Miért térjünk át Windows XP-ről?


2012 október 25-én volt a Windows XP 11. születésnapja, másnap pedig bejelentettük a Windows 8-at. Mint az optimális munkaállomás környezettel is foglalkozó tanácsadó gondoltam ennek kapcsán írok egy bejegyzést egy más megközelítésbol arról, hogy azok a vállalatok (és felhasználók) akik még mindíg Windows XP-t használnak miért frissítsenek a leheto leghamarabb. A Windows XP operációs rendszer terméktámogatása 2014 év közepéig meghosszabbításra került, így a termék addig teljes mértékben támogatott, biztonsági frissítésekkel ellátott marad. eddig az idopontig (amely egyre jobban közeleg…) A Windows XP egy stabil, megbízható és bizonyított platform amely nem vet fel stabilitási kérdéseket sem. A Windows XP kapcsán viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy az operációs rendszer eredeti verziója 2001-ben jelent meg. Ez azt jelenti, hogy a Windows XP ma már több mint 11 éves operációs rendszer, ha figyelembe vesszük azt, hogy a szoftver tervezése és a kész kód között mennyi ido szükséges akkor pedig az operációs rendszer tervei még több mint 12-13 évesesek. De tekintsük át mit jelentett az informatika a 2001-es évben:

Mint látható a technológia sokat változott az elmúlt 11 év alatt amióta a Windows XP a piacra került. A Windows XP tehát nem a mai kor elvárásai szerint lett megtervezve vagy implementálva. A különbözo javító csomagok, különösen a Service pack 2 sokat változtattak az operációs rendszeren, de igazán jelentos architektúrális változás a 6.0-s OS verziótól (Windows Vista) jelentek meg az operációs rendszerben, amelyet az újabb verziók (Windows 7, Windows 8) tovább finomítottak. A modern hardverek, hálózati megoldások támogatása, a hordozható számítógépek elterjedtsége, szélessávú vagy mobil internet kapcsolatok, az energia fogyasztás és még sok egyéb tekintetében tehát a Windows XP nem képes teljesíteni a 2013-as évben egy számítógéppel szemben támasztott igényeket.

A Windows 8 kompatibilis a Windows 7-tel, ami alkalmazás, hardver támogatott és muködik Windows 7-en az muködni fog a Windows 8-al is. Ebbol kifolyólag most bevezetni egy Windows 7 vagy Windows 8 alapú optimalizált munkaállomás környezetet nem hordoz -vagy minimális – jövobeni kockázatot, nem jár dupla költséggel, mivel az optimalizált munkaállomás környezet rétegekre bontott kialakítása és az automatizált telepítés miatt lényegében elegendo csak kicserélni az operációs rendszert.

Comments (0)