Miért térjünk át Windows XP-ről?


2012 október 25-én volt a Windows XP 11. születésnapja, másnap pedig bejelentettük a Windows 8-at. Mint az optimális munkaállomás környezettel is foglalkozó tanácsadó gondoltam ennek kapcsán írok egy bejegyzést egy más megközelítésbol arról, hogy azok a vállalatok (és felhasználók) akik még mindíg Windows XP-t használnak miért frissítsenek a leheto leghamarabb. A Windows XP operációs rendszer terméktámogatása 2014 év közepéig meghosszabbításra került, így a termék addig teljes mértékben támogatott, biztonsági frissítésekkel ellátott marad. eddig az idopontig (amely egyre jobban közeleg...) A Windows XP egy stabil, megbízható és bizonyított platform amely nem vet fel stabilitási kérdéseket sem. A Windows XP kapcsán viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy az operációs rendszer eredeti verziója 2001-ben jelent meg. Ez azt jelenti, hogy a Windows XP ma már több mint 11 éves operációs rendszer, ha figyelembe vesszük azt, hogy a szoftver tervezése és a kész kód között mennyi ido szükséges akkor pedig az operációs rendszer tervei még több mint 12-13 évesesek. De tekintsük át mit jelentett az informatika a 2001-es évben:

Mint látható a technológia sokat változott az elmúlt 11 év alatt amióta a Windows XP a piacra került. A Windows XP tehát nem a mai kor elvárásai szerint lett megtervezve vagy implementálva. A különbözo javító csomagok, különösen a Service pack 2 sokat változtattak az operációs rendszeren, de igazán jelentos architektúrális változás a 6.0-s OS verziótól (Windows Vista) jelentek meg az operációs rendszerben, amelyet az újabb verziók (Windows 7, Windows 8) tovább finomítottak. A modern hardverek, hálózati megoldások támogatása, a hordozható számítógépek elterjedtsége, szélessávú vagy mobil internet kapcsolatok, az energia fogyasztás és még sok egyéb tekintetében tehát a Windows XP nem képes teljesíteni a 2013-as évben egy számítógéppel szemben támasztott igényeket.

A Windows 8 kompatibilis a Windows 7-tel, ami alkalmazás, hardver támogatott és muködik Windows 7-en az muködni fog a Windows 8-al is. Ebbol kifolyólag most bevezetni egy Windows 7 vagy Windows 8 alapú optimalizált munkaállomás környezetet nem hordoz -vagy minimális - jövobeni kockázatot, nem jár dupla költséggel, mivel az optimalizált munkaállomás környezet rétegekre bontott kialakítása és az automatizált telepítés miatt lényegében elegendo csak kicserélni az operációs rendszert.

Comments (0)

Skip to main content