Vieraskynä: Sanna Pehkonen – Sharepointin Edistynyt muokkaaminen


Luennollaan TechDaysissä perjantaina kello 14:30 Sanna puhuu siitä hetkestä SharePoint-projektia, kun tiedot on suunniteltu ja ulkoasukin jo hahmolla, mutta havahdutaan että muutama juttu voisi olla jotka tekisivät sivustosta todella coolin. Kuinka teen ne? Sanna kertoo.

image

SharePoint-sivusto on pystyssä – mitäs nyt tehtäisiin?

Pitkän suunnitteluvaiheen, pystytys- ja testausvaiheen, ulkopuolelta tilattujen ulkoasu- ja tominnallisuusominaisuuksien asentamisen jälkeen, uusi uljan SharePoint-sivusto on melkein valmis otettavaksi käyttöön. Enää puuttuu sisältö. Sisällöntuottajat käärivät hihat ja ryhtyvät hommiin. Tuotetaan tekstiä ja ensimmäisiä kokeiluluontoisia uutisia ja lisätään sivuille kuvia elävöittämään kokonaisuuttta. Kahvitauolla joku alkaa ääneen pohtia, että kyllä se sen ja sen firman nettisivu vaan on kiva, kun siinä on niin näppärä sekin sellainen kuvakaruselli. Olispa kiva, jos meilläkin olisi! Ja siitä se ajatus sitten lähtee. Ajatus ja sen monta pientä poikasta.

SharePointin kanssa voi melkein nyrkkisääntönä sanoa, että mitä enemmän toteutetaan asioita ”oikein” – tehdään ulkoasu wsp-paketteina ja toiminnallisuudet web-osina – sitä mukavampi sen kanssa on toimia, sitä kivuttomampaa on sisällöntuotanto, ja sitä todennäköisemmin siirtyminen aikanaan seuraavaan versioon onnistuu joustavasti ilman isompia pulmia. Sääntö, johon on olemassa poikkeuksia. Ihan aina ei kannata kaikkea teettää web-osiksi, ihan aina ei kannata muokata sivustoja pitkän kaavan mukaan. Monta kertaluontoista asiaa voi tehdä suoraan sivuille, jos ja kun osaa perus-web-teknologiat kohtuudella.

Kaikkialla muualla vasen navi on ok, mutta tässä se vie liikaa tilaa

Mikä avuksi? Ei ehkä tarvitse sittenkään pyytää SharePoint-kumppania toteuttamaan uutta site templatea tai masteria tai page layuoutia tai... sitä varten. Eikä edes sitä varten, että tarvitaan yksi väliaikainen kampanjasivusto, jossa värien pitäisi olla vähän toisenlaiset kuin kaikkialla muualla.

Sillä jannulla (sukupuoleen katsomatta), jolla on, paitsi riittävät prenikat sivustokokoelmaan, myös sopivassa määrin CSS-osaamista, on hallussaan myös mahdollisuus manipuloida yksittäisiä SharePoint-sivuja tai kokonaisia sivustoja, miten sitten milloinkin tarvitaankin. SharePointin ulkoasu on CSS-tyylejä. Niillä voi piilottaa sen vasemman navin siltä sivulta, jolla se vain vie tilaa yrityksen nousujohteiselta talouskäppyrältä. Ja vaihtaa värit ja fontit ja taustakuvat sille kampanjasivustolle, johon pitääkin saada uuden tuotteen uusi upea ilme huomiota herättämään. Mitenkö? Se selviää TechDaysissa, perjantain sessiossani.

Sivu skaalautuu, mutta bannerikuva ei! Ja tälle yhdelle sivulle tarvittaisiin sellaisia tabejakin, tiedäthän?

Javascriptillä voi yhtä sun toista. Ja jQueryllä vielä enemmän. Rajanveto javascriptiä hyödyntävän web-osan ja oman scriptipalikan käyttämisen välillä voi olla haasteellista – milloin tarvitaan jotakin oikeasti vain kerran, vai tarvitaanko milloinkaan? Muistattehan, ne dokumentit joita et koskaan tallentanut, sillä niitä piti tarvita vain sen kerran? Kannattaako ryhtyä rakentamaan sivustolle ilmalaivaa javascriptin pätkillä, vai pitäisikö miettiä asiaa laajemmalti ja pitemmällä tähtäimellä? Aina kannattaa ainakin miettiä – ja apuneuvoja pohdintaan on luvassa luennollani.

Luvassa on myös javascript-ideoita ja -inspiraatiota, demoja ja vinkkejä. Javascript SharePointin sivusisällössä ei ole täysin mutkatonta ja ongelmatonta, mutta kun tietää solmukohdat ja taklaa pulmat, voi melkein rakentaa sen ilmalaivan. Melkein.

Mitä muuta vielä?

Mitä muuta vielä haluaisit tietää? Saa kysyä! Ja joku onnellinen voi saada mukaansa vaikkapa SharePoint-kirjan tai jotain muuta mukavaa SharePoint-tavaraa tuhdin tunkkaus-tietopaketin seuralaiseksi. Tunnissa ehditään vaikka mitä, ja loppuja voi kokeilla itse kotona. Jos uskaltaa.

image


Comments (0)

Skip to main content