Vårt spamskydd stoppade Telia-kunder


Ibland står man i frontlinjen. I tisdags fick jag ett mail från en person som fick felmeddelande när han försökte maila till hotmail-adresser. Jag undersökte och det visade sig att en automatisk spärr slagit till eftersom det fanns datorer på Telias nät som skickade spam. Spärren innebär att konto från telia.com inte kan skicka mail till hotmail-användare och vi gör detta för att skydda våra användare från spam.


Telia och vi har arbetat intensivt med att hitta de kapade datorer som skickar spam för att så snabbt som möjligt kunna häva spärren. Just nu ser det ut som att vi kommer att kunna lösa detta under torsdagen. Detta har uppmärksammats i flera medier, bland annat DN, SvD, DI, Aftonbladet och IDG.


Det tristaste med detta är att många skickar spam utan att ha en aning om det eller ens mena att göra det. En metod är nämligen att ett dolt program installeras på datorn som sedan gör om maskinen till en spam-utskicksrobot. Det enda du som användare märker är att din dator är segare än vanligt. Detta kan du undvika genom de tre gyllne reglerna: 1) Ha din dator uppdaterad (slå på automatiska uppdatering i Windows Update), 2) Ha brandväggen påslagen och 3) Ha ett uppdaterat virusskydd installerat.


Men även om man har allt detta så kan ens e-postkonto kapas och användas för utskick. Detta sker vanligen genom så kallad ”phishing”. Detta innebär att en spammare lurare av en användare de kontouppgifter och lösenord som krävs för att ta över ett e-postkonto. Rådet där är att aldrig skicka kontouppgifter och lösenord till någon du inte känner väl. Det vanligaste sättet att lura användare är att påstå att man är en bank, eller en tekniker som behöver titta över e-postkontot. Lämna aldrig ut ditt lösenord till okända. Aldrig.

Comments (5)

 1. Anonymous says:

  Vissa av Telias mejlkonton har tagits över av spammare som just nu använder dem för storskaliga skräppostutskick.

 2. Anonymous says:

  Falska email är inget nytt fenomen, men tyvärr verkar kännedomen om dem ganska låg. Det visar inte minst

 3. Daniel Akenine says:

  Det är naturligtvis tråkigt när sådan händer men som tur är har vi ett bra samarbete med Telia vilket gör att vi tillsammans kan arbeta för att lösa problemet.

  Jag satt och läste igenom svenska Post- och telestyrelsens (PTS) rapport kring hur många datorer som man räknar med är smittade med trojaner som kan användas för spam. PTS bedömer att c:a 1% av Sveriges datorer ingår i olika botnät vilket naturligtvis blir ett problem. Jag kan bara poängtera det som Karin skriver, var försiktigt med att installera okända program eller lämna ut lösenord.  

  Daniel Akenine, teknikchef Microsoft AB

 4. miklos halasz says:

  ha varit plågad av spambrev i ett bra tag vet inte hur kan få stopp på det

Skip to main content