RDP har vært på slankekur og lært noen nye triks


RDP, nå i v 7.0, er protokollen vi benytter til det som før gikk under navnet Terminal Services og nå heter Remote Desktop Services i Windows server 2008 R2 har fått litt forbedringer.

  • Bedre håndtering av lav båndbredde
  • Bedre håndtering av latency

I klienten, under Experience kan du f. eks velge Connection speed: Satellite eller WAN med høy latency.

image

Farge

De siste årene har det jo skjedd en del rundt Color Depth også. 8 bit color depth er ikke lenger støttet i Windows Server 2008 R2 RDS.

Det er tatt i bruk en langt bedre bitmap komprimerinsalgoritme som gjør det mulig å benytte 32-bit i langt flere scenarioer.

Vi har gjort en del tester av dette i mange ulike scenarioer. Bits forbruket for noen av dem er vist i tabellen under:

image

image

Som det kommer relativt tydelig fram her er bitmap komprimeringa blitt vesentlig bedre, spesielt for 32bit.

Fonter

Clear type fonter har blitt viktigere og viktigere de siste årene med etterhvert langt på vei de fleste  brukere på LCD skjermer. Veldig mange av fontene våre som benyttes i Windows Vista, Windows 7 og Office 2007 er optimalisert for Clear type. Derfor kan du med RDP 7 skru på Clear type for tilkoblingen. Dette derimot har en kost i båndbredde ettersom også fontene da overføres som bitmaps og ikke glypher.
(en glyph består av tegnet/characther og informasjon om hvordan det skal regnes ut hvordan den vises)

Generelt sett ser vi at dette i scenarioer for skriving og scrolling blir en økning på rundt 80% i båndbredde bruk med RDP 7. Dette er derimot en god forbedring fra RDP 6.1 hvor økningen ville vært 106% på 16bit og 216% på 32bit.

Desktop Composition

Desktop composition  (fom Windows Vista)  endrer veldig hvordan applikasjoner tegner seg selv på skjermen. Med denne skrudd på tegner de ikke lenger direkte til skjermen som før, men til videominne pr app og disse ulike bitene settes så sammen til det totale skjermbildet. Det er dette som gjør det mulig for oss å hente ut små bilder av hvert program til taskbaren f.eks. det er DWM som står for dette arbeidet og det gir andre funksjoner som transparente rammer, Windows Flip, Flip 3d osv.

Desktop Compostion er støtta i RDP, så lenge klienten er Windows Vista eller Windows 7. Dette gjøres gjennom DWM remoting kommandoer. Klienten tar imot disse kommandoene og setter sammen desktopen i henhold. Dette vil gi samme utseendet og opplevelse for brukeren som direkte på maskina han har, men øke båndbredde kravet.

image

(Desktop Composition er ikke støttet om klienten bruker flere skjermer til RDS sesjonen sin og heller ikke fra eller til tidligere OS, kun Windows 7 og Windows Server 2008 R2)

Multi-Media

RDP 7 har støtte for redirigering av media strømmer separat for lokal rendring på klienten. To av de viktigste scenarioene her er redirigering av audio begge veier og video/flash i applikasjoner og websider.

Redirigering av lyd begge veier settes lett opp under Local resources i mstsc, dersom det også er skrudd på på server. Lyd kan også settes i tre modus, Dynamisk, Medium og Høy kvalitet.

Når klient og server støtter de samme video encodingene vil strømmen bli redirigert direkte til klienten, uten dekomprimering eller “visning” på serveren. I RDP 6.1 ble video dekodet og “vist” på server, gjort om til vanlig bitmap strøm og sendt til klienten, akkurat som andre applikasjoner. Dette resulterte blant annet i veldig lav oppdateringsfrekvens (frame rate) for brukeren. Og ikke minst var det ressurskrevende på server sida.
Dette krever jo da en klient, både hardware og os messig i andre enden som kan dekode og vise media på lokal hardware. Og ikke minst vil det kreve båndbredde.

image

Det er også gjort noen tester mellom Flash og Silverlight, der Silverlight kommer ut med mer båndbredde bruk, men også vesentlig høyere frame rate.

Comments (0)

Skip to main content