Petrin vieraskynä: P2V virtualisointia Configuration Managerilla


Petri Pukkanen

Petri Pukkanen, Salcom Group
Petrillä on reilusti yli kymmenen vuoden käytännön kokemus vaativista IT-infrastruktuuri- ja järjestelmänhallinta tehtävistä. Erityisosaaminen löytyy Windows-infran lisäksi automaatiosta, käyttöönotoista, tietoturvasta sekä System Center Configuration Managerista. Vahva koulutuskokemus, ja vuosien aikana kerätty asiantuntemus näkyy myös esitysten sisällössä.

Ensi kertaa Management Summitissa

Terveiset MMS 2011 tapahtumasta minultakin! Keli on suomalaisittain upea vaikka paikalliset onkin pipot päässä. Omalla kohdalla tämä on ensimmäinen kerta kyseisessä tapahtumassa ja naamalle tulevan tiedon määrän on valtava. Oma keskittyminen tulee pyörimään vahvasti ConfigMgr ympärillä, mutta heti ensimmäinen päivä tarjosi siinä ohessa jotain ihan muuta.

P2V

SCVMM ja lukuisat muut työkalut tarjoavat jo nykyään mahtavia Physical to Virtual ominaisuuksia. Työkalut ovat toimivia ja käytettäviä jo nyt, ja niiden avulla fyysisen tavaran siirtäminen Hyper-V alustan päälle on helppoa kuin heinänteko. Ensimmäisen päivän annista pitää nostaa esille mielenkiintoinen paketti joka toimii nykyisten ConfigMrgin kanssa tai sitten uudemman 2012:sta vierellä. Sen nimi on ConfigMgr P2V Migration Toolkit.

Vanha käyttis virtuaaliseksi osana käyttispäivitystä

Se mitä P2V Migration Toolkit tekee on vanhaa asiaa uudella tavalla. Se nimittäin luo sinulle Task Sequenssin joka kaappaa vanhan koneen virtuaaliseksi. Hienointa onkin se, että samalla voidaan asentaa se vanha palvelin 2008 R2 tasolle, laittaa Hyper-V rooli päälle ja importtaa koneet siihen toimivien verkkoyhteyksien kera. Lopputuloksena saat virtuaalipannun jossa on kaikki ennallaan, ja tulevaisuudessa on vähän helpompaa. Tästä voisi todella löytää hyötyjä erityisesti datacentereissä tai vaikka etätoimipisteissä joissa ei ole omaa IT-väkeä.

Erityisen cool tämä paketti on niille admineille joilla on ConfigMrg 2007 saittipalvelimia siellä täällä. Migraatio 2007 -> 2012 on heti astetta helpompi homma jos molempia Site Servereitä voidaan ajaa vierekkäin. Esimerkkinä nyt vaikkapa Distribution Pointtien kopioiminen virtuaalikoneiden kesken. Etäpesäkkeissä minne ei voi tiputtaa OSD imagea, voidaan lähettää levy jolla kone kaapataan VHD levylle. Sen voi sitten tallentaa minne tahansa mitä WinPE tukee, eli USB/SMB/Local Disk sijaintiin.

Eli lyhyenä kertauksena. Muutaman komentotyökalun lisäksi mukana tuleva Task Sequence Designer tekee Task Sequencen joka pistää tapahtumaan about seuraavassa järjestyksessä:

1. Virtualisoi levy(t)

2. Määrittää levyt toimimaan ja boottaamaan Hyper-V:ssä

3. Asentaa Windows Server 2008 R2:sen (tai vastaavan)

4. Asentaa Hyper-V roolin, Hyper-V verkkoasetukset ja lisää virtuaalikoneen listalle.

No mistä sen saa? Sain tietooni hyvin hyvin hys hys linkin johon se toivottavasti tulee tämän viikon aikana. Kannattaa klikkailla pitkin viikkoa: http://tinyurl.com/4auxp52

Tule kuulemaan lisää

Petri puhuu näistä ja muista Config Managerin juuri julkaistun 2012 esiversion uusista asioista TechDays puheenvuoroissaan, perjantaina 1.4.2011 salissa 209, kello 14:30.

image_thumb[7]

Lataa TechDaysin esitysten käsiohjelma tästä linkistä.


Comments (0)

Skip to main content