Infrastruktur "provisionering" (Provisioning). Vad gör Microsoft inom detta område?


Hej,


Vad är "provisioning"? Jo, det handlar helt enkelt om att automatisera olika processer. "Provisioning" betyder ju olika saker för olika personer inom en organisation. Det jag fokuserar på här är "infrastructure provisioning". Alltså automatisering av IT infrastruktur relaterade processer som tex katalogtjänst och utrullning av datorer. Ett vanligt skript är faktiskt även det en form av "provisioning".


Microsoft har ett antal olika produkter och verktyg för detta ändamål. Dessa är:


* MPS - Microsoft Provisioning System. Har varit med längst och har utvecklats av Telco vertikalen för att stödja "hosting". Idag får man endast använda MPS om man som kund/partner har ett SPLA. (Services Provider License Agreement). MPS är utan tvekan det system som provisionerar mest i volym idag från Microsoft. MPS har funktioner för workflow etc. MPS är en egen applikation som körs på Windows 2000 Server eller Windows Server 2003. MPS är alltså inte allmänt tillgängligt för alla kunder. Mer information om MPS hittar du här och här. Om du jobbar för ett "hosting" företag skall du ta dig en titt på denna lösning!


 

* ZTP - Zero Touch provisioning. ZTP är en del av BDD Enterprise Edition 2.5. ZTP består av en applikation som körs på Windows server och integrerar/använder en rad olika Microsoft produkter där den viktigaste är "Biztalk". Det primära fokuset för ZTP är att underlätta utrullning och hantering av datorer. Workflow (godkännande process) är en viktig del av ZTP där vi använder oss av Biztalk. Dessutom skapar man enkelt en självbetjäningsportal i Sharepoint portal med ZTP. ZTP som applikation kostar inga pengar men det krävs att du har SMS 2003 CALs för alla klienter som använder lösningen. (Givetvis kostar produkterna som ZTP använder sig av och integrerar med pengar) Mer information om ZTP hittar du här. Vi har ett antal partners på den Svenska marknaden som kan hjälpa till med eventuella ZTP projekt.

 


* MIIS - Microsoft Identity Integration Server 2003 (just nu i SP1). Primärt fokus är synk och provisioning relaterad till kataloger och identiteter. Eller som vår PM Andreas Luther själv säger "focus on identity and entitlement provisioning" Idag saknas det inbyggda funktioner som workflow och en provisioning store för att kunna användas för infrastruktur provisionering fullt ut. Men ett exempel på nyttjande av dagens version av MIIS för infrastrukturprovisionering är de lösningar som Microsoft Services (MCS) har skapat till olika kunder i Sverige. Där har man lagt till Biztalk och ADAM för att kunna stödja det som saknas i MIIS för provisionering. Troligen kommer vi se ett workflow i kommande version av MIIS men givetvis är det inget jag kan garantera. 😉 Personligen tror jag att MIIS kommer att få en mer central roll inom provisionering från Microsoft. Mer information om MIIS hittar du här. En bra MIIS community hittar du här. Vi har ett antal partners på den Svenska marknaden som kan hjälpa till med eventuella MIIS projekt

 


* WWF - Windows Workflow Foundation. Ett annat viktigt fundament för framtiden är Windows Workflow Foundation (WWF). WWF kommer troligen spela en viktig roll både i MIIS och andra provisioning lösningar i framtiden. Biztalk 2006 spelar en roll för avancerade behov där WWF kanske inte räcker till. (Ett exempel är för att bygga workflow i en miljö där du inte endast har Microsoft komponenter). WWF ger möjligheten att bygga workflows vilket ju är en av grunderna för provisionering.

Mer information om WWF hittar du här och här.

 

Tycker du att det verkar komplext att välja lösning för provisioning från Microsoft? Det klarnar nog mer i framtiden. Jag rekommenderar att "hosters" använder MPS. Övriga organisationer bör titta på MIIS och/eller MPS beroende på de funktionella kraven. Är det katalog och identitetssynk du är ute efter är MIIS det givna valet. Är det desktop deployment relaterad provisioning är ZTP valet. Tänk dock på att man givetvis kan kombinera de båda. I framtiden kommer säkerligen WWF få en central roll för workflow delen i provisioning. Så det skall bli mycket spännande att se vad som händer framöver. Det finns mycket pengar att tjäna på att implementera en provisioninglösning redan idag så det finns ingen anledning att vänta eftersom du garanterat kommer från en snabb "return of investment - ROI" på en sådan lösning.

 

Jag ville bara belysa alternativen som finns från Microsoft idag och lite om framtiden. Mer om detta ämne i framtiden.

 

MVH/Mathias

Comments (0)

Skip to main content