Ringer Microsoft mig?


Då vill vi klargöra att vi aldrig ringer dig – såvida inte du först har tagit kontakt med oss. Den senaste tiden har dock en rad svenskar blivit uppringda av en engelsktalande person som utger sig för att ringa från Microsoft och vill erbjuda datorsupport för Windows. Målet med telefonsamtalet är att få dig att installera så kallade spionprogram på din dator – och ibland vill de även ta betalt för ”tjänsten”.

På vår sajt och vår systerblogg, Mvh-bloggen, finns information om hur denna typ av bedragare brukar bete sig, vad man kan göra om man tror att man blivit drabbad och hur man kan skydda sin dator mot externa hot. I fallet med telefonbedragare rekommenderar vi att du lägger på.

En rad medier har skrivit om dessa telefonsamtal, läs gärna dem för ytterligare information: NyTeknik, GP, PC för alla och Tommy k Johansson. Även Konsument Europa (en del av Konsumentverket) har gått ut med en varning och rekommendation.

Comments (5)

 1. Hej Assar,

  Tråkigt att du tycker det är svårt att få tag i multinationella företag på telefon. Vill du prata med oss på Microsoft kan du ringa: 08-55 99 00 00.

  Vill du hellre kontakta oss på något annat sätt finns information om hur du går tillväga här: http://www.microsoft.com/…/kontakt.aspx

  /Catharina

 2. Assar Lindberg says:

  Hej Microsoft har inte ringt mej och försökt tala Engelska. Däremot är det svårt att ringa till de stora multinationella företagen.

 3. Retep says:

  Hej – vil bare sige de ringer også i Danmark – angiver at PC warrenty og Microsoft Warrenty er udløbet, er Event Log fejl hver indeholder 700 trojaner og mailware, (alle pc´er har self. event fejl)og det kan deres software gøre noget ved – Har snakket med dem i 20 min. og optaget (desværre i lav lyd) samtalen

 4. Linda says:

  Hej, blev uppring nu på morgonen av "Microsoft i New York" som sa att de fått rapporten om att min dator var utsatt för en stor risk och ville hjälpa mig.. Jag sa jag var skeptisk och inte var intresserad men var nyfiken på vart samtalet skulle ta vägen.. Han bad mig att i "sök" skriva "eventvwr + enter" det resulterade i att en web-fänster öppnades, därifrån fortsatte inte jag utan fortsatte enbart lyssna på Charlie (som han sa han hette) sen bröts samtalet.. Antar inte det hänt något genom att jag skrev in detta i mitt "sök" men lite orolig blir man allt.. Läste nu om dessa bedragare på denna sida och blev glad jag inte gick på det som jag blev om bedd att göra… Hoppas nu bara inte jag varit klantig som skrev in detta och klickade på sök…

 5. ML49448 says:

  @Linda: det är inget att vara orolig för. eventvwr.exe (även känt vid namnet Loggboken eller Event Viewer) är bara en logg med meddelanden som olika program kan lägga meddelanden i.

  Du kan läsa mer om loggboken här:
  technet.microsoft.com/…/cc766042(WS.10).aspx

Skip to main content