Kovan luokan SharePoint –arkkitehti kertoo top 10 –haasteestaan.


 

clip_image002

Jussi Roine
Chief Architect / Onsight Helsinki

Olen toiminut perustamani Onsight Helsinki-yrityksen pääarkkitehtina vuodesta 2009 lähtien. Aiemmin olen toiminut asiantuntijatehtävissä mm. Microsoftilla, Satamalla ja Tieturilla. Keskityn tietotyöratkaisuihin erityisesti SharePoint-alustalla, sisältäen myös SQL Server-, .NET ja Windows Server-ratkaisujen suunnittelun, toteutuksen ja vianselvityksen. Koulutan aktiivisesti niin tuoreita SharePoint-kykyjä SharePoint Akatemiassa, kuin täsmäkoulutuksella syvällisempiä SharePoint-aihealueita.

Katso lisätietoja Linkedin-profiilistani: http://fi.linkedin.com/in/juska Jussi Roine on myös yksi Sharepoint Hyvät, Pahat ja Rumat -tapahtumasarjan taustahahmoista. Olen toiminut IT-alalla vuodesta 1991 lähtien, josta viimeiset 10 vuotta laajojen Microsoft-pohjaisten toteutusten parissa.

SharePoint -arkkitehdiin haasteet

Olen puhumassa tämän kevään TechDays 2012-tapahtumassa Helsingissä SharePoint-arkkitehdin työstä. Pyrin esitykseni aikana nostamaan esille kymmenen tärkeintä haastetta joita SharePoint-asiantuntija työssään kohtaa. Samalla pyrin – ehkä siinä jopa onnistuen – löytämään järkeviä vastauksia, ratkaisuja ja malleja näiden haasteiden kohtaamiseen ja niissä onnistumiseen.

Vuosien varrella SharePoint on kehittynyt huimaa vauhtia mutta samalla kuitenkin aina hieman omintakeisesti. Siinä missä jokin tietty trendi tai tekniikka on edennyt välillä kiihdytyskaistalla, SharePoint on usein ollut maltillisempi ottaessaan mukaan uusia tekniikoita tai käytäntöjä. Lisäksi useat eri SharePoint-versiot, pilvitarjonta SharePoint Onlinen kautta, erilaiset rajoitukset ja tavat tehdä asioita nostavat jatkuvasti esiin uusia haasteita kokeneellekin ammattilaiselle.

Vanha – ja kyllä aika kulunutkin – sanonta, ”it depends” – on läsnä SharePoint-jargonissa kun mietitään miten jokin asia pitäisi toteuttaa. Ehkä olisi aika siirtyä tästä ajatuksesta korkeamman ymmärryksne tasolle.

Kokonaisuuden arkkitehtuuri

Siinä missä uusia toiminnallisuuksia saa helpostikin toteuteltua kahvitauolla yrityksen intranetiin, tulisi ehkä pohtia asioita hieman laajemmalta kantilta. Uudelleenkäytettävyys nousee yleensä päällimmäisenä mieleen. Räätälöinti vs. kustomointi on myös aktiivisesti suunnittelutyössä mukana – tai ainakin pitäisi olla. Sosiaalinen media – onko järkevää rakentaa oma Facebook sisäiseen käyttöön? Entä käyttääkö sitä ylipäänsä kukaan, nyt kun sellainen on toteutettu? Ketterä vs. kankea? Mitä SharePoint-kirjoja kannattaisi lukea? Koska uusi SharePoint julkaistaan?

Ei myöskään sovi unohtaa kritiikkiä SharePointia kohtaan tuotteena. Open Source-advokaatit ovat usein mieltyneet nostamaan esiin teknisiä ongelmia, puutteita ja bugeja SharePointista. ”Se ei toimi” on tietysti yksi argumentti, toisaalta rakentavampiakin kommentteja tulee: ”Teemme asiaa X, SharePoint sanoo Y, ja sen pitäisi Z – miksi?”. Näissäkin tilanteissa rautainen ammattitaito pelastaa mutta vielä tärkeämpänä aito halu ymmärtää tarvetta.

Kuka olisi hyvä tekemään meille..

Entäs osaajat? Mistä niitä saadaan lisää? Koulun penkiltä ei ainakaan. Kilpailijoilta voidaan tietysti rekrytoida kuin huomista ei olisi mutta eikös tämä harjoitus toteutettu jo 90-luvulla mainostoimistojen puolesta? Olisiko tässä pohdittavissa jotain mikä hyödyttäisi suomalaisia ohjelmistoyrityksiä laajemminkin mutta toisaalta mahdollistaisi osaajille mielenkiintoisia uramahdollisuuksia.

Ja vielä, kun vauhtiin nyt pääsin – Suomessa tehdään usein - ei aina – aika pienellä budjetilla kokolailla vaikuttavia SharePoint-toteutuksia. Entäs sitten, kun eteen tipahtaa se 12 palvelimen farmi jossa nupit on kaakossa ja lisenssit hoidettu tappiin asti? Next-next-tyylinen työskentely ei kyllä sitten enää ole mikään vaihtoehto.

Huh, paljon kysymyksiä ja vain vajaa tunti aikaa. Pyrin tekemään esityksestä sen verran sähäkän, että Facebook-surffailulle ei yleisössä jää kenellekään aikaa! Ja jos jää, jakakaa hyvät linkit minullekin.

Ainiin, esityksen lopussa pistän nopeimmille jakoon veretseisauttavia SharePoint-tuotteita ;-).

Kahden päivän tietotyöseminaari

Jussin esitys avaa tapahtuman tietotyön osaseminaarin torstaina 8.3 klo 9:00. Kahden päivän aikana esillä on useita toteutettuja projekteja ja niiden oppeja sekä teknologiaa. Tervetuloa kaikki ilmoittautuneet kuulemaan Jussin puheenvuoroa. Mikäli et ole vielä ilmoittautunut, niin nyt kannattaa toimia, 2200 on jo varannut paikkansa.


Comments (0)

Skip to main content