TechDays vieraskynä:Ajatuksia TechDaysiin valmistautumisesta


Ajatuksia TechDaysiin valmistautumisesta (kirjoittaja Jussi Roine, Onsight)

 

On ilo ja kunnia olla mukana järjestämässä TechDays –tapahtumaa taas tänäkin vuonna! Aiemmista vuosista poiketen tämän vuoden Deep Dive –teema lämmittää erityisesti mieltä ja olenkin itseni kanssa ääneen pohtinut mikä olisi sopiva tulokulma luentoihini. Lienee paikallaan ensin selventää mitä Deep Dive tässä yhteydessä tarkoittaa - Microsoftin määritelmän mukaan tekninen luento voidaan luokitella seuraavilla tasoilla:

 

·         Level 100: Yleinen läpikäynti ja esittely aiheesta. Konseptin, ominaisuuksien ja tärkeimpien toiminnallisuuksien esittely.

 

·         Level 200: Teknisemmän tason materiaali mutta yhä melko yleisellä tasolla. Edellyttää aiheen tuntemusta level 100 tasolla.

 

·         Level 300: Perusteellinen (tekninen) läpikäynti aiheeseen, edellyttää käytännön kokemusta ja aiheen tuntemusta level 200 tasolla. Yleensä melko yksityiskohtainen katsaus tuotteeseen, ratkaisuun tai toteutustapaan.

 

·         Level 400: Sukellus altaan syvään päähän, ilman snorkkelia. Expert-to-expert puheenvuoro, aiheen syvällinen tuntemus entuudestaan on vaatimus.

 

Luokkamuotoisessa koulutuksessa on yleensä mahdollista valita tietty tavoitetaso ja pyrkiä yleisön toiveiden ja taustan mukaan hienosäätämään esityksen sisältöä oikeaan suuntaan. On turha unelmoida veret seisauttavasta 400-tason luennosta, jos yleisön odotusarvo luennolle on leppoisaa jutustelua tuotteen yleisistä ominaisuuksista. TechDaysin kaltaisessa tapahtumassa on yleensä vaikeampi saada henkilökohtainen kontakti jokaiseen yleisössä ja tällöin korostuu oikean tason löytäminen ennen esitystä.

 

Mark Russinovich, Microsoftin Technical Fellow ja Sysinternalsin perustaja on tunnettu puhuja mm. Microsoftin PDC– ja TechEd –tapahtumissa. Viime vuonna Mark jakoi erään esityksensä alussa erinomaisen vinkin omasta tavastaan esiintyä ja siitä varmasti itse kullakin olisi opittavaa, jos on edes kerran nähnyt Markin esiintyvän. Ennen esityksen alkua olisi hyvä ottaa tuntumaa yleisöön vapaamuotoisella kyselytuokiolla ja avoimella keskustelulla. Mark paljasti, että se on myös hänelle keino rentoutua ja päästä oikeaan tunnelmaan yleisön odotuksiin nähden.

 

Oma valmistautumiseni TechDaysin esityksiin noudattaa hyväksi havaittua pohdi-tee-kiirehdi-panikoi-mallia. Pakko on paras muusa ja ilman deadlineja moni asia jäisi tekemättä.

 

Esitysten tasoja määritellessä olen päätymässä 100/200-tasoon torstain ensimmäisessä luennossani (Office 365 ja Sharepoint Online) ja jälkimmäisessä tasoon 300 (SharePoint 2010 pilvestä). Olen huomannut, että 400-tason luento sopii paremmin pienemmälle tapahtumalle sellaisista aiheista jotka ovat jo entuudestaan tutumpia työn ja projektien kautta. Toivottavasti Office 365 on mahdollisimman monelle vuoden 2012 TechDaysissa sitä!

 

Nähdään TechDaysissa – tule rohkeasti nykäisemään hihasta ja moikkaamaan!

 

Jussi Roine, Onsight

 

Comments (1)

Skip to main content