Nu släpps Internet Explorer 8


Idag lanseras Internet Explorer 8, webbläsaren som tar internetanvändandet till en ny nivå. En svensk version av den nya webbläsaren finns att ladda ned från och med idag, kl 17.00, på http://www.microsoft.se/ie8 och erbjuder på många sätt användarna en smartare webbupplevelse.


– Det är våra användare som har påverkat utvecklingen av Internet Explorer 8. De efterfrågar enkelhet, snabbhet och hög säkerhet, säger Stephanie Smitt Lindberg som är affärsområdeschef för Windows konsument.

Microsoft har därför gjort omfattande konsumentundersökningar och studerat över 10 miljoner användarsessioner i utvecklingsarbetet.

Nya funktioner – Acceleratorer och Web Slices

För att nå till den information som användaren söker krävs idag ofta många klick för att till exempel hitta rätt, översätta ett ord eller utföra andra rutinåtgärder. Det är ofta mycket klippande och klistrande från en webbsida till en annan. Med de nya acceleratorerna kommer användaren snabbare till det man söker. Texten markeras och sedan klickar man på den blå Acceleratorikonen som visas ovanför markeringen. Sedan kan man välja alternativ som, såsom att översätta, definiera ord, söka, e-posta, få karthänvisningar, handla etc.

I Internet Explorer 8 finns ett antal användbara acceleratorer från början, men användaren kan själv välja fler genom att gå till Internet Explorer-galleriet eller nedladdningssidan.

– Det mest intressant ligger framför oss, vi tror att många konsumenter kommer att hitta nya möjligheter med acceleratorerna. Och vi ser framför oss ett spännande utvecklingsarbete för den lokala anpassningen. Några svenska acceleratorer finns redan tillgängliga idag, de är: Tradera, Blocket, Lokaladelen och Tyda. Dessutom finns flera internationella acceleratorer som Facebook, Ebay, Wikipedia, mfl, säger Stephanie Smitt Lindberg.

Web Slice gör det lättare om användaren vill hålla koll på uppdateringar av sånt de använder ofta. Tjänster som väderleksrapporter, sportresultat, aktiekurser, onlineauktioner och annat. Det sker idag ofta manuellt där användaren är tvungen att gå till de olika webbplatserna för att leta efter uppdateringar. Med Web Slices ser användaren enkelt om informationen har uppdaterats. Det syns i webbläsarens favoritfält. När en sida har Web Slice tillgänglig lyser en grön ikon i det övre högra hörnet i webbläsaren. För att enkelt hålla koll på uppdateringar från denna sida klickar man på ikonen och då läggs den till i favoritfältet. När sidan uppdaterats markeras det i fältet. Redan nu finns Web Slices från bland annat Twingly, Bloggy, Sesam och Ebay.

– Internet Explorer 8 öppnar möjligheter för alla internetanvändare att utnyttja funktioner som tidigare endast ett fåtal early adopters hade tillgång till. Vi gör det enkelt för alla att få webben som de vill ha den, fortsätter Stephanie.

Högre säkerhet
Internet Explorer 8 har högre inbyggd säkerhet. Internetanvändaren behöver inte ladda ned några tillägg, add-ons, för att öka skyddet. Den höga säkerheten sker redan vid nedladdningen och skyddar mot befintliga och nya säkerhetshot online. Bland annat blockerar Internet Explorer två till fyra gånger fler malware-attacker jämfört med andra webbläsare. Dessutom finns ett förbättrat filter mot nätfiske som tillsammans med skydd för cross-site scripting ökar användarens säkerhet. Idag är Internet Explorer 8 den enda webbläsaren med ett inbyggt skydd redan från början. Funktionen InPrivate Browsing gör att användaren inte lämnar några digitala spår efter sig.

Följer webbstandarder
Många webbutvecklare har önskat att Internet Explorer ska följa vedertagna webbstandarder och Microsoft har lyssnat på dessa önskemål. Webbutvecklare kan nu bygga webbsidor baserade på standarder för flera webbläsare utan att behöva göra speciella anpassningar för Internet Explorer 8. Internet Explorer 8 stödjer helt CSS 2.1-specifikationen. Dessutom stödjer Internet Explorer 8 de nya specifikationer som kommer bli morgondagens standarder som W3C:s HTML 5 Draft DOM Storage standard, the Web Applications Working Group’s Selectors API och ECMAScript 3.1 endorsed syntax.

Ytterligare nya funktioner i Internet Explorer 8

Förbättrade sökfunktioner
Möjlighet att skräddarsy vilka sökmotorer man som användare vill söka med. Sökfältet finns bredvid webbläsarens adressfält. Där väljer man bland de populäraste söktjänsterna men också andra söktjänster som Wikipedia och Amazon eller bland sina egna favoriter eller ur sin historik.

Hitta på sidan

Genom kommandot Ctrl-F kan man hitta det man söker från en sida. Sökningen markeras och i menyraden ser man antal träffar på sidan.

Smart Address Bar

Det så kallade smarta adressfältet gör det enklare för användaren att hitta den sida de söker. Internet Explorer 8 matchar det som användaren skriver in med användarens egen historik och favoriter – utan att duplicera resultaten.

Compatibility View

om en sida inte ser ut som den borde så kan man genom att klicka på en ikon titta på webbsidorna så som de var designade att ses. Vissa webbplatser som är designade för gamla webbläsare kan visas på ett fel sätt i Internet Explorer 8 och då kan denna funktion vara användbar.

Crash Recovery

Om en tab kraschar så kommer den automatiskt att återställa och laddas om. Om användaren har fyllt i någon information på webbsidan kommer den att fyllas i.


– Idag är Internet Explorer den mest använda webbläsaren i Sverige. Fortfarande är det många som använder Internet Explorer 6. Vi hoppas att tillsammans med större webbplatsägare kunna driva på uppgraderingen till Internet Explorer 8. Det ger användarna en högre säkerhet och fler nya funktioner, fortsätter Stephanie Smitt Lindberg.

Ytterligare och uppdaterad information om Internet Explorer 8 kommer att finnas på bloggen http://www.smartie8.se. Från och med kl 17.00 den 19 mars finns Internet Explorer 8 tillgänglig för nedladdning på http://www.microsoft.se/ie8.

Comments (1)

  1. Anonymous says:

    Idag lanserar Microsoft Internet Explorer 8, webbläsaren som tar Internetanvändandet till en ny nivå.

Skip to main content