Stephanie Lindberg om priset på Windows 7


Hallå där Stephanie Smitt Lindberg, affärsområdeschef för Windows konsument på Microsoft Sverige. Det har varit en hel del osäkerhet runt prissättningen och vad de olika versionerna av Windows 7 kommer att innehålla. Vad är det som gäller egentligen?


Stephanie Lindberg


– Ja, det har varit många turer och jag kan förstå om man tycker att det är svårt att hänga med. Jag hoppas jag kan bringa lite klarhet i frågan. Först och främst så kommer Windows 7 inte att leveras i en specialversion till Europa. Alla länder i världen får samma produkt och den innehåller Internet Explorer 8. Tidigare fanns ett förslag att vi i Europa skulle lansera en speciell version som kallades för Windows 7E. Detta förslag är nu nedlagt.  Istället kommer du att få göra ett val efter att du installerat Windows 7. Det sker i samband med att du gör din första automatiska uppdatering av operativsystemet via Windows Update. Det dyker då upp en dialogruta på skärmen där du får möjlighet att ladda ned någon av de fem vanligaste webbläsarna. Det här är vårt förslag till EU-kommissionen. Vi tycker det är den enklaste och bästa för alla.


Vilka webbläsare kommer att ingå i det val man gör i samband med första Windows Update efter installationen?

– Du kommer att kunna välja mellan de webbläsare som är vanligast förekommande. Du kan också självklart välja att fortsätta att använda Internet Explorer 8. Valet är ditt och egentligen har det alltid varit så men nu förenklar vi genom att erbjuda fler webbläsare direkt i samband med uppdateringen.


Det har varit mycket diskussion om olika versioner av Windows 7. Vissa har sagt att det är närmare 16 olika versioner som man har att välja på. Vilka versioner kommer att säljas i Sverige?

-16 versioner låter som om någon tagit i. Så här ser det ut. I grunden är det två huvudversioner i Windows 7. Home Premium och Professional. Beroende på vilken tidigare version av operativsystemet du har så väljer du en fullversion eller uppgraderingen. Enklare blir det inte. I Sverige erbjuder vi de två plus att vi också kommer att sälja Windows 7 Starter Edition som är speciellt anpassad för netbooks, Windows 7 Ultimate som är för IT-entusiasten som vill ha allt och Windows 7 Enterprise som endast är för våra avtalskunder.


Så – vad kommer Windows 7 att kosta i Sverige?

– Den svenskspråkiga versionen släpps den 31 oktober och de faktiska priserna är ännu inte satta eftersom de slutgiltigt sätts av våra återförsäljare. Det kommer vi se först på själva lanseringsdagen. Den engelska versionen släpps den 22 oktober och kommer säljas även i Sverige till priser som släppts för EU men sedan är det återigen upp till handlarna att sätta sina priser.


Vi har uppskattade marknadspriser som sätts i Euro. Till dessa kommer moms och ev andra kostnader som är specifika för det enskilda landet. Vårt uppskattade marknadspriser för detaljhandeln för t ex Uppgraderingsversionen Windows 7 Home Premium är 119.99 Euro.


Uppskattade marknadspriser i detaljhandeln för en uppgradering: • Home Premium 119,99 Euro

 • Professional 285 Euro

 • Ultimate 299 Euro

Uppskattade marknadspriser i detaljhandeln för en fullversion: • Home Premium 199,99 Euro

 • Professional 309 Euro

 • Ultimate 319 Euro


Är Windows 7 dyrare än Windows Vista?
– Windows 7 är generellt sett inte dyrare. Den breda konsumentversionen Windows 7 Home Premium är till och med billigare än när vi släppte Vista. I vissa fall ligger priset mellan 10 och 30 procent lägre. Det känns extra roligt att kunna berätta det efter som många konsumenter tyckte Vista var för dyrt.


Det har bland annat påståtts att Windows 7 skulle vara mycket dyrare i Europa än i USA. Hur ser det ut egentligen?
– Det har framförallt varit två olika frågor som tas upp i debatten och nu gäller det att hålla tungan rätt i mun. Den ena handlar om prissättningen på den Windows 7E version som nu inte längre finns. Det andra handlar om det erbjudande om förhandsbokning som fanns i vissa länder. Dock inte i Sverige, tyvärr.


1. Bakgrunden till att det fanns en förköpskampanj med rabatter på Windows 7 E i vissa europeiska länder:


Om det var så att vi faktiskt hade skeppat Windows 7 E-versioner, så hade kunderna behövt göra en ren installation på sin dator eftersom detta skulle varit en helt ny fullständig produktversion. Vi erbjöd därför våra kunder denna till ett uppgraderingspris under en begränsad tid. När nu Windows 7 E inte längre är aktuell så har vi återgått till den globala prislistan.


2. De EU-länder som fick möjligheten att erbjuda sina kunder förhandsbokningar av Windows 7E har nu erbjudit de som köpt att få en fullversion av Windows 7 som inkluderar Internet Explorer.


 Ovan har aldrig gällt Sverige då vi inte hade möjlighet att erbjuda förköpskampanjen.


Fullversionen kommer att vara tillgänglig from den 1 september för dem som fortsatt vill ha den fulla versionen av Windows 7. Den kommer att säljas till normalt pris enligt ovan uppskattade marknadspriser.


De rykten om stora skillnader är helt enkelt ett missförstånd och en felräkning eftersom de baserar sig på Windows 7E och det erbjudande om förhandsbokning som gällde vissa länder. Sverige ingick inte bland dessa.


Vi har skrivit tidigare om detta på vår blogg.


Om vi tittar på de estimerade retailpriser som finns för USA och EU så skiljer det lite men den prisskillnaden beror på växelkurs, moms och hur handeln väljer att prissätta våra produkter.Kan man uppgradera från XP?
– Vårt Windows XP som många fortfarande använder och tycker om är tyvärr för gammalt för att klara av en uppgradering. Det är ingen skillnad gentemot andra operativsystem. Så användare med Windows XP behöver göra en ny installation. Men vi har ett program som gör det enkelt att spara undan alla filer man vill ha kvar: Easy Transfer. Det kommer alla XP-användare att gratis kunna ladda hem och därigenom skapa en backup.


Kan man uppgradera från Windows Vista?
– Du kan uppgradera till Windows 7 från Windows Vista utan problem.


Om jag köper en dator nu – måste jag köpa Windows 7 om mindre än två månader då?
– Nej, inte alls. Vi har tillsammans med de flesta datortillverkarna sett till att du som nydatorköpare helt enkelt får uppgraderingen gratis. Det kan vara så att datortillverkaren valt ut vissa datormodeller för programmet och att de tar ut en viss summa för frakt men från Microsofts sida är det en helt gratis uppdatering. Men fråga för säkerhets skull i butiken efter  vilka modeller som ingår i programmet ”Technical Guarantee” eller ”Windows Upgrade Option”.
 
Men Apple släpper sin Snow Leopard för ett mycket lågt pris samtidigt som Windows 7 kostar ungefär lika mycket som tidigare Windowsversioner kostat. Hur kommer det sig?
– Jamen hallå. Snow Leopard är inget nytt system utan en större uppgradering. Windows 7 är ett nytt operativsystem, med oerhört många nya funktioner. Vi på Microsoft däremot tar inte betalt för stora uppgraderingar – våra servicepack får man gratis och automatiskt.


Bookmark and share

Comments (6)

 1. Hej Micke,

  Vi har lyssnat på våra användare och tagit till oss av feedbacken. Därför är vi väldigt tacksamma för alla kommentarer vi fått från alla som använde Windows 7 RC, vilket gjorde det möjligt att göra Windows 7 ännu bättre.

  Windows 7 erbjuder många nya värden för både konsumenter och företag, och är betydligt mer än en uppdatering som vissa vill påstå. Vilket också stöds av ett stort antal artiklar i branschpress.

  Mvh

  Thomas

 2. Hej Jens,

  Erbjudandet gäller på utvalda datorer inköpta mellan 26 juni 2009 – 31 januari 2010, däribland din.

  I och med lanseringen kommer du kunna uppgradera din dator från Windows Vista till Windows 7! Besök http://www.microsoft.com/sverige/windows/buy/offers/upgrade-faq.aspx så kan du läsa mer om vad som gäller!

  Mvh

  Thomas

 3. Hej Peter.

  Det fanns det en risk att de som beställde från vårt Europeiska Centrallager skulle få sina produkter efter dom som handlade i butik eftersom de skulle skeppats från centrallagret.

  För oss är det viktigt med säkra och snabba leveranser, och vi valde därför att ta ett lokalt beslut i den här frågan. Något  vi ansåg vara bäst för våra kunder.

  Mvh

  Stephanie

 4. Peter says:

  Hej Microsoft,

  Jag har en fråga. “Ovan har aldrig gällt Sverige då vi inte hade möjlighet att erbjuda förköpskampanjen” säger ni.

  Varför “hade” ni inte “möjlighet” att erbjuda svenska konsumenter samma erbjudande? Det är ju er egen produkt, och ni borde ju rimligtvis kunna hantera den precis som ni vill. Var brast det egentligen?

  Och var vänlig censurera inte/tig inte ihjäl frågeställningen. Spela med raka, schyssta och öppna kort istället. Då visar ni era kunder och er själva den respekt både vi och ni förtjänar.

 5. Micke N says:

  Vänta nu. Windows 7 är inget helt nytt operativsystem. Det är ju i grund och botten Vista fast med lite kosmetiska förändringar och några underliggande. Även om dessa förändringar är fler än de som gjorts i Snow Leopard så tror jag inte dem är 3x fler. Snow Leopard kostar 319:- medans 7 kommer kosta minst 1000:- för uppgraderingsversionen.

 6. jens says:

  hej.

  jag köpte en ny dator häromdan och fick med en uppgradering till windows 7.

  på förpackningen står det att den gäller från juni 2009 – januari 2010, så frågan är:

  lönar det sig att vänta till lanseringsdatum eller kan man uppgradera med det samma?

  det jag tänker på är med buggar och sånt..

  Mvh jens.

Skip to main content