Årets IT-tjej Anne-Marie vill inspirera andra


I går, vid Universum Awards, utnämndes Anne-Marie Liljekvist till Årets IT-tjej 2010 - en ödmjuk Geek Chic som förmedlar en smittande passion och inställning till IT och datateknik.

Årets IT-tjej är instiftat av Microsoft i samarbete med Universum med syfte och mål att uppmuntra och inspirera tjejer och kvinnor att söka sig till IT-branschen. Anne-Marie valdes ut av mängd olika anledningar, bland annat hennes stora IT-intresse under studietiden och hur hon förmedlat detta i ett brinnande socialt engagemang samt varit involverad i nätverket Datatjejer och fadder på sitt universitet.

Foto: Universum

23-åriga Anne-Marie är utbildad civilingenjör vid Chalmers i Göteborg med stor passion för psykologi och teknik i kombination. Hon älskar problemlösning vilket gör henne till en naturlig ledare och en riktig IT-evangelist, inte minst i egenskap av hennes stora intresse för hur människor interagerar med IT. Man har också imponerats stort av hennes förmåga att skapa intresse kring IT och på ett klarsynt sätt se de möjligheter som IT skapar för människor.

Stort grattis Anne-Marie, hur känns det?
Det känns helt fantastiskt. Konkurrensen var tuff i finalen och de andra tjejerna kändes riktigt vassa - så jag blev både överraskad och riktigt, riktigt glad för denna utmärkelse. Det öppnas en massa nya dörrar för mig och jag ser detta som en ovärderlig chans att kunna inspirera andra unga tjejer ännu mer.

Vad ser du mest fram emot som årets IT-tjej?
Jag ser särskilt fram emot den tekniska mässan som är en del av priset, då jag inte har haft möjlighet att delta i något liknande forum tidigare. Jag ser också fram emot att få kontakt med många fler som delar min passion och mina intressen, att få lära mig så mycket som möjligt, samt aktivt stötta andra unga inför deras karriärval. Jag vill också lyfta blicken lite för att se nya möjligheter och utmaningar att ta mig an framöver.

Varför behövs det fler tjejer inom IT?
När jag sökte mig till utbildningen på Chalmers visste jag inte riktigt vad IT var, bara att det lät spännande. När jag sedan påbörjade mina studier och insåg att vi i en klass på 60 elever endast var 3(!) tjejer blev jag mycket förvånad. Det blir både trevligare och mer intressant när både tjejer och killar samarbetar - det öppnar upp för betydligt fler idéer och mer varierade infallsvinklar.

Hur vill du inspirera andra i din nya roll?
Som årets IT-tjej hoppas jag få upp en debatt kring IT och skapa en bredare bild av vad IT är och kan vara. Jag tror att många unga idag, både killar och tjejer, inte riktigt förstår hur oerhört spännande och intressant IT kan vara - även för dem. Det måste vi ändra på.

Ny Teknik Högskola, GP, E24 och IT24 har skrivit. 
Comments (0)

Skip to main content