Årets Geek, med passion för mat och ombyggda skrivmaskiner


Jonas Vils fick idag den prestigefyllda utmärkelsen Årets Geek.

Motiveringen lyder att Jonas är en teknikgeek i sann McGuyver-anda som fixar, trixar och lagar all trasig teknik med det som finns till hands - vilket ofta är udda verktyg och delar. Som lite av en Fantasy-, Trekkie- eller möjligen Star Wars-riddare, rycker han gärna rycker in och räddar de mindre tekniskt bevandrade i hans omgivning.

Utöver att samla på vassa köksknivar har Jonas också en mycket intressant samling av tangentbord. Helt naturligt för honom, obegripligt för de flesta andra. Och, allt detta lyckas han kombinera med ett helt normalt familjeliv. Imponerande.

Genom att bygga om en elektrisk skrivmaskin till sin egen variant av den klassiska Facit-maskinen - och dessutom inspirera andra genom att lyfta fram detta i ett forum för moddare - sätter han en dessutom helt ny standard som definitivt gör honom välförtjänt av förstapriset i årets TechDays Geek Awards.

Grattis Jonas, hur känns det?
Det känns både roligt och oväntat. Jag såg en liten notis om tävlingen i tidningen för en tid sedan och kände igen mig på alla punkter - så jag var helt enkelt tvungen att delta - men jag blev glatt överraskad då jag faktiskt hade glömt bort att jag skickat in en nominering.

Vem är Jonas Vils?
Jag är en mångsysslare från Malmö som har pluggat allt mellan himmel och jord - från humanistsiskt och naturvetenskapligt till arkitektur, samt jobbat med det mesta - från guide till arbete i köldlager och på kontor. Idag jobbar jag nattskift på ett resursboende för autistiska barn, vilket även ger mig mer tid att vara tillsammans med mina tre egna barn.

Min stora passion är matlagning och som varje äkta nörd vet så måste ens utrustning vara av toppklass. Om knivarna ska vara så vassa att man kan raka sig med dem måste man slipa dem själv (vilket faktiskt kan vara både meditativt och skönt avkopplande) och det känns helt naturligt att beställa specialdesignade skärbrädor från USA - för att de är bättre. 

Vad är en Geek för dig?
Att vara Geek handlar för mig mycket om att om att vara nyfiken och ha extremt fördjupade specialintressen som man går in för helt och fullt. Om jag undrar över någonting ger jag inte upp förrän jag själv tagit reda på svaret. Därför har jag även prenumererat på Nationalencyklopedin sedan gymnasiet, för då fanns ju inte internet.

Hur ska du fira segern?

Ja, det får bli en härlig Xbox 360 orgie - jag har inte spelat på ett tag nu.

IT24 har skrivit.Comments (0)

Skip to main content