Tiistain labra: System Center Configuration Manager 2012 ja uudet softan jakelun perusteet


IMG_2359_thumb

Sofanjakelu muuttuu

System Center Configuration Manager 2012 tulee muuttamaan niitä tapoja jolla ohjelmistoja voidaan jaella. 2012 -versiossa ohjelmisto voidaan kohdistaa koneen lisäksi käyttäjään ja valita useista erilaisista jakelutavoista.

Tässä labrassa käytiin läpi uuden softan jakelun perusteita.

"The first phase of delivering on the user centric client management vision is revolutionizing software distribution."

Tämä yksi osa kaikista niistä uudistuksista joita SCCM2012 sisältää, mutta oleellinen muutos entiseen, joten katsotaanpa mitä labrassa selvisi.

Uusi käyttöliittymä

Ensimmäisenä erona edelliseen huomaa uusitun käyttöliittymän joka on paljon aiempaa konsolia selkeämpi käyttää. Käyttöliittymä käyttää nyt toimintonauhaa, joka lienee monille tuttu Office 2007/2010 versiosta tai Windows 7:n sovelluksista.

Paketin kokoaminen

Entiseen tapaan jakelu aloitetaan tekemällä jakelupaketti. Tämän tekeminen aloitetaan menemällä Software Librarystä. Täältä valitaan Application management, koska olemme jakelemassa sovellusta. Valitaan Packages. SCCM2012:n paketit ovat ominaisuuksiltaan vastaavat kuin 2007 -versiossa.

Valitaan valintanauhasta esim Create Package from Definition. Valitaan vaikkapa valmis .msi -tiedosto. Sitten valitaan onko kyseessä paketti joka ei kaipaa asennustiedostoja (konffis), haetaanko paketin tiedostot siitä hakemistosta josta paketti avattiin, vai tehdäänkö asennustiedostoista pakattu versio. 2012:n kanssa voidaan käyttää "klassisissa paketeissa" entiseen tapaan paikallisia polkuja, mutta suositeltavaa on tehdä sovelluspaketit UNC -poluilla.

Paketin kohdistaminen

Homma lähtee liikkeelle simppelisti valitsemalla äsken luotu paketti Packages -listalta ja klikkaamalla valintanauhasta Deploy. Tästä valitaan sitten millä tavalla jaellaan. Vaihtoehtoja ovat kohdistaminen koneeseen, käsin koskematta, käyttäjän toimen kautta tai poisto. Ja uutena samat kohdistettuna käyttäjään.

Sitten valitaan kuten ennekin colletion johon jakelu kohdistuu. Uutta on se että nyt on tarjolla colletionit myös käyttäjille, ei vain laitteille. Vaihtoehtoja nyt siis User Collention / Device Colletion. Lopuksi valitaan entiseen tapaan Distribution Point.

Asennustapa

Seuraavaksi määritellään onko sovellus tarjolla käyttäjälle vai asentuuko se suoraan. Samassa välilehdessä määritellään proriteetti, joka vaikuttaa siihen kuinka nopeasti paketti replikoidaan muihin jakelupisteisiin.

Ajoitus

Seuraavalla välilehdellä määritellään jakelun ajoitus. Jakelulle voidaan laittaa aloitusaika sekä aika jolloin jakelu vanhenee. Jakelu voidaan määrittää myös alkamaan mahdollisimman pian. Myös muita ajoitussäätöjä voi tehdä.

Käyttäjän informointi tai käyttäjältä kysymättä

Seuraavaksi voidaan määritellä millä tavoilla käyttäjää informoidaan asennuksista ja mitä tehdään siinä tapauksessa että asennuksen takaraja on saavutettu ja käyttäjän valittavissa oleva asennuksen on käyttäjä aina lykännyt (asennus vaikka huoltoikkunan ulkopuolella / saako käynnistää uudelleen). Entiseen tapaan on vaihtona asentaa käyttäjältä kysymättä.

Asennustiedostojen nouto

Entiseen tapaan löytyy valinnat miten asennustiedostot haetaan. Nopean verkkoyhteyden osalta voi valita asennetaanko suoraan jakelupisteestä vai ladataanko ensin ja asennetaan sitten. Hitaan verkon ollessa kyseessä voi valita jätetäänkö asennus tekemättä vai ladataanko ja asennetaan sitten. 2012:ssa on näppärää myös se että voi myös valita vaihtoehdon jossa työasema jakaa dataa muiden samassa aliverkossa olevien työasemien kanssa.

Työaseman SCCM -agentissa on myös asetukset välimuistille sekä hallintapisteen FQDN -osoitteelle, jos hallintaa tehdään internetin, eikä paikallisverkon / Direct Accessin (tai VPN:n) yli.

Ensivaikutelma

Käyttäjiin ohjelmistojen kohdistaminen pelkästään laitteiden sijaan on järkevä muutos, jota on odotettu. Nyt SSCM tarjoaa vaihtoehdon App-V:lle joustavammin käyttäjää palvelevalle jakelulle, jonka tarve kasvaa sikäli kun käyttäjällä olevien laitteiden määrä kasvaa.

SCCM2012:sta ei ole vielä paljoa tietoa saatavilla, mutta kun se täällä nyt julkaistaan, niin sitten sitä onkin paljon tarjolla. Panu tekee SCCM:stä yhteenvedon TechDaysin perjantain "Best of MMS" osaseminaarin hallinnan roadmappiin sekä erikseen SCCM2012:sta iltapäivällä oman erityksensä. Näihin ajattelimme koota tärkeimmät kohdat kaikista niistä sessioista joita täällä pidetään, joten kannattaa saapua kuulemaan TechDaysin Best of MMS osaseminaariin perjantaina 1.4 ja katsoa tallenne.


Comments (0)

Skip to main content