Configuration Manager 2012 DP-k és single instance store


A Configuration Manager 2012-ben a disztribúciós pontok a hatékonyabb tárterület kihasználása végett egy fájl szintu egyszeri tárolási módot, single instance store-t használnak. Ez némiképp megnehezíti, hogy leellenorizzük, hogy egy adott csomag tartalma rendben lejutott-e a disztribúciós pontokra. Ennek a lépéseit szeretném bemutatni ebben a postban:

Az telepíto készletek forrás fájljait tartalmazó mappákat minden egyes Deployment Type-hoz külön adhatjuk meg a Content Location pontban:

Azt hogy ennek a tartalmát hogyan ellenorizhetjük le, hogy eljutott-e egy DP-re az alábbi módon tehetjuk meg:

Tudjuk meg az alkalmazás (Application) azonosítóját. Ehhez a konzol Monitoring részén a Distribution Status alatt válasszuk a Content Statust és keressük meg az alkalmazásunkat és a leírás részen nézzük meg a hozzá tartozó "Package ID"-t:

Ezután az érintett disztribúciós ponton az "SCCMContentLib" mappában navigáljunk a "PkgLib" mappába és ott nyissuk meg a Package ID-hoz tartozó .INI állományt. Ebben találjuk az alkalmazáshoz tartozó Deployment Type-k tartalom azonosítóit ("Content_<számok>)

 

Ezután az a "SCCMContentLib" mappában navigáljunk a "DataLib" mappába és ott nyissuk meg keresett Deplyoment Type-hoz tartozó "Content_" kezdetu mappát. Ez tartalmazza az eredeti forrás mappa struktúráját és a fájlokhoz tartozóan ismét egy INI leírást:

 

Ezután nyissuk meg egy fájlhoz tartozó INI fájlt és nézzük meg a fájlhoz tartozó Hash-t és jegyezzük fel az elso négy karakterét:

 

Ezután az a "SCCMContentLib" mappában navigáljunk a "FileLib" mappába és ott nyissuk meg keresett fájl hash-elso négy karakteréhez tartozó mappát. (tipp: használjuk a Windows Explorer keresojét, mert a sorrendben rendezés zavaró lehet). A keresett mappát nyissuk meg a tartalmát:

 

 

Ezután találjuk az adott fájl valós adattartalmát, jelen esetünkben a "setup.exe" állomány adatait (és ellenörzo hash-ét):

Ez a módosítás a fájl szintu adatduplikáció bevezetése miatt volt szükséges a ConfigMgr 2012 esetében, ezáltal növelve a disztribúciós pontokon a háttértár kihasználást. Vegyük figyelembe, hogy ezeknek a hash-eknek a számolása, legyártása  CPU eroforrásokat köthet le. A további haszna még hogy lehetoség nyílik arra, hogy leelenorizzük, hogy valóban valid tartalmak vannak-e kint a disztribúciós pontokon. Ezt vagy manuálisan az Administration\Distribution Points pont alatt az érintett DP kiválasztásával majd annak a tulajdonságok lapján a "Content" fülön a "Validate" gomb használatával ellenoriztethetjük le, vagy az alkalmazás "Content Locations" fülén levo "Validate" gomb segítségével:

Illetve beállítható, hogy a tartalmak ellenorzése automatikusan történjen meg ütemezetten (nem javasolt, csak ha egy adott DP esetében "gyanús" lesz a dolog). Ehhez az Administration\Distribution Points pont alatt az érintett DP kiválasztásával majd annak a tulajdonságok lapján a "Content Validation" fülön tehetjük meg.

Comments (1)

Skip to main content