Minkä pilven reunalle palveluni laittaisin


Tämän päivän pilvipalveluarkkitehtuurit ja tarjoama mahdollistavat useita erilaisia vaihtoehtoja toteuttaa pilveen siirtymistä. 

Julkisen pilven infrastruktuuripalvelut mahdollistavat ratkaisun siirtämisen pilveen usein ilman mitään rajoituksia. Periaatteessa mikä tahansa sovelluspalvelu on vietävissä pilveen, mikäli palvelu toimii tällä hetkellä virtuaalikoneena. 

Hybridiratkaisut mahdollistavat olemassa olevan it-infrastruktuurin integroinnin viimeisimpään pilviteknologiaan. Näin voidaan hyödyntää samalla sekä omia konesali-investointejaan että pilvipalveluiden joustavuutta. 

Julkisten pilvipalveluiden tyypillinen etu on skaalautuvuus ja implementoinnin nopeus. 

Savon koulutuskuntayhtymä   on ensimmäisten joukossa Suomessa ja maailmalla hyödyntämässä Windows Azure –infrastruktuuripalveluita. Kuntayhtymä toteutti julkiset Internet-sivunsa kokonaan pilvipalveluna Windows Azure -virtuaalipalvelimilta. 

Opiskelijoiden yhteishaun alkuun mennessä oli rivakasti saatava informatiiviset verkkosivut. Tavoitteena oli kuntayhtymän houkuttelevuuden   ja edelläkävijyyden lisääminen. Tämä ratkaistiin Windows Azure -virtuaalipalvelimilla, mikä mahdollisti nopean ja joustavan käyttöönoton. Kapasiteettia voidaan skaalata tarpeen mukaan, esimerkiksi yhteishaun aiheuttaman kuormituksen ajaksi. Samalla vältyttiin tekemästä suuria investointeja omaan palvelinkapasiteettiin. 

Telenor näyttää mallia

Myös Microsoft itse tarjoaa useita erilaisia ratkaisuja ja arkkitehtuureja Microsoft SharePoint Server palveluiden käyttämiseen pilvestä. Esimerkiksi SharePoint -ratkaisuja jaetusta pilvestä tarjotaan asiakkaiden käyttöön osana Office 365 -palvelua. Office 365 -palvelut ovat esimerkki SaaS -ratkaisuista, joissa asiakkaan intranet konfiguroidaan ja rakennetaan jaettuun palveluun. 

Toinen vaihtoehto toteuttaa SharePoint Intranet ratkaisut pilveen on siirtää olemassa oleva intranet toteutus Windows Azuren infrastruktuuripalveluiden päälle asiakaskohtaisena konfiguraationa. Tällöin voidaan hyödyntää olemassa olevaa SharePoint ratkaisua suoraan. 

Norjalainen mobiilioperaattori ja palveluyritys Telenor lähti etujoukossa  hyödyntämään IaaS -palveluita ja pystytti ensimmäisessä vaiheessa uuden SharePoint Server 2013 projektinsa kehitys ja testiympäristöt Azureen. Myöhemmin koko uuden version tuotanto on tarkoitus ajaa julkisesta pilvestä. Tästä casestä voit halutessasi lukea lisää täältä

Nyt viimeistään kannattaa aloittaa pohdinta siitä, minkä pilven reunalle omat   palvelunsa pystyttää.


Comments (0)

Skip to main content