Älä anna Windows XP:n tuen päättymisen hämätä


-

image

Olemme istuneet tunteja yhdessä suomen johtavien käyttöjärjestelmän, projektien ja hallinnan gurujen kanssa miettimässä Ota7 –koulutusta ja tulleet siihen tulokseen että Windows XP:n tuen päättymisen saa ajattelussa liian suuren huomion.

Ensimmäinen lenkki määrää

Vaikka käyttöjärjestelmän tuen päättyminen 8.4.2014 on oleellinen päivämäärä, se ei saisi aiheuttaa sokeaa pistettä. Ympäristösi tuki voi päättyä aiemmin. Tällainen tekijä voi olla kun organisaatiosi käyttämästä toimintakriittisestä sovelluksesta tulee viimeinen Windows XP –versio.  Moni järjestelmien tekijä ei tee ja testaa enää uutta sovellusversiota, ellei se ehdi maksaa itseään takaisin. Tästä syystä käyttöjärjestelmän käyttökelpoisuus voi päättyä aiemmin. Huomioi tämä ja kartoita sovelluskantasi ajoissa.

Aina kyse ei ole siitä toimiiko sovellus uudemmassa käyttöjärjestelmässä, vaan ”poliittisesta yhteensopivuudesta”. Toimintakriittisellä sovelluksella oltava sen tekijän tuki uudemmalle käyttöjärjestelmäversiolle. Selainsovelluksetkaan eivät tätä ratkaise, vaan niissäkin on vastaavia versioriippuvuuksia. Enkä tarkoita IE6:sta, koska siitä jo lähes kaikki ovat jo siirtyneet uudempiin, vaan testaus on tehtävä oli selain mikä hyvänsä. Yhä tiheämmin päivittyvät selaimet luovat vaikeuksia käyttää tällaisia selaimia yrityskäytössä.

Myös käänteisesti voi olla ettei uusia versioita ohjelmistoista saada tuen päättymiseen mennessä, ellei versiopäivityksen suunnittelua aloiteta ajoissa. Ei liene yllätys että tekijöiden ja testaajien kalenterit täyttyvät sitä taajempaan mitä lähemmäs aikaraja tulee.

Kiire maksaa

Asiat vievät aikaa ja kiire nostaa kuluja. Siksi kannattaa aloittaa nyt. Tämä on näkynyt niiden pyyntöjen määrässä joita olen saanut siitä että pitäisi ottaa uudelleen miten se Windows 7 otetaan käyttöön fiksusti ja jakaa käytännön kokemuksia ja vinkkejä jo tehdyistä hankkeista. Käyttäjätkin tulee hankkeessa ottaa huomioon jos tavoitellaan onnistumista. Oikein toteutettu projekti voi tarjota hyötyjä ja alentaa ympäristön kustannuksia.

Toiveidenne mukaan kokosimme 11 tunnin Ota7.fi seminaarikokonaisuuden. Siinä pohdimme näitä keskeisiä kysymyksiä, tutustumme teknisiin kysymyksiin, hyvään projektiin, toimivaan käyttöönottotapaan ja hankkeista kertyneiden käytännön kokemusten jakamiseen. Tarjoamme vertaistukifoorumin, kysyä lisää ja tilaisuuden tavata muita vastaavaa hanketta tekeviä. Windows Professionals –yhdistys veloittaa osallistujilta tila- ja ruokailukulut.

Tervetuloa mukaan!

Sami Laiho, Windows MVP, Sovelto
Petri Paavola, Windows MVP, Aalto-yliopisto
Panu Saukko, hallinnan MVP, ProTrainIT Oy
Ismo Husso, Sulava
Hannu Hagelin, WinPros
Janne Pohjala, Microsoft


Comments (0)

Skip to main content