Problemy z kartą WiFi


Jak miałem przerwę w pisaniu to nic nie pisałem, a teraz jak siadłem do komputera to widzę, że post za postem będę produkował.

No ale podczas korzystania z Windows 7 pojawił mi się drobny problem, którego najpierw nie skojarzyłem. Ale jak już sobie przypomniałem w czym rzecz to naprawiłem go w minutę. A warto zostawić poradę i dla czytelników.

Problem i objawy

Otóż po zainstalowaniu Windows 7 i skonfigurowaniu sieci w pracy i w domu miałem taki objaw, że po zamknięciu komputera (czyli u mnie domyślnie uśpieniu go) i jego ponownym otwarciu coś mi się nie chciała sieć bezprzewodowa w domu podłączyć.

W pracy tego nie zauważałem, bo w zasadzie cały czas na kablu pracowałem, więc myślałem na początku, że to coś nie tak z moim routerem w domu.

Objawy były takie, że karta nagle jakby się wyłączała (po wybudzeniu komputera) i nie chciała znajdować sieci bezprzewodowych.

Przypomniałem sobie później dopiero o tym, że kartę WiFi można wyłączać dla oszczędzania energii. Dzieje się tak, bo po wprowadzeniu komputera w stan uśpienia karta może nadal pobierać energię (co na laptopach bywa zgubne) oczekując na “Wake on Lan” na przykład.

A Windows 7 z tego co widzę przy instalacji go na laptopie domyślnie ustawia takie właśnie wyłączanie karty WiFi.

Rozwiązanie

Rozwiązanie jest bananie proste, ale załączę 3 rysunki.

Najpierw musimy się dostać do Panelu Sterowania i Menadżera Urządzeń.

W Windows 7 jest to to tyle dobrze zorganizowane, że w prawym górnym rogu Panelu Sterowania mamy wyszukiwarkę. Wystarczy wpisać interesujące nam opcje, a Windows 7 podpowie nam co możemy znaleźć w panelu.

WiFiCard_1

W Windows Vista zazwyczaj od razu przełączałem widok Panelu Sterowania na klasyczny, bo w tym Visty nie mogłem za Chiny Ludowe znaleźć niektórych opcji.

Teraz jest to o tyle łatwiejsze, że wpisuje 1-2 słowa i wiem gdzie co znajdę. Super.

Drugi krok to znalezienie na liście urządzeń naszej karty WiFi.

WiFiCard_2

Wystarczy teraz prawym klawiszem wybrać “Właściwości” i dostaniemy ekran jak poniżej:

WiFiCard_3

Na nim przechodzimy do zakładki “Power Management” i odznaczamy pole przy pierwszej (zaznaczonej na rysunku) opcji.

I to wszystko 🙂 Od tej pory sieć działa u mnie OK i zawsze po wybudzeniu komputera jest gotowa.

Comments (12)

  1. Anonymous says:

    Mariusz Kędziora na swoim blogu opisał sposób na poradzenie sobie z częstym problemem użytkowników Windows

  2. @Robert: No to ciekawe z tą Vistą. Bo przy Viście nie miałem tego problemu, ale może było to tak dawno (1.5 roku temu), że może od razu po instalacji to wyłaczyłem i zapomniałem.

  3. @Tomek: Ale może ta opcja w Viście nie była defaultowo włączana? Bo przynajmniej mi się nie kojarzy, żeby na tym samym laptopie (więc z tą samą kartą) tyle, że z Vistą był problem tego rodzaju.

  4. @Tomasz: Ja miałem przez chwilę (przy pierwszej instalacji) wersję x64. Ale później już zainstalowałem wersję x86, bo niestety mam po pierwsze kilka aplikacji działających tylko na 32 bit, a po drugie na przykład w firmie mamy problem ze sterownikami do drukarek niestety :/ Co za tym idzie drukowanie w pracy mi odpadało. Dlatego mam 32 bit.

  5. ToMeK says:

    W Viscie duzo ludzi tez mialo ten sam problem i tez sie o tak rozwiazywalo 🙂

  6. Problem występuje przy kartach Intel i Broadcom. Jakiś czas temu zgłosiłem to jako bug:) Jego status został zmieniony na "by default":) Co ciekawe u mnie występował losowo przedy wyłaczeniem zezwolenia na wyłączenie urzadzenia.

  7. Robert Stuczynski says:

    Troche przesadzaja z tym by default bo ten problem i opis jak go rozwiazac widzialem kilka dni temu u Grzegorza na blogu http://grzegorzgalas.spaces.live.com/blog/cns!3DB38CB69A9E3F8A!284.entry

  8. Robert Stuczynski says:

    @Masakra: ta opcja w Vista jest domyslnie wlacznona. Mam taka sama karte co Ty.

  9. ToMeK says:

    To tez moze zalezec od sterownikow bo ja na poczatku jak wyszla Vista i zainstalowalem na laptopie z karta Intela 4965AGN mialem rozne tego wlasnie typu problemy z polaczeniem i dopiero jak Intel wypuscil jakas tam wersje sterownika to problem sie rozwiazal 🙂 nie pamietam niestety konkretnych wersji sterownika bo to dosc dawno juz bylo

  10. Tomasz Rzepkowski says:

    U mnie ten problem był dokładnie taki sam jak u Mariusza. W Viście jest ok, a w windows 7 karta nie chciała wstać. Może faktycznie wina sterowników. A tak poza to na jakiej wersji systemu pracujesz. Ja używałem 32bit i teraz zastanawiam się czy nie spróbować 64??

  11. ziembo says:

    Mariusz,

    powiec ze zartoles z tymi x64 sterownikami drukarkowymi?

  12. przemek says:

    Uff. A tak sie zastanawiałem czy to jakiś błąd w wersji beta

Skip to main content