozni egy accountot az alábbi címen lehet: https://orgaccount.microsoft.com/signup?offerIds=BE2A46EF-0639-43a4-8323-BB5E1D4340D3.

GSM-SignUp 

A sikeres regisztráció után egy email-t kapunk a szükséges adatokkal.

Windows Identity Foundation

A komponens segítségével tud az Operations Manager szerver biztonságosan kommunikálni az Azure szolgáltatással.

Telepítés után indítsuk újra a System Center Management szolgáltatást az adott szerveren.

GSM Management Pack-ek

A szükséges csomagokat az email-ben kapott linkrol tudjuk letölteni: http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=36422. Illetve a telepíto médián található egy Alert Attachment (Microsoft.SystemCenter.AlertAttachment) csomag is, amit szintén importálni kell.

Operations Manager konfiguráció

Készítsünk egy Resource Pool-t, amelybe azokat a Management Server-eket tegyük, amelyek az Azure Acitve Directory-val fognak kommunikálni. Feltétel a http kapcsolat illetve a Windows Identity Foundation komponens.

A Resource Pool létrehozása utána SCOM konzol Administration nézetében válasszuk a Global Service Monitoring beállításait, majd a Strat Subcription varázslón keresztül kössük össze a SCOM rendszerünket az Azure-ral. Ezután már elérheto lesz a mérések konfigurálása.

GSM-Config

A Web Application Availability Tests segítségével egyszeru website elérhetoséget tudunk vizsgálni. Ez egy hagyományos Web Application Availiability Monitoring azzal a különbséggel, hogy már ki tudunk választani külso mérogépeket is. A teszt során az alábbi címeket vizsgálom:

GSM-URLs

Az alábbi helyekrol:

GSM-Locations

A konfiguráció után pár perc elteltével már lesz is adatunk a méréseinkrol, továbbá egy térképen meg is nézhetjük, hogy melyik adatközpontból milyen értékekkel mérünk. Az OpsMgr két remek dashboard felületet ad. Az egyik a Detailed Dashboard – List, a másik a Summary Dashboard – Map.

GSM-Details

GSM-Map1

A Global Service Monitoring hivatalos dokumentációja a TechNet-en itt található: http://technet.microsoft.com/en-us/library/jj860368.aspx

– Marci

Comments (0)