Microsoft varnar för nya bluffsamtal – bedragare utger sig för att vara poliser


Sedan 2011 har allmänheten drabbats av så kallade Microsoftbedragare. Engelsktalande personer ringer och utger sig för att ringa från Microsoft- eller Windows-support och att de upptäckt virus på datorerna. Syftet med samtalen är att installera skadlig kod på datorerna och lura människor att betala pengar för supporten. Vi har varnat för den här typen av samtal tidigare, och problemet har även varit omskrivet i media.

Nu vill Microsoft varna allmänheten för en ny typ av bluffsamtal. Den här gången kontaktar bedragarna personer som redan blivit lurade och utger sig för att ringa från polisen. Såväl indisk som amerikansk polis har förekommit. Bedragarna påstår att de drabbade ska få tillbaka sina pengar och lurar på så sätt till sig kontokortsuppgifter, vilket man i själva verket använder för att genomföra nya bedrägerier. I vissa fall anger man att detta är i överenskommelse med Microsoft.

Microsoft Sverige samarbetar inte med polis i andra länder för återbetalning och vill uppmana alla att lägga på luren när man tar emot ett misstänkt samtal. Har man drabbats bör man polisanmäla. Fler råd när det gäller bedrägerisamtalen finner du här.

Comments (0)

Skip to main content