MMS2011: Teron vieraskynä – Uusi Operations Manager 2012 beta julkaistu


kuva_spkr_tero_ilenius

Tero Ilenius toimii Capgemini Finlandilla seniorikonsulttina System Center- ja virtualisointiteknologioiden parissa. Roolissaan hän toimii vaativissa asiantuntijatehtävissä sekä projekteissa että palveluissa. Suurimman osan ajasta työt kohdistuvat suurien suomalaisten ja monikansallisten yritysten IT-palveluiden kehittämiseen, erityisesti valvonnan ja hallinnan sekä virtualisoinnin osalta. Lisäksi Tero toimii Freelancer-kouluttajana Microsoftin System Center -teknologioiden osalta.

System Center Operations Manager 2012 beta julkaistu

Microsoft Managemt Summitissa Las Vegasissa julkaistiin esiversio tulevasta Opetarions Manger 2012 -versiosta, joka tuo merkittäviä uusia omaisuuksia Operations Manageriin.

Mitä System Center Operations Manager 2012 tulee tarjoamaan?

OpsMgr 2012-versio tuo tullessaan paljon uudistuksia. Uudistuksista keskeisimpiä ovat dashboard-ominaisuuksien päivitys uudelle tasolle, verkonvalvonnan kehittyminen, valvontainfrastruktuurin muutokset sekä tietenkin heterogeenisen ympäristön valvonnan vieminen pidemmälle. Yksi parhaista ”ominaisuuksista” on myös se, että SCOM 2007 -infrastruktuurin pystyy päivittämään 2012-versioon ja myös olemassaolevat valvontasäännöstöt toimivat uudessa versiossa ilman minkäänlaisia päivitystarpeita.

Dashboardit

SCOM 2007 sisälsi jo erilaisia dashboard-näkymiä, mutta 2012-versio on tuomassa huomattavia parannuksia tähän osa-alueeseen. Parasta dashboardeissa on se että samaa dashboard-näkymää on mahdollista käyttää hallintakonsolissa, web-konsolissa sekä myös sharepoint 2010 web partissa jonka voi taas julkaista haluamilleen tahoille. Dashboardeista on vielä rajallisesti informaatiota saatavilla, koska kehitys on kesken, mutta voidaan sanoa suunnan olevan todella lupaava.

Verkonvalvonta

Jo 2007-versiosta lähtien SCOM on sisältänyt kevyenlaisen verkonvalvonnan, mutta pikkuhiljaa Microsoftin panostukset alkavat kantaa hedelmää ja SCOM:in tarjoamat verkonvalvontaominaisuudet sopivat yhä useammille organisaatioille. Verkonvalvonta on 2012-versiossa hajautettu useamalle kuin yhdelle palvelimelle ja aikaa säästävänä ominaisuutena on myös tuotu rekursiivinen verkkolaitteiden lisääminen valvontaan. Verkonvalvontaan liittyen on myös luotu valmiiksi dashboard-näkymiä, jotka tehostavat verkonhallintaa ja erityisesti ongelmanselvitystilanteissa toimintaa. Ehdottomasti yksi tuntemattomimmista sekä kokeilemisen ja arvioinnin arvoisista osa-alueista.

Valvontainfrastruktuurin muutokset

Perinteisesti täysin vikasietoinen SCOM-infrastruktuuri on vaatinut taakseen kaksi Windows-clusteria, toinen SQL-roolia ja toinen RMS-roolia varten. 2012-versiossa RMS-rooli tulee poistumaan täysin ja perinteiset Management-palvelimet hoitavat RMS-roolin tehtäviä sulassa sovussa. RMS-roolille aiemmin ominaisia olivat siis Config- ja SDK-servicet, jotka tarjoavat konsoliyhteydet, hallitsevat valvontainfrastruktuurin konfiguraatioita, suorittavat terveystilojen laskentaa sekä hälytysten notifikaatiota ja niin edespäin. Täysin vikasietoinen ja parhaiden käytäntöjen mukainen ympäristö on mahdollista jatkossa toteuttaa pienemmällä palvelinmäärällä. Todella hyvä ja toivottu muutos!

Ja paljon muuta!

Läpi käydään myös monia muita asioita ja sivutaan lyhyesti mitä edellisen vuoden aikana on tapahtunut sekä mm. julkistusaikataulu. Lisäksi saatat kuulla yhdistelmiä kuten AVIcode, Azure, Java EE, Server Pool, …

Paljon lisätietoa puheenvuorossani

Operations Manager 2012:n ominaisuudet tulen käsittelemään demojen kera TechDays puheenvuorossani perjantaina 1.4, salissa 209, kello 13:10. Tervetuloa kuulemaan.

image


Comments (0)

Skip to main content