Sinäkö tämän teit?


image

Minä mitään ole tehnyt!

Niin ehkä et juuri sinä, mutta joku kollegoistasi kenties? Tai jos kukaan ole, niin sitten se on "firman säännöt"? Mutta kuka muka on antanut oikeuden suorittaa työpaikkakiusaamista tietokoneella?

Kuvamme esimerkissä kyseessä pikkukannettava, jossa muistiakin on kivasti 2 GB ja kahden ytimen 1,6 GHz –suoritin. Mutta kiitos ”sen jonkun siellä tietohallinnossa” ja "firman politiikan tms." sisään kirjautumisen jälkeen käyttäjän kone on yhdeksän minuuttia kaksikymmentä sekuntia täysin tukossa.

Kuis näin?

Windowsin vikako? Ei, tuo kone toimii oikein vauhdikkaasti kun siinä on vain Windows 7 ja virustorjunta. Mutta kun kone oli liitetty yrityksen verkkoon, kaikki muuttui käyttäjän kannalta. Ennen käyttäjä oli tyytyväinen.

Mitä tapahtui?

Aloin kaivelemaan tätä kaverin konetta ja tukimaan Autoruns, Process Explorer -työkaluilla verkosta livenä ladattuna sekä vakiolla Perfmonilla mitä oikein tapahtuu. Ylläpito oli laittanut aina täyden järjestelmänhallinnan softa-ja rautainventoinnin ajettavaksi joka käynnistyksessä. Samaan aikaan polkaistiin käyntiin virustorjunnan skannaus ja päivitysten tarkastus. Ja ei mitään tietenkään ajeta kun kone on tyhjäkäynnillä tai edes alhaisella prioriteetilla. Ei ihme että kone oli tukossa kun käyttäjä kytki sen päälle ja halusi tehdä sillä jotain.

Voiko tälle mitään tehdä?

Tässä tapauksessa ei. Ei auta kuin odottaa että IT-osastolla tapahtui valaistuminen ja he alkaisivat välittää käyttäjistään. Vaikka käyttäjällä olisikin oikeudet muuttaa asetuksia, ylläpito palauttaa ne joko takaisin tai sitten ei enää saa etäyhteyttä työpaikalle. Toisaalta ei tavallisen käyttäjän edes pitäisi välittää mitään näistä asioista. Hän haluaa toimivaa ja palvelevaa tietotekniikkaa.

Käyttäjät pakenevat IT-osastoa

Juuri tämän tapaisien seikkojen vuoksi joissa ympäristöstä on tehty raivostuttava hyytelö, yritysten tietotekniikan käyttäjät pakenevat. Joku alkaa tehdä töitä omalla kannettavallaan, toinen käyttää tablettia, kolmas tekee jotain muuta. Turhautuneisuus ei pysähdy enää kytevään tyytymättömyyteen. IT-osaston kuristusotteesta halutaan irti. Vastaavasti tilanne hajoaa IT-osaston hallinnasta, kun asiat hoidetaan välineillä jotka ohittavat sen kontrollin.

Voit juosta mutta pakoon et pääse

Onni jää kuitenkin lyhyeksi. Ainakin niissä maissa, joissa pitää noudattaa Sarbanes-Oxleytä ja muita ihania säädöksiä estämässä uusia Enroneita. Tällöin työkoneelta ja sillä tehtävältä tiedolta vaaditaankin auditoitavuutta ja monia muita ns. kurjia asioita. Pörssiyrityksen pankkiirin tabletin käyttö sai nolon lopun tarkastajien saapuessa ja todetessa että yrityksen toiminta ei vastaa säädöksiä. Niinpä näyttää väistämättömältä että erilaiset hallinta, valvonta, suojaus ja raportointi –ohjelmistot, tulevat niihin koneisiin joilla koitettiin päästä IT-osastoa karkuun.

Tilaus osaavalle IT-osastolle

On selvää että teillä on vastuulla tehdä kaikki turvatoimet ja muut mitä IT-osastolta vaaditaan ja itsekin olen entisenä CIO:na ollut määrittelemässä. Mutta kukaan ei silti kiellä järjen käyttämistä. Miettikääpä nyt jos olisitte autonvalmistaja jonka autot kulkisivat aina käynnistyksen jälkeen kymmenen minuuttia enintään 20 km/h. Luuletteko että kukaan ostaisi autoanne?

Asiat voi tehdä myös siten että vaatimukset täyttyvät ja silti tiedetään mitä rautaa ja softaa koneissa on, voidaan jaella sitä fiksusti ja turvata koneet taustalla ja silloin kun kone ei ole käyttäjän käytössä Täällä Microsoft Management Summitissa on jälleen tullut vakuuttuneeksi siitä että asiat voi tehdä fiksusti ja siihen löytyy hyvä välineitä. Vuosi 2012 tarjoaa todella mahtavat välineet hoitaa asiat hyvin ja helposti. Myös niille joilla nyt ei ole mitään hallintavälinettä tai keinoa käyttäjätukeen. Kuulumisia sieltä löytyy täältä.

Pelkkä tekniikka ei ratkaise mitään

Hyviä ja osaavia IT-osastojakin tarvitaan. Vain osaaminen takaa tulokset, koulutusta ei parane väheksyä ja hyvän palvelun tekemisen henki tulee olla tiimissä. Tällainen IT-osasto on esimeriksi Berggren Oy Ab, jonka palkitsimme vuoden IT-osaston arvonimellä.

Eli ollaan fiksuja, kuunnellaan sitä käyttäjää ja tehdään hyviä toteutuksia, joihin käyttäjät ovat tyytyväisiä kaikilla eri laitteilla, kun se kerran välineiden puolesta on mahdollista.

Käyttäjän puolesta, Janne

3950 Las Vegas Blvd. South
Las Vegas, Nevada 89119


Comments (1)

  1. Jari K says:

    Osuva kirjoitus. Kuvattuun ilmiöön on tullut törmättyä vuosien saatossa useita kertoja kertoja. Käyttäjien fiilikset omaa konetta ja sen käytettävyyttä kohtaan eivät ole lausuntoina painokelpoisia. Management on tärkeä asia, mutta mitä hallitaan, missä järjestyksessä ja millaisella ajastuksella onkin sitten IT-osaston älykkyydestä kiinni.

Skip to main content