TechDays vieraskynä: Vakioidut asennukset vai vakioidut bitit?


Moni ylläpitäjän ongelma helpottuu kun otetaan käyttöön vakiointi. Selvinnyt vika on estettävissä kaikissa koneissa ja toisaalta kun vakiossa myös pysytään, eikä loppukäyttäjille anneta ylläpitäjän oikeuksia, on monelle helpompaa todeta:"Vakiotyöasemassa tämä asia toimii". Jos se asia ei toimi, voidaan todeta, että:"Ainakin uudelleenasennuksen jälkeen se toimii varmasti!"

 

Itselle tehtaan tuotantolinjan koneilla minun toimivaksi sertifioima vakiointi ei riitä, vaan itse käytän termiä "Minun sertifioimat bitit". Perusideahan on siis sinänsä sama, eli jos koneen asentaa uudestaan, on siinä samat biti ja kaikki toimii. Vaan tämän täytyy tapahtua mieluummin sekunneissa kuin minuuteissa. Sisään astuvat virtuaalikoneet, jotka voi palauttaa nopeasti johonkin snapshottiin. Vaan mitäs  kun virtuaalikoneen pitäisi käyttää raudan resursseja suoraan, kuten GPU:ta tai USB- ym. väyliä? Silloin virtualisointikerros välissä on usein liikaa. Ilman virtualisointiakin tuosta voi Windows 7:llä selvitä ja siksi kehitin Wioskin. Vaikka Wioskin käyttö lähti ensimmäisellä asiakkaalla täysin toisesta näkökulmasta, on Wioskin ydin tuo nopea palautuminen minulle, ja nimenomaan tuotantokäytössä. Saadaan Seiska toimimaan vähän enemmän sulautetun järjestelmän tapaan... Eri kohderyhmille Wioski tarjoaa eri asioita:

 

Kioski-koneiden ylläpitäjät: Julkisissa tiloissa olevat koneet, jotka virrat poistettaessa palaavat nopeasti toimintakuntoon

 

Sovelluskehittäjät: Sovellusten testaus oikealla raudalla, ei virtuaalisella

 

Sovellusten levittäjät: Nopeasti nollattavat testikoneet levitystä testattaessa

 

Viranomaiset: Koneet, joilla työskentelyn jälkeen voidaan jäljet kaikista toimista hävittää nopeasti ja automaattisesti

 

Wioski on ilmainen, mutta kuinka se oikeasti toimii? Tarvitsetko apua sen jatkojalostamiseen? Tule kuuntelemaan 🙂

 

Sami Laiho, Sovelto

 

www.techdays.fi

 

Comments (0)

Skip to main content