Enää ei sapeta


Vietin 90-luvun alun (lanka)puhelimen luuri korvaan liimautuneena. Nuorella myyntimiehellä oli jatkuvasti yksi puhelu käynnissä ja kaksi jonossa. Stressasi. Sapetti.


Käytän puhelinta edelleen, mutta vähemmän puhumiseen.  Eikä siinä ole lankaa. Sähköposti on syrjäyttänyt puhelimen päivittäisessä kommunikoinnissa. Se toi tullessaan myös lisää vapautta. Asiakkaan postiin voi vastata myös silloin, kun ei voi soittaa. Mutta sähköpostissakin on haasteensa. Olin jälleen muutaman päivän poissa sähköpostin ääreltä ja inboxi oli täynnä kuin punkki. Taas sapetti. Ja stressasi. Mikä avuksi?


Sosiaalisen median käytännöt voivat auttaa kommunikaatiotulvassa. Tilapäivitykset auttavat tekemään työtämme näkyväksi työyhteisöllemme. Emmehän me enää lähetä joulutervehdyksiäkään tekstiviesteillä. Wikit, keskustelupalstat ja dokumenttien samanaikainen muokkaaminen auttavat rinnakkaisessa työstämisessä. Kaikki nämä voivat merkittävästi vähentää tarpeettoman sähköpostin määrää. Läsnätyössä käytämme viestintään erilaisia välineitä – aina tarpeen mukaan. Oikea väline oikeaan tarpeeseen – eikä enää sapeta.

Comments (3)

 1. Mika_Okkola says:

  @ Anonyymi. Olet oikeassa, on hankalaa jos omaan läsnäolotietoon ei voi vaikuttaa. Kenenkään ei voida vaatia olevan kaiken aikaa tavoitettavissa. Jokaisella pitää olla mahdollisuus laittaa ”ei saa häiritä” päälle. Yhtä tärkeää on nähdä milloin kollega on tavoitettavissa. Verkon yli työskentely ja työpäivän pilkkoutuminen pienempiin osiin edellyttää sitä, että tiedämme milloin muut ovat läsnä. Virtuaalinen (verkon yli) läsnäolo on ihan yhtä konkreettista kuin fyysinen. Toisella aikavyöhykkeellä oleva kaveri voi olla verkon yli hyvinkin voimakkaasti läsnä ja naapurityöpisteessä istuva yhtälailla poissa niin halutessaan. Fyysinen ja henkinen läsnäolo ovat nykyään kaksi eri asiaa. Käytännöt on vain sovittava työyhteisön kesken.

 2. Jari Kotola says:

  Samaa mieltä Mikan kanssa. Välineet ja menetelmät tilanteen mukaan.

  Minulla ja havaintojeni mukaan eräillä muillakin on palaverien ja presentaatioiden niin salliessa Facebook taustalla auki jossain selainikkunassa pitkin työpäivää. On mukavaa olla täyttämättä kumppanin, asiakkaan tai kaverin sähköpostilaatikkoa tilanteessa jolloin viestittää voi Facebookin Chatilla. Viikon aikana on monia tilanteita jolloin on tarve kysyä jotain tai kommentoida jotain asiaa ilman pitempiaikaisen tallenteen (sähköpostiviesti) muodostumista, mutta olla vähemmän häiritsevä kuin puhelimella soittaen tai tekstarilla keskeyttäen.

  Facebookin Chatti on osoittautunut oivalliseksi välineeksi ja käyttäisin sitä varmasti enemmän toissijaisessa viestinnässä ja vähentäisin sähköpostien lähettelyä, jos vain usemmatkin FB-kaverit olisivat aktiivisemmin onlinessa. Ilmeisesti Facebook mielletään vielä niin monessa talossa viihtelliseksi välineeksi, että sen käyttöä työsidonnaiseen viestintään ei huomata tai hyväksytä.

  Odotan toki, että yrityksemme sisäisessä pikaviestinnässä käytettävä järjestelmä yleistyy ja sen federaatio-ominaisuuksien myötä voisin viestiä yhä useampien työhön liittyvien yhteyshenkilöiden kanssa. Kyseinen väline antaa enemmän tietoa henkilöiden tavoitettavuudesta ja tarjoaa enemmän työtapoja käyttööni kuin mihin Facebook pystyy mm. kokoustaminen usean osallistujan kanssa ja tiedostojen vaihto. Facebookin chattia käytän toistaiseksi, kun sen levinneisyys alalla työsketelevien kavereiden keskuudessa on niin laaja. Nimesihän sen joku asiantuntija muutama päivä sitten toiseksi internetiksi.

  Jari Kotola

  Sulava

 3. Anonyymi says:

  Viestinnän siirtäminen ensin puhelimesta sähköpostiin ja nyt pikaviestintään ei vähennä viestien määrää. Pikaviestintään siirryttiin, koska mailboksit alkoivat olla täynnä eivätkä ihmiset saaneet enää välitöntä vastausta kysymyksiinsä. Nyt et voi paeta edes sitä, koska toinen osapuoli näkee heti oletko paikalla vai ei. Et saa edes sen vertaa työrauhaa kuin tähän asti.

  Kaikkien kanssa kaikkialla kaiken aikaa ei toimi. Uusien viestintävälineiden sijaan tarvitaan paluuta vanhaan. Sähköpostit ja muu turha ryönä katsotaan kerran päivässä ja sitten tehdään töitä.

  Etätöitä halutaan tehdä siksi, että saataisiin työrauha. Uudet välineet ovat muuttamassa sen juuri "läsnätyö" uustermin mukaiseksi, jolloin etätyön tehokkuusetu ja koko idea katoaa. Nykymallin työpäivään ei enää kovin paljon sitä työtä mahdu, kun kaikki aika menee kuukkelointiin facebookissa, linkedinissä, twitterissä, foursquaressa, yammerissa, blogeissa, sharepointissa, mesessä, kommunikaattorissa ja sähköpostissa. Aina on jollain asiaa.

  Jospa lopettaisimme kaikki tämän uusavuttomuuden aikakauden ja hoitaisimme hommamme. Pian kelloakin kysytään Facebookissa kaverilta, kun ei enää osata katsoa sitä itse.

Skip to main content