Mire figyeljünk klienstelepítésnél Configuration Manager 2012-ben


ConfigMgr 2012 esetén a kliensek konzolról történo telepítéseinek lehetosége némiképp változott a 2007-hez képest. Korábban, ha csak néhány gépre akartuk telepíteni a klienst, akkor vagy gépenként egyesével végigmentünk a varázslón vagy létrehoztunk egy dedikált kollekciót, beleraktuk akár explicit, akár dinamikus szabályok alapján a gépeket, majd az egész kollekcióra egységesen indítottuk a telepítést.

Ezek a lehetoségek az új verzióban is elérhetoek, azonban már van lehetoség arra, hogy bármelyik kollekción belül egyszerre több klienst kijelölve (CTRL+Click, SHIFT+Click) csak a kiválasztott gépekre küldjük ki a klienst.

Az alábbi képen az elobb említett eljárást látjuk illetve a telepítés elotti összefoglalót:

01

01_summary

Láthatjuk, hogy a telepítés csak a kijelölt számítógépekre indul el.

Amire viszont kifejezetten ügyelni kell, hogy a kijelölés után NE a fenti szalagon található Install Client opciót válasszuk, ugyanis ekkor az aktuális kollekcióban lévo ÖSSZES számítógépre elindul a telepítés. Íme a példa:

02

02_summary

Tegyük fel, hogy véletlenül elindítjuk a telepítést mind az 563 gépre, de mi csak a kijelölt 5-re szerettük volna. Ebben az esetben a legelso lépésünk legyen, hogy az Site Server-t elvágjuk a kliensektol. Erre a durva módszereken (hálózati kábel kirántása) át a kifinomultakig (SMS_CLIENT_CONFIG_MANAGER komponens leállítása) mindenki válasszon szája íze szerint.

A parancs kiadása után a ConfigMgr 2012 szerver – az SMS 2.0 örökségeit magával cipelve – fájl szinten is bizonyos formában tárolja az elvégzendo muveleteket. A kliens telepítéshez tartozó feladatokat a Site Server inbox\ccr.box és az inbox\ccrretry.box mappáiban találjuk (http://support.microsoft.com/kb/871161). Ha a mappákban és almappákban lévo .CCR fájlokat kézzel letöröljük, akkor a szolgáltatás újraindítása után a Site Server felolvassa a mappák tartalmát és regisztrálja a feladatokat. Mivel a mappák üresek, ezért a szerver nem fog klienseket telepíteni.

- Marci


Comments (1)

  1. Othorvath says:

    Még egy tíz év és ki is javítják az SMS hibáit. 😀

Skip to main content