Vad menar vi med Cloud Computing?


Daniel AkenineVi fick en pratstund Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft Sverige samt just nu även ordförande i IASA (världens största organisation för IT arkitekter), som varit ordförande i en svensk industrigrupp som arbetat med att ta fram en svensk definition av vad Cloud Computing - även ibland kallat "molnet" - egentligen innebär.

Målsättningen med definition har varit att ta fram skillnaderna mellan det som kallas för Cloud Computing, The Cloud (molnet) och andra tjänster som Software as a Service (SaaS).

Varför har det varit viktigt definiera detta?
Egentligen betyder termen "molnet" ganska lite; den är helt enkelt resultatet av ett antal års diskussioner kring hur man kan flytta ut applikationer på Internet. Tyvärr blir som så ofta en term urvattnad om man använder den i alla möjliga sammanhang - därför är det viktigt att just skapa en definition som kan sätta ramar för olika begrepp och förstå hur de relaterar till varandra.


Varför är detta så viktigt och värdefullt för oss och våra kunder?Det finns ett antal starka drivkrafter som gör det attraktivt att flytta sina applikationer ut i molnet, den viktigaste är dock möjligheten att minska sina kostnader - den allmänna uppfattningen är att de stora datacentren bör kunna erbjuda en ekonomisk skalmodell som gör det billigare helt enkelt. Sedan finns ju också tekniska aspekter som är intressanta där möjligheten att snabbt skala upp sina applikationer på ett enkelt sätt är attraktivt i många scenarios.


Vilka är Microsofts viktigaste styrkor och erbjudanden här?
Microsoft har en fantastisk styrka genom möjligheten för våra kunder att välja mellan ett antal olika modeller för att konsumera IT, allt ifrån Business Productivity Online Standard Suite (BPOS), Windows Azure samt Service Provider License Agreement (SPLA) till Windows Server 2008 R2 - det kan inte våra konkurrenter matcha.


Cloud Computing eller molnet?
Egentligen gillar jag inte riktigt termen Cloud Computing - antagligen hade det varit bättre att kalla företeelsen för "Elastic Computing" som bättre beskriver vad det handlar om.  De som verkligen gör "cloud computing" intressant och nytt är ju just möjligheten att uppleva oändliga resurser samt att betala för just det man använder.

Läs mer om detta i Daniels egen blogg eller på bloggen Life in the Cloud


Bookmark and share

Comments (0)

Skip to main content