”Molnet” hjälper vietnamesiska bönder i skördetid


vietnam Det är nog inte det första man tänker sig som användning för "molnet", men i ett pilotprojekt i Vietnam har Microsoft  hjälpt sockerrörsbönder att tidsplanera sin skörd för att så lite som möjligt skall gå till spillo. (Läs även t ex här)

Problemet är att sockerrör börjar ruttna om de skördas för tidigt och får ligga och vänta. Bönderna måste veta när lastbilarna kommer till deras gård för att hämta skörden. Tidigare ringde de fabrikens call center för att få besked, men ibland hade call centret inte tillräckligt med personal och det kunde också ta tid att få fram informationen. Eftersom det är mycket som måste koordineras kunde det tidigare bli problem, med minskade inkomster för bönder, och mindre produktion i fabriken.

Eftersom mobiltelefonen i många utvecklingsländer är den teknologi som finns att tillgå blev lösningen att man använde mobiltelefoner. Bönderna skickade sin förfrågan via sms. Meddelandet gick via mobilnätet i Vietnam, skickades till Redmond och Microsofts Mobile Web Gateway servers, som konverterar sms:et till ett Web Service-samtal som i sin tur kan användas för att få fram relevant data från SQL-servern och sedan skicka informationen tillbaka via sms.

Utvärderingen visade att 98% av bönderna skulle vilja använda tjänsten igen, och fabriken har också tjänat pengar på lägre kostnader för sitt call center. Denna framgång lovar gott inför liknande projekt i Afrika, Sydamerika och andra delar av Asien.

Bookmark and share


Comments (0)

Skip to main content