Onko palvelin enää infran keskipiste? Lataa itsellesi tulevaisuus.


clip_image002

Keskipiste siirtyy

Perinteisesti olemme ajatelleet että palvelin on infran keskipiste, mutta näin ruokana ajatukselle sanoisin että tämä on muuttumassa. Jos olet palvelinten kanssa tekemisissä, myös työsi sisältö on muuttumassa.

Yhä enemmän palvelutuotantoa katsotaan kokonaisuutena. Tapaninpäivän myrskyä mukaillen - ei auta että generaattorit pyörivät voimaloissa jos asiakkaalla ei valot pala. Olemme kenties edelleen liian paljon mittareinemme valvomassa näitä generaattoreita, mutta todellisuudessa sähköverkon keskipiste on keskusvalvomo eikä generaattorisali. Sama pätee yhä enemmän tietotekniikkaan.

Tämä ei tarkoita sitä etteikö palvelin olisi edelleen kriittisen tärkeä rakenneosa. Se on sitä jopa enemmän kuin aiemmin. Palvelimet ovat kuitenkin suuressa kuvassa resursseja, siinä missä työasematkin, keskipisteessä ovat ne välineet joilla nämä laitetaan tekemään töitä. Ja tämä muutos tarkoittaa myös sitä että meidän kaikkien IT-asiantuntijoiden kannattaa oppia jotain uutta.

Palvelimista palveluihin

”Infra 2.0:n” ytimessä ovat palvelut. Palveluun kuuluvat siinä käytettävät osat, kuten vaikkapa tietokanta, sovelluspalvelin, verkko, joukko ohjelmistoja joista tulee virtuaalikoneita, niiden asetukset ja yhteydet niiden välillä.

Nämä ovat ne asiat mitä ennen asensimme palvelimiin yksi kerrallaan. Erillisien palvelimien sijaan palvelua hallitaan ja valvotaan kokonaisuutena.

Kun palvelua halutaan suorittaa, siihen tarvitaan pilvi. Pilvi on erinomaisen järkevä asia kun ymmärtää mikä se oikeasti on yksinkertaisesti sanottuna. Pilvi tarkoittaa sitä että konesalissasi olevat palvelimet määritellään toimimaan yhteen eli liitetään ”pilveksi”. Näin ne muuttuvat joustavaksi kapasiteetiksi. Seuraavaksi voit alkaa lohkoa tätä kapasiteettia tarvittavan kokoisiin osiin ja antaa siihen käyttöoikeuksia. Käyttöoikeuden saanut voi seuraavaksi asentaa palvelunsa tähän omaan lohkoonsa.

Asiat eivät muutu vaikeammiksi vaan helpommiksi

Pilvi on tapa helpottaa ja yksinkertaistaa konesalin hallintaa ja tehdä siitä joustavan. Lohkoja ja palvelujen saamaa kapasiteettia voi säätää tarpeen mukaan. Sen tämä kuitenkin muuttaa että ympäristön keskipisteeksi tulee ne ohjelmistot joilla tätä tuotantoa ohjataan ja valvotaan.

Generaattorisalista verkon valvomoon siirtyminen Microsoftin tapauksessa tarkoittaa IT-asiantuntijalle tarvetta osata System Center 2012 ohjelmistoja, joilla konesalia ja palveluita hallitaan ja valvotaan.

Tämä työkalusetti koostuu kahdeksasta ohjelmistosta, jolla koko ympäristö voidaan hallita ja valvoa. Kutakin voidaan käyttää erillisenä, mutta parhaan hyödyn saa kun käyttää niitä yhdessä. Tästä syystä myös lisensointia on muutettu siten että yhdellä lisenssillä voi edullisesti hankkia tarvittavan kokonaisuuden.

Kuinka pääsen alkuun, mistä opin lisää?

Näiden ohjelmistojen osaaminen ja tunteminen tulee olemaan keskeistä, koska palvelimia, palveluita ja päätelaiteita hallitaan yhä useammin niiden kautta ja näiden välineiden osaaminen on keskeistä. Mikäli haluat tutustua näihin jo nyt, niin voit aloittaa esimerkiksi täältä.

Toinen vaihtoehto on kuulla näistä kaksi päivää selkeällä suomenkielellä TechDaysissä, johon olemme jälleen kerran saaneet huippupuhujat näistä aiheista kertomaan. Agendan voit katsoa täältä ja ilmoittautumaan pääset tästä.

Lataa ja valmistaudu

Tutustuit sitten itse tai tulet Messukeskukseen, niin molemmissa tapauksissa kannattaa ladata ohjelmien esiversiot netistä. Helpoiten tämä onnistuu kerralla lataamalla ne yhtenä pakettina johon voit valita myös virtuaalikoneitasi varten palvelinkäyttöjärjestelmän mukaan. Kaikki bitit voit ladata tästä.

Kuten sanoin jo Finlandiatalolla ja viikko Seattlessa on vain edelleen vahvistanut käsitystäni siitä että jokaisen keskikokoisessa tai sitä suuremman ympäristön kanssa työskentelevän kannattaa opetella nämä välineet. Ne tulevat olemaan yhtä tärkeitä kuin Server Manager on sinulle nyt.

Lisätietoa saat vaikkapa katsomalla oheisen tallenteen jossa näitä asioita käydään läpi ja luodaan yleiskuva asiasta. Muista ladata bitit ja tervetuloa TechDaysiin.

clip_image004

Terkuin, Janne


Comments (0)

Skip to main content