Adatmentés a felhőbe


Az IT felho (cloud) szolgáltatások megjelenésével érkezett el igazán a vállalatok és a felhasználók számára hogy az IT szolgáltatásokat ténylegesen közmu jelleggel tudják megvásárolni, igénybe venni. Vagyis csakis annyi kapacitásért fizetek amit egy adott idoszakban igénybe vettem, ha több kapacitást szeretnék igénybe venni akkor ezt minden korlátozás nélkül megtehetem (nyilván megfizetve a többlet árat), majd ha ismét kisebb kapacitásra van szükségem akkor az igénybe vételem (és természetesen a költségeim) szintén visszaskálázódnak. Pont úgy mint ahogy otthon a gázért, a villanyért és az egyéb közmuvekért fizetünk.

Miért jó ez egy IT szervezetnek, vállalatnak? Mert nem szükséges nagy infrastrukturális és eszköz-befektetéseket tenni, amelyek aztán jó ideig alacsony kihasználtsággal állnak az adatközpontban, közben amortizálódva.
Ismét egy sarkított közmu példával élve: azért mert nekem a lakásom használata közben felmerült az igény arra, hogy elektromos berendezéseket szeretnék használni, nem állok neki egy saját eromube beruházni, mondván az fedezni fogja a közép és hosszú távon is várható otthoni energia felhasználásomat. Helyette megvásárolom ezt egy közmu szolgáltatatótól havi díjas konstrukcióban vagy általány díjban. És ezt nem azért teszem, mert nem szeretnék eromuvet üzemeltetni, hanem azért mert egy saját eromube beruházásnak a költsége olyan hosszú ido múlva térülne, meg hogy azt valószínuleg az ükunokáim sem gyoznék kivárni.

A System Center 2012 Data Protection Manager SP1 illetve a Windows Server 2012 és Windows Server 2012 Essentials (kisvállatoknak szánt kiadás) képes közvetlenül a Windows Azure szolgáltatásának felhojébe menteni. Hogy ez miért jó? Mert a mentés tipikusan az a terület ahol rengeteg befektetésre van szükség. Hatalmas tároló kapacitásokba ruházunk be miközben abban reménykedünk, hogy soha sem lesz szükség azok használatára.
A Windows Azure szolgáltatásba való mentés esetén, költséghatékony módon tudunk a DPM 2012 SP1 mentoeszközünk számára gyakorlatilag végtelen mértékig skálázódni képes tároló kapacitást biztosítani.

Nevesítsük, hogy mit jelent ez a költség hatékony tároló kapacitás:
Az Windows Azure árazási kalkulátora alapján geo-redundáns (azaz több fizikailag egymástól nagy távolságra levo Azure adatközpontokban is letárolt) kapacitásban 1000 GB-ot kapok havi 95USD (~ 20900HUF), és lokálisan redundáns (tehát egy Azure adatközponton belül van kétszer tárolva) pedig havi 70USD 15400 HUF) áron. És ezek a listaárak nagy mennyiségu szolgáltatás vásárlása esetén ez mindenképpen kedvezobb. Ez azt jelenti, hogy éves szinten kevesebb, mint 250 000 HUF összegért kapok georedundáns 1 TB kapacitást a mentéseimnek, úgy hogy ezen felül ezzel nincsen semmilyen más költségem (nincs termék támogatás, alkatrész csere, üzemeltetés, villamos áram, stb.). Ennél talán fontosabb hogy nincs semmilyen kezdeti beruházási költség igénye ennek a megoldásnak, és a mentési igénnyel együtt dinamikusan tudom növelni a használt kapacitást, vagyis a kapacitás bovítés sem jelent plusz költséget. El lehet indulni kicsiben, és a sikeres elso lépések után lehet dinamikusan növekedni.

A felho alapú megoldásokkal szemben számos fenntartás van amelyek foként a biztonság és adat védelem kérdését érintik. Itt a DPM 2012 SP1-es mentéshez kapcsolódóan amit fontos tudni

  • Kifejezetten az Windows Azure Online Backup mentési szolgáltatásra van kiadott adat védelmi és adat kezelési nyilatkozatunk amely letöltheto: innen.
  • Az SC 2012 DPM SP1 esetében a DPM kiszolgálón lokálisan tömörítésre és titkosításra kerülnek az adatok. A titkosítási kulcs csak és kizárólag a DPM kiszolgálón érheto el, tehát az Azure-ban tárol adatok védettek az illetéktelen hozzáféréstol. (valamint a tömörítés révén az adattárolás és a hálózaton való feltöltés is hatékony). Bovebb információ angol nyelven: itt

 

A Windows Azure Online Backup szolgáltatás ingyenesen kipróbálható egy 6 hónapos próba idoszakban.
Ehhez a System Center 2012 SP1 próba verziós termék elérheto innen.

Zárszó
A mentésen felül várhatóan hamarosan a Windows Azure többi szolgáltatásairól is jelentkezünk cikkekkel ebben a blogban. A mentés egy olyan terület, amely jó kiindulási lehet a felho szolgáltatásokkal való megismerkedésre. Én személy szerint is Azure elofizeto vagyok, az otthoni Home Server-emrol a legfontosabb családi digitális emlékeket (fotók, családi videók) már jó ideje a Windows Azure szolgáltatásba mentem. Ez az én esetemben 20-30GB adatot jelent, ami havi szinten ~2-2,5 EUR (~600 HUF) költséget jelent. Nekem ennyit megér hogy biztonságban tudjam a legfontosabb családi emlékeket.

 

Update

Ebben a témakörben szeretném még felhívni a figyelmet a StorSimple megoldásra, amely egy olyan storage appliance amely gyakorlatilag egy lokális cache funkcit valósít meg a saját infrastruktúra és a Windows Azure adattárolás között. Ezen felül képes a felho adattárolás biztonságát garantálni azátal hogy titkosítja felhobe feltöltésre kerülo adatokat (tehát nem csak a DPM 2012 SP1 vagy Windows Server 2012 mentési képességeivel titkosítható a felhobe feltöltendo adat). A StorSimple-vel kapcsoltban fontos kiemelni, hogy tavaly október óta már a Microsoft része:http://www.microsoft.com/en-us/news/Press/2012/Oct12/10-16CloudPR.aspx

Comments (0)

Skip to main content