Windows Desktop Search och MSN Search Toolbar


Hej,


"Windows Desktop Search" och "MSN Search Toolbar" är egentligen inte några nyheter då jag antar att de flesta av Er redan hört talas om dessa. Anledningen att jag postar är att det är förvånansvärt många som faktiskt inte insett hur otroligt bra dessa teknologier är. Man kan nästan säga att det fanns ett liv vid datorn före desktop search och ett efter. Även om jag liksom många tidigare körde "lookout" för snabbsökning i Outlook av min Exchange mail så är Desktop Search en rejäl förbättring då den även indexerar vanliga filer på hårddisken. Det finns dessutom ett antal gratis filter som lägger till stöd för "icke Microsoft filformat" plus att du via en SDK kan skapa egna filter för din organisations egna filformat. Det som är lysande med "desktop search" är att du via den så kallade "deskbar" (en toolbar på din taskbar i XP) har snabb indexerad tillgång till dina filer och mail. (du kan tom söka efter applikationer och starta dem direkt i sökresultatet...) Om du tex undrar över vad du har om "Vista" på din dator så skriver du bara det i den deskbar och "pang" en lista på alla filer, kommunikation där ordet Vista finns med. Personligen har jag slutat att bygga foldrar i min mailbox och filstruktur numera. Så bra är det. (och jag har inte nämnt alla fördelar i denna post...)


Windows Desktop Search ger dig själva grundmotorn för indexering och sökning. Det finns en "Enterprise" version som är tänkt att rullas ut på företag. Mer information om Windows Desktop Search hittar du här.


MSN Search Toolbar jobbar ovanpå Windows Desktop Search. Dessutom lägger den till en en liten toolbar i Outlook och Internet Explorer så att du även från dessa applikationer har direkt åtkomst till sökning. (du kan faktiskt enkelt göra väldigt avancerade sökningar i din email via detta) Du får även "tabbar" i Internet Explorer via MSN Search toolbar vilket är underbart och bara det värt installationen. Mer information om MSN Search Toolbar hittar du här.


För dig som vill rulla ut dessa teknologier på företaget så är det mycket enkelt då installationen består av standard "MSI" filer, det följer med en adminpak (.adm fil) så att du kan använda group policies i AD för att styra olika inställningar och det finns multiuser language packs (MUI) till både WDS och MSN search. Plus att du kan lägga till en egen länk direkt på Windows Desktop Search toolbar som tex kan peka på ditt företags intranät. Rekommenderar "Windows Desktop Search Administration Guide" som referens. Guiden hittar du här.


Hur installerar man det på sin egen dator då? Se först till att avinstallera alla gamla versioner av MSN search och desktop toolbar. (Om du inte redan har den senaste) Sedan är ordningen att först installera Windows Desktop Search och sedan MSN Search toolbar. En annan trevlig nyhet är att indexeringen inte sker under tiden du jobbar med din dator för att inte slöa ner datorn.


Information om hur du kan skriva egna "extensions" för hittar du här. Du hittar färdiga extensions för desktop search här (utökar stödet med fler filformat).


Du hittar addons till MSN Search Toolbar här. En riktigt cool addon till Search toolbar är: "Search Preview Add-in for MSN Search toolbar" som ger dig en preview i form av en liten bild på sökresultatet.


Hemsidan för Microsoft Windows Desktop Search hittar du här.


Det finns otroligt mycket att skriva om detta ämne men jag rekommenderar att Ni installerar och testar själva. Jag lovar att Ni kommer att gilla det. Speciellt om Ni använder Outlook som mailklient.


MVH/Mathias


Comments (0)

Skip to main content