Insinööri ja miljoona kilometriä päivässä vähemmän


 

Vaikka haluaisimmekin, niin koko Suomen työtätekevää väestöä ei voida laittaa etätöihin. On paljon työrooleja, joissa pitää olla fyysisesti läsnä. Kampaamokäynti tai bussikyyti ei taida onnistua, jos kampaaja tai bussikuski on etätöissä. Mutta on paljon työrooleja, joissa etäyhteys riittää.

 

Insinöörinä innostun: mitä tarkoittaisi, jos Suomi saataisiin kaikessa realistisessa laajuudessaan etätöihin? Bingaillaanpa vähän ja kuva alkaa hetkessä konkretisoitua:

 • Suomen väkiluku tammikuun 2011 lopussa: 5,38 miljoonaa
 • Työllisyysaste 18-64 -vuotiailla  67,6%
 • 18-64 -vuotiaita 3,35 milljoonaa, joten työssäkäyviä 2,27 miljoonaa
 • Keskimääräinen työmatka hieman yli 13 km

 

Tästähän alkaa kehkeytyä ihan yhtälö! Jatkan vielä hakemista ja taas löytyy uusi tilasto: 67%  työmatkoista tehdään autolla.

 

Otetaan vielä hiha-arvio: noin 30% työmatkoista ajetaan jonkun kanssa kimppakyytinä ja loput yksin.  Ta-daa: Suomessa ajetaan työmatkoja henkilöautolla noin 28 miljoonaa kilometriä päivässä. Työpäiviä on vuodessa noin 240, joten vuodessa ajetaan työmatkoja henkilöautolla melkein 7 miljardia kilometriä.

 

Kuinka moni voisi jäädä kerran viikossa etätöihin ja välttää näin sekä aamu- että iltaruuhkan? Jos 20% työssäkäyvistä jäisi kotiin tekemään töitä kerran viikossa, vähenisi työmatka-ajo yhteensä yli miljoona kilometriä päivässä!

 

Kannattaisiko jokaisen aamulla miettiä, onko konttorille aivan välttämätöntä ajaa? Voisinko olla mukana säästämässä miljoonaa kilometriä turhaa autoilua päivässä? Olen itse aidosti iloinen voidessani työskennellä yrityksessä, jossa etätöihin suorastaan kannustetaan.


Comments (2)
 1. Kiitos Pasi hyvistä näkökulmista!

  Keskimääräinen työmatka Suomessa on Suomen ympäristökeskuksen laskelmien mukaan tällä hetkellä hieman yli 13km yhteen suuntaan, eli päivässä tuplat. Täten tuo vuosisäästö olisi 200 EUR tuon laskelmasi mukaan. Eräs ystäväni ajaa töihin ja takaisin 120km päivässä, hänellä kerran viikossa kotitöissäolo toisi jo 900 EUR säästön. Aika rätväkän baari-illan saa viettää tuolla rahalla :-). Voidaan myös lisätä yhtälöön vielä se, että polttoaine on pyöreästi vain puolet uuden auton käyttökuluista, niin taas saa tuplata summan ja keskivertotyömatkalainen saisi 400 EUR ja tuo ystäväni 1800 EUR säästön vuodessa. Tuodaan esille myös aikasäästönäkökulma: keskivertotyömatkalainen säästää puoli tuntia viikossa autossaistumista ja tuo ystäväni 2 tuntia. Ja ruuhkien vaikutus tuohon päälle niin aikasäästökin alkaa kiinnostaa. Mitä itse tekisit ylimääräisellä tunnilla viikossa?

  Totta, nämä ovat isoja lukuja ja rahoja myös valtion kassan näkökulmasta. Nostetaan vaikka polttoaineen veroa entisestään niin vähenee innostus matkustaa turhaan työpaikalle näyttämään naamaa pomolle, valtio ei menetä verotuloja ja ei varasteta muruja vähäosaisilta.

 2. Pasi1 says:

  Mielenkiintoinen laskelma. Se mitä en itse aina jaksa ymmärtää on, että jos työpäivä useimpien mielestä on pelkkää p**kanakkia muutenkin, miksi ihmisillä on hirveä halu tuhlata omia rahojaan siihen? Jos keskimäärin työmatka on 13 km (onko tuo muuten edestakainen vai pitäisikö luvut kertoa kahdella??) ja päiviä 240, työmatkoihin menee 3120 kilometriä vuodessa. Oletetaan pyöreästi, että auto syö 10 litraa satasella, jolloin bensaan menee nykyhinnoilla (1,55 / litra) noin 480 euroa vuodessa. Jos kerran viikossa olisi kotona, säästäisi vajaat 100 euroa omaa rahaa.

  Ei pikaisesti ajateltun kuulosta kauhean suurelta säästöltä vuodessa. Saman verran palaa, kun käy kerran baarissa. Mutta jos työnantaja sanoisi, että saat satasen jos pysyt kotona, kuulostaa paljon houkuttelevammalta.

  Asiaa voi tietysti myös laskea niin, että miljoona km tarkoittaa kohtuullista verokertymää valtiolle. Polttoainevero (noin 58 snt/l) ja arvonlisävero (noin 27 snt/l) tarkoittaa tuolla laskelmalla, että valtio tienaa 570 miljoonaa euroa vuodessa työmatka-ajoista eli 1% valtion budjetista. Jos jokainen jää kotiin päiväksi, se on taas reilut sata miljoonaa pois vanhuksilta, köyhiltä ja sairailta (keiltäpä muiltakaan). Haittaveron määritelmä kun on, että jos haitta poistetaan, siitä on aina haittaa jollekulle.

Comments are closed.

Skip to main content