Kampanjoiden jälkeinen arki


New Yorkin entinen kuvernööri ja amerikkalaisen politiikan vanhempi valtiomies, Mario Cuomo, totesi joskus, että ”Campaigning is poetry, governing is prose”. Hyvin sanottu.

Vaalit ja kampanjat ovat takanapäin. Arki on kuitenkin koko ajan läsnä – myös julkisessa hallinnossa. Julkinen sektori on suurimmaksi osaksi tietotyötä. Kun keskustelee niin poliittisten päättäjien kuin virkamiestenkin kanssa, havaitsee hyvin, miten läsnätyöstä ollaan kiinnostuneita. Kiinnostus kohdistuu ennen kaikkea prosessien ja johtamisen muutokseen. Kaikkein suurin nälkä ymmärtää läsnätyötä on hyvin hajautetuilla organisaatioilla. Sellaisilla, joilla on asiantuntijoita eri puolella maata ja myös maan rajojen ulkopuolella.

Uudistetulla toimistollamme vierailleet toimijat ovat olleet innoissaan. Innostuksen jälkeen esille nousee kuitenkin liuta epäileviä kysymyksiä: ”Mikä on Microsoft työntekijöiden keski-ikä?”,  ”Teillä varmaan digi-junnut menee tähän mukaan helposti.”

Meidän noin 250 työntekijän keski-ikä on 41 vuotta. Toki kaikki ovat kiinnostuneita teknologiasta. Ikärakenne ei kuitenkaan estä muutosta missään organisaatiossa.

Toinen yleinen huoli on käyttöönotto. Julkisella sektorilla käyttöönottoon ja koko henkilöstön osaamiseen panostetaan usein liian vähän. Pitää vain uskaltaa. Pitää investoida viisaasti – ihmisten osaamiseen. Tämä ei sovi kaikille. Totta. Niille, joille ei sovi, saattaa olla, että työpaikka on väärä. Sellaisten kannattaa hakeutua uusien haasteiden pariin.

Yleistä on myös kysymys rahasta. Tämä varmasti maksaa hirveästi ja meillä on valtavat säästöpaineet. Kyllä, siinä suhteessa, että pitää investoida, jotta voi säästää. Läsnätyö luo säästömahdollisuuksia, vaikka perimmäinen motiivi onkin vapauttaa luovuus ja murtaa siiloutuneita rakenteita.

?
Comments (1)
  1. Cristina Andersson says:

    Hei Max, kiitos kirjoituksesta. Olen itsekin käynyt uudessa toimistossanne ja ihaillut sitä aivan varauksetta.

    Miksi vastaavanlaiseen siirtyminen on haasteellista (muualla kuin teillä)? Valitettavan yleinen tapa tehdä muutos on se, että rakennetaan muuttuneen tilanteen infrastruktuuri ja toimintatapa ensin ja sitten vasta pyritään luomaan "liike" tai toiminta, joka uudessa tilanteessa olisi tarkoitus tapahtua. Toisinsanoen, uuteen siirrytään ilman varsinaista henkilökohtaisesti syvälle menevää syytä – halutaan rakentaa tulevaisuutta, mutta se ei ihan jokaiselle (useimmiten harvalle) avaudu samalla tavalla kuin muutoksen arkkitehdeille.

    Mainwaring sanoo, että tulevaisuudessa brändi ei ole imagossa vain ihmisisissä, joita tapaamme. Paras tapa saada julkishallinnossa käyntiin muutos, joka eittämättä johtaisi parempiin työolosuhteisiin olisikin lähteä hyödyntämään sitä luontaista liikkeen tarvetta, joka ihmisissä on ja ymmärtää, että tuo brändi on jo niissä ihmisissä. Ihmiset ja liike on kaikki – muu on välineellistä (toki tärkeää).

Comments are closed.

Skip to main content