Streame all lyd til stua


Da er det på tide å starte litt blogging igjen etter sommeren! En litt myk start…

Kjøpte meg en WD TV Live boks for en tid tilbake, bruker riktignok Xboxen til det meste av streaming, men ville ha en liten enkel boks som kunne ta imot media, spesielt musikk. Tanken var å kunne få all lyd, uansett applikasjon, fra pc’en til å spille på steroen i stua over det trådløse nettet.

WD TV Live

En grei nok boks forsåvidt, lett å få alt til å funke, finner alle tjenester på hjemmenettet enkelt. Men grensesnittet syns jeg er litt vel tungvint og ganske kjedelig. Default innstillingene er satt til å ikke bruke autologon på fileshares også, ble litt mer fornøyd når jeg fant innstillingen for å slå på autlogon. Kjedelig å logge på hver gang jeg skal ha noe fra et share på Homeservern eller lignende.

Play To fra Windows Media Player fungerer også flott uten noe ekstra styr.

Boksen kommer dessverre ikke med trådløst innebygget, men fant en liste over godkjente trådløse usb dongler som funker med den på WD sine sider. Da var det bare å søke opp billigste og bestille den i samme slengen. Og den fungerte etter bare en oppdatering av boksen og et par omstarter…

 

Streame alt til stua

Og med alt mener jeg lyd fra alle "applikasjoner”, ikke alle mulige formater. Det jeg egentlig ville var å ha en tjeneste som bruker DLNA/UPNP (slik som Play to) for å initiere dette fra pc’en, uten å måtte velge lydkilde etc på WD boksen. Foreløpig er jeg endt opp med en media sharing tjeneste som heter Jamcast. Den dukker opp som en streaming device på WD boksen. I tillegg til å dele ulike foldere man velger på maskina har den også et “virtuelt lydkort”, dette legger ut all lyd fra maskina som en Playlist.

Pr nå fungerer det fint å spille noe på maskina og velge virtuelt lydkort som kilde på WD boksen. Med default oppsett på Jamcast begynner lyden å hakke litt etterhvert, men etter å ha endret Jamcast sine innstillinger for akkurat WD boksen går det nå bra. Trikset var å slå på innstillingen for å encode strømmen som MP3, ikke LPCM som er default. På Xboxen ser ikke dette ut til å være et problem, men kan sikkert være en grei innstillingen ellers også om du har litt dårlig båndbredde. Og med den nye Xbox 360 Slim nå har det blitt så lite støy fra den boksen at jeg like gjerne kan bruke den.

Jeg fant også flere andre oppskrifter på nett spesielt for å få streama Spotify til en DLNA device med gratis programmer, men ikke fått noen av disse til å virke på Windows 7 pr nå og de fleste var programspesifikke og kunne ikke ta all lyd fra lydkortet.

image

DLNA

Digital Living Network Allicanse, DLNA, retningslinjene definerer flere klasser av enheter (Device Class).

  • DMS – Digital Media Server. Inkluderer en implementasjon av UPnP MediaServer v1 Device Control Protocol. Disse enhetene lagrer/deler innhold med de to enhetene som kommer under.
  • DMP – Digital Media Player. Baserer seg også på UPnP, med de tilleggene DLNA definerer for å kunne finne DMS’er i nettet.
  • DMR – Digital Media Renderer. Denne skiller seg fra DMP ved at den kun rendrer og ikke henter lister over media etc fra DMS. Denne mottar istedet lista over hva som skal rendres fra en DMC. Baserer seg på UPnP sin MediaRendrer v1 Device Control Protocol, med tillegg definert I DLNA sine retningslinjer.
  • DMC – Digital Media Controller. Dette er et UPnP kontrollpunkt, dvs at den kjører UPnP kommandoer mot en UPnP device. (dette er en DLNA device class, men ikke en definert UPnP Device class)

I tillegg finnes det egne klasser for mobile roller og printere etc. Streaming av media baserer seg i utgangspunktet enten på HTTP eller RTSP, SOAP benyttes til meldingsutveksling. Det er SSDP protokollen fra UPnP som benyttes til å oppdate tjenester i nettet, benytter multicast og UDP til å sende ut meldinger. Ved søkeforespørsler brukes unicast svar fra responderende enheter.

 

UPnP

UPnP var først med i berømte Millenium Edition og siden i XP. Målet med løsningen var å gjøre det like lett å koble sammen ting i nettverket som det var å ta i bruk Plug and Play devicer (det ble i alle fall ganske lett etterhvert).

UPnP består av 5 lag i hovedsak:

  1. Discovery
  2. Description
  3. Control
  4. Eventing
  5. Presentation

Når en UPnP device kobles til et nettverk kan den sende ut en discovery melding (multicast udp, basert på SSDP). Alle andre UPnP devicer må da sende meldingen tilbake som beskriver dem. Dette sendes direkte til den som broadcasta discovery meldinga. UPnP devicer skal også jevnlig annonsere sine tjenester på nettet, med en melding som ligner veldig på svaret på en discovery melding, men med multicast. Meldinger som beskriver en box skal inneholde en parameter som heter Location og henviser til et xml dokument som beskriver enheten i mer detalj. Her skal f.eks Control URL beskrives, det er dit SOAP forespørslene en DMC benytter skal sendes for å få enheten til å utføre kommandoer.

Det finnes også innebyggeti UPnP rammeverket mulighet for enheter til å abonnere på events fra andre enheter. Dette er basert på GENA

 

Play To

I veldig korte trekk fungerer den slik at WMPNSS tjenesten opptrer som en DMS og encoder lydstrømmen “on the fly” til formatet DMR enhten sier den støtter. Alle DMR/DMP enhter må i henhold til standarden implementere støtte for å svare på kommandoen om hvilke formater devicen støtter. (ser dessverre at en device ikke alltid klarer å spille alle formatene den sier den støtter like godt, spesielt gjelder dette loss less formater hvor det kan virke som det blir litt for mye for enheten over tid og man får hakking).

Media Player kan også selv opptre som en DMR dersom du i innstillingene slår på “Allow remote control”. For å få en annen Media Player til å opptre som DMC skrur du på “media streaming” i biblioteket og bruker deretter Play to kommandoen.

 

 

Bookmark and Share

Comments (0)

Skip to main content